Nå er jula her

Ikea selger «Juleskum» i store mengder, og julemarsipanen har forlatt Nidar.

Saken oppdateres.

Ikea har tjuvstartet julesalget, og selger nå både pepperkakehus, «juleskum» og annet godteri pakket inn i julebekledning.

- Det stemmer at vi har begynt å plassere ut enkelte juleartikler i «Svenske butikken» som selger et utvalg matvarer. Vi er knyttet opp mot når leveransene kommer til oss, blant annet i forhold til holdbarhetsdato. Når vi får varene, har vi heller ikke lagringskapasitet til å holde dem på lager så lenge, sier varehussjef på Ikea Leangen, Therese Karlsen.

Hun presiserer at Ikea ikke vil starte sin juleutstilling før fredag den 5. november, men opplever allerede at folk kjøper julevarene som er utstilt.

- «Juleskum» er allerede en topp-tre-selger, bekrefter Karlsen.

Etterspørsel etter julevarer

Karlsen forstår at enkelte reagerer på at juleartiklene kommer vel tidlig i butikken. Hun forklarer at det er kundenes behov som gjør at julesalget starter så tidlig som det gjør.

- Det er tre hovedgrunner til det. Vi har bedriftskunder som ønsker å bruke juleprodukter i sine egne juleutstillinger i butikkene før jul.

- Det er også mange som ikke bare vil kjøpe julegaver, men være ute i god tid med å forberede jula.

- Til sist er det mange som vil spre julegaveinnkjøpene over en lengre periode, slik at de slipper å ta hele julestria tett opp mot jul, og heller bruke desember på å ta det med ro, sier Karlsen.

- Vi respekterer trønderske juletradisjoner, men folk har forskjellige preferanser i forhold til hvordan man ønsker å løse julestria, legger hun til.

Hva synes du om at julesalget begynner så tidlig? Si din mening i kommentarfeltet.

Julemarsipanen er på vei

Samtidig har Nidar åpnet sitt lager med julemarsipan, og de første butikkene allerede har vært og hentet årets julemarsipan.

- Vårt distribusjonssystem fungerer slik at kundene kommer til lageret vårt og henter varene. Vi åpnet for henting i månedsskiftet september – oktober, slik vi pleier å gjøre, sier kommunikasjonsdirektør i Nidar, Robert Rønning.

Han forteller at Nidar ikke legger seg opp i når butikkene skal legge ut marsipanen for salg.

- Grunnen til at vi starter distribusjonen så tidlig, er at det tar tid å få ut marsipanen til de rundt 4000 butikkene i landet. Derfor får noen butikker marsipan tidlig, mens andre får det senere. Vi har et mål om at alle butikkene skal ha fått varene i løpet av oktober, forklarer Rønning.

Har du bilder av julevarer som allerede har kommet i butikkene, kan du sende dem til webred@adresseavisen.no.

Julebrusen kommer 18. oktober

Ringnes, som eier E.C. Dahls og har ansvaret for Dahls Julebrus, venter på sin side en liten stund til før de begynner utkjøringen av varene.

- Vi begynner distribusjonen 18. oktober, og håper at alle butikker skal ha fått brusen i løpet av 18. og 19. oktober, sier Kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgård.

Han sier at Ringnes ikke har fått noen klager på at de begynner julebrussalget for tidlig.

- Heller tvert imot. Etterspørselen etter julebrus er stor, og utover høsten begynner folk å spørre etter den i butikkene.

Dahls er julebrusfavoritt

Bruusgård forteller at julebrus har en sterkt tradisjon i trondheimsregionen, og at Dahls Julebrus er spesielt etterspurt.

- På landsbasis står denne julebrusen for 1/5 av salget av julebrus. I trønderregionen utgjør den 85 prosent av julebrussalget. Den har også en facebookgruppe med over 27 000 «likes», sier Bruusgård.

Det er imidlertid allerede observert julebrus i enkeltbutikker, blant annet på Shell-stasjonen på Stav.

- Dette må være et restlager fra i fjor. Vi sender ikke ut årets julebrus før 18. oktorber, sier Bruusgård.

 
 
 
 
 
På forsiden nå