ASBJØRN GJØLMESLI

Asbjørn Gjølmesli døde den 13 mars 2018. Han ble født 27. oktober 1929 på Fannrem i Orkdal, hvor han vokste opp. Som 16-åring begynte han som mekanikerlærling ved Thamshavn, hvor interessen for tekniske fag ble vekket. Da han var 19 år dro han til Svalbard for å tjene penger til ingeniørutdannelse. De 3 årene der oppe gav ham en varig interesse for polarhunder og sledekjøring. Etter Svalbard tjenestegjorde han som sjåfør i FN-styrken under krigen i Korea, deretter gjennomførte han sin ingeniørutdannelse ved Stockholms Tekniska Institut.

Deretter flyttet han til Trondheim, hvor han begynte som driftsingeniør ved Trondhjems Mekaniske Verksted. Etter 10 år ved TMV startet han i ny jobb for Sandvik Norge AS, som selger av stål og skjærende verktøy til industrien på Møre, i Trøndelag og Nord-Norge. Gjennom denne jobben fikk han god og bred kontakt med verkstedindustrien i disse områdene, og han fikk også god kunnskap om bruken av wolframkarbid i skjærende verktøy.

Denne erfaringen tok han med seg da han etablerte Sapeg AS i 1984. Selskapet startet med skipsbesiktigelser for forsikringsselskaper og agentsalg av skjærende verktøy. Hans kone Eva hadde ansvaret for all korrespondanse med kunder, bedrifter og andre nødvendige forbindelser.

I 1999 startet han med egen produksjon av slitedeler i wolframkarbid. Asbjørn var meget kreativ, noe som førte til flere unike tekniske konstruksjoner som er aktuelle også i dag. Flere av disse ble patentert. Hans engasjement sammen med en sterk interesse for nye tekniske løsninger ga ham innpass hos flere store norske industrikunder. Produksjonen startet opprinnelig i garasjen i eneboligen på Byåsen, men etter at Sapeg AS kjøpte Norsk Hardmetall AS i 2005 ble produksjonen flyttet til Lilleby i Trondheim. To år tidligere gikk Sapeg også inn som aktiv eier i teknologiselskapet Fedem Technology AS, som leverte software og analysetjenester til offshoreindustrien og som etterhvert fikk 30 ansatte før selskapet ble solgt til tyske SAP.

Asbjørn Gjølmesli vil bli husket som et medmenneske i ordets dypeste forstand. Han var raus og kreativ, han hadde pågangsmot og han fikk gjennomført mye av det han planla. Mange har fått oppleve hans velvilje og gjestfrihet, både kolleger, venner og bekjente. De ble gjerne bedt med inn for en prat og en kaffekopp, og han var like vennlig mot alle som han kom i kontakt med.

Asbjørn drev sin virksomhet med en indre drive som var spesiell, og det var mange som opplevde det som et privilegium å arbeide sammen med ham og for ham. Han var rettferdig og ordentlig i sin forretningsførsel og fremferd.

Han hadde et pågangsmot av det sjeldne. Dessverre førte helsen hans til at han måtte trekke seg tilbake som yrkesaktiv i 2013, men han var glødende interessert i sine virksomheter og besøkte SAPEG så ofte han kunne like til det siste, på tross av at han var sterkt bevegelseshemmet. Her oppdaterte han seg på siste nytt, og deltok gjerne i diskusjoner om tekniske konstruksjoner og nyheter på maskinfronten.

Gjennom sitt engasjement og sin omtanke for mennesker har Asbjørn etterlatt seg et varig inntrykk hos oss som arbeidet sammen med ham. Vi vil minnes Asbjørn med respekt og takknemlighet.

Tidligere kolleger og ansatte ved SAPEG AS.

Minneord i Adresseavisen