FRANCIS KJELDSBERG

Museene i Sør-Trøndelag mottok med stor sorg beskjeden om at vår velgjører Francis Kjeldsberg gikk bort 9. januar, 87 år gammel.

Francis Kjeldsberg og firmaet R. Kjeldsberg AS var en aktiv støttespiller for vår organisasjon, særlig ved Trøndelag Folkemuseum – Sverresborg, Ringve Musikkmuseum og Kystmuseet i Sør-Trøndelag, i tråd med firmaets uttalte ideologi om å vise samfunnsansvar og engasjement. Denne ideologien har vært rådende i mange generasjoner, men ble finslipt i Francis Kjeldsbergs tid som leder. Han var opptatt av tradisjoner, men hadde også forståelse for omstilling og bruk av ny teknologi.

Når det gjelder støtten til Trøndelag Folkemuseum – Sverresborg vil vi særlig fremheve ferdigstillelsen av Gramgården og innkjøpet av «Den Coldevin-Rosenvingske samling».

Under utbyggingen på Sverresborg rundt 2000, lyktes det museet å oppføre Gramgården, som ble reist av 1744-45 av borgermester Hans Hagerup i Kjøpmannsgata 34 i Trondheim. Da gården ble revet tidlig på 1950-tallet, fikk folkemuseet reddet originale bygningsdeler, som kom på plass da bygningen ble gjenreist, mest mulig lik originalen og med vakre, hvelvede rom. Bygningen sto i flere år som råbygg, inntil R. Kjeldsberg AS i 2006 ga museet et stort bidrag, slik at Gramgården kunne fullføres innvendig. Museet fikk dermed et unikt representasjons- og utstillingslokale.

Da «Den Coldevin-Rosenvingske» samlingen kom på markedet i 2012, ble det satt i gang innsamling slik at museet kunne by på samlingen. En betydelig gave fra R. Kjeldsberg AS, blant mange andre, førte til at dette arbeidet kunne fullføres, og i dag er samlingen i museets eie.

R. Kjeldsberg AS bidro med betydelig beløp til etablering av basisutstillingen «Museet på låven» på Ringve musikkmuseum. Utstillingen som sto ferdig i1999 og er fortsatt en av hovedattraksjonene ved Ringve museum. R. Kjeldsberg AS har og senere støttet driften av museet.

Francis Kjeldsberg og familien tilbrakte mye av sin fritid på deres kjære sommersted i Kvenværsøyene på Hitra. Nettopp i dette området utspant det seg en dramatisk hendelse i 1760 med et russisk skipsforlis, der et større antall mennesker omkom. Historien om dette forliset har levd på folkemunne helt fram til våre dager, og den interesserte Francis Kjeldsberg i en slik grad at han sammen med gode hyttenaboer tok initiativet til en utstilling om det russiske skipet «Jedinorog» («Enhjørningen») og hendelsene omkring forliset. Utstillingen «Russerforliset» står i dag på Kystmuseet i Sør-Trøndelag på Hitra, og midt i utstillingen står en prektig modell av «Jedinorog», gitt som gave til museet av Francis Kjeldsberg.

I takknemlig erindring.

Suzette Paasche, adm. dir. MiST