HALDIS ELISABETH ARENTZ SVERI

Oberstløytnant Haldis Elisabeth Arentz Sveri født 21. oktober 1927, sovnet stille inn 30. januar 2018. Hun ble 90 år.

1. januar 1982 ble Sveri utnevnt i Statsråd til oberstløytnant i Hæren, den første kvinnelige militære embetsmann i Norge. Sveri var en pådriverne for kvinners rett og plikt til å delta i forsvaret av Norge.

Hun dokumenterte kvinners deltakelse i motstandsbevegelsen under den andre verdenskrigen, hun løftet deres innsats frem i lyset. Med sitt brennende engasjement har hun bidratt til nasjonal og internasjonal forskning om kvinner i Forsvaret.

Elisabeth Sveri tok Artium på engelsklinjen i 1945. Senere tok hun befalsutdanning i Hærens samband, studert russisk ved Universitetet i Oslo, og gjennomført Forsvaret Høgskole. Bare 18 år gammel, fra januar til mai i 1945, deltok Sveri i Milorgs gruppe på Nissen og Frogner. Deretter et engasjement ved staben til motstandsbevegelsens avdeling D-13 fra juni til juli samme år. I 1946 var hun troppssjef for kvinnekompaniet, senere fulgte tjeneste ved personellkontoret til Hærens samband til 1959.

Fra juli 1959 til november 1987 tjenestegjorde Sveri som Kvinneinspektør for Hæren. Hun var meget dedikert til oppgaven. En av Sveris fanesaker var at kvinner i Forsvaret ikke bare var likestillingssak, men også forsvarssak.

Det var ingen enkel oppgave, selv ikke kvinnene var hennes sterkeste støttespillere. Det endret seg etter hvert. Sveri var en klippe for oss kvinnene og vil alltid bli husket for det.

Som kvinneinspektør var Sveri Hærens representant i NATOs kvinnekomite i perioden 1961 til 1987. Hun gikk av med pensjon fra Forsvaret 1. november 1987. Oberstløytnant Elisabeth Sveri la fundamentet for dagens allmenne verneplikt. Hun ble i 1987 tildelt Forsvarsmedaljen med laurbærgren for spesiell innsats for Forsvaret. I 2008 ble Elisabeth Sveri utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Våre tanker går til døtrene og deres familie, døtrene som alltid har delt så generøst av sin mor.

I stor takknemmelighet for innsatsen for Forsvaret takker vi Elisabeth Sveri for god vakt.

Vi ønsker fred over Elisabeth Sveris minne.

Kristin Lund, generalmajor, Tidligere kvinneinspektør i Heimevernet

Britt Tove Berg Brestrup, oberst, Tidligere kvinneinspektør i Hæren