Rut Anne Isdal

Tirsdag 8. mai fikk vi den triste beskjeden om at Rut Anne Isdal, 61 år, døde i sin bolig på Bakklandet hvor hun bodde sammen med sin ektemann Lars Martin Hjorthol. Hun fikk hjertestans etter en lang og tøff sykdomsperiode. Det var like før jul i 2015 hun fikk en alvorlig kreftdiagnose og var gjennom mange krevende runder med behandling.

Rut Anne var født inn i Adresseavisen. Begge foreldrene jobbet i Adressa på Orkanger. Hun tok sin journalistutdanning i Volda. Begynte rett etter studiene i Adresseavisen og ble fast ansatt allerede i 1982. Hun var kreativ og idérik. Alltid like sikker i sine journalistiske vurderinger, – også i de vanskeligste sakene.

Som en av de svært få kvinnelige krimreportere dekket hun for Adresseavisens lesere mange store og utfordrende kriminalsaker, som Lesjasaken 1987, drapet av Trude Espås i Åndalsnes og barnedrapet på Rosten.

Og det ble Rut Anne som for det meste dekket den store og omfattende Bjugnsaken for Adressa. Helt fra starten i mars 1992, via opprulling og gjennom rettssaken i 1994 og etterspillet. For Adresseavisen var denne saken spesielt vanskelig. Kildene var mange og motstridende og sterke følelser splittet en hel bygd midt i Adressaland. Da var det godt at det var en erfaren og rutinert journalist med en så sikker vurderingsevne som arbeidet med denne saken.

Hun var med i teamet som på midten av 1980-tallet skapte Radioadressa, som på den tiden var den radiostasjonen i Trondheim med høyeste lyttertall. Det viste seg fort at hun arbeidet like dyktig, raskt og effektivt i det muntlige radiomediet som med det skriftlige arbeidet i avisen. Hun var en glitrende skribent og journalist. Sterk både språklig og journalistfaglig.

Hun var også dyktig i sin dekning av utenriksstoff. Det var bra for Adresseavisen at vi kunne sende en så kunnskapsrik journalist til Romania i 1989 da Ceausescu ble veltet. Sammen med fotograf Anne Britt Kilvik imponerte de i sin dekning både fra Timisoara og Bucuresti i noen av de mest dramatiske dagene i Romania. Rut Anne reiste mye også privat. Hennes store interesse for Nord-Irland gjorde at hun ofte dro dit. Det personlige engasjement skaffet henne gode kontakter. Under en studietur på Cuba møtte hun Lars Martin Hjorthol som var utenriksmedarbeider i NTB. Han flyttet senere til Trondheim og de giftet seg.

Hun var både nyhetsjournalist og redigerer i sentralredaksjonen, i det vi i vår avis kalte desken. En av de mest dramatiske ulykkene hun som journalist dekket for Adressa var Torghatten-ulykken i 1988. I en periode arbeidet hun i Adresseavisens Oslo-redaksjon.

Rut Anne var i flere perioder arbeidsleder i redaksjonen i stillinger som reportasjeleder, vaktsjef, redaksjonssjef og nyhetssjef. Som reportasjeleder var en av hennes første oppgaver å lede journalistgruppen som skulle dekke store hendelser som blant annet Åsta-ulykken. Også som leder viste hun sitt sterke personlige engasjement.

Etter en periode som mellomleder gikk hun igjen tilbake som journalist og redigerer. Også i sine mange år på desken fikk hun vist hvor kunnskapsrik og språkmektig hun var. Hun leste mye, var litterært sterk. Ved NTNU studerte hun litteraturvitenskap og historie og dro til Guatemala på spanskkurs. Hun var til å stole på, tok ansvar, var klar og tydelig, rettferdig, grei og skikkelig. Hun var som en klippe. Flink og nøyaktig.

Rut Anne var en markant person i redaksjonen. Hun var tydelig og kunne skjære gjennom, si klart fra når hun syntes noe var tull. Samtidig hadde hun en rå og slagkraftig humor, og hadde gjerne et skråblikk på saker hun jobbet med eller ting som skjedde i redaksjonen.

Rut Anne var et Adressa-menneske. Da medarbeidere besøkte henne for noen uker siden, var det mange spørsmål om hvordan det sto til i avishuset. Selv om den siste sykdomsperioden hadde tatt på, var hun opptatt av kollegene og avisen. De tre siste årene arbeidet hun i redaksjonen for Ukeadressa. Rut Anne var født 12 april 1957. Hun vil bli savnet av mange.

Gunnar Flikke

Tidligere kollega og sjefredaktør

Foto: Rune Petter Ness