Derfor smitter omgangssyken

Viruset som muterer og tåler nesten alt.

Vask av hender er den enkleste måten å forebygge smitte av omgangssyke. 

Saken oppdateres.

Det er høysesong for omgangssyke med kvalme, oppkast og diaré. Den kommer bokstavelig talt som kastet på, og smitter like fort som ild sprer seg i tørt gress. Hvorfor blir man så syk av omgangssyke, og hvorfor finnes det ingen vaksine eller medisiner?

Ekstremt smittsomt

- Omgangssyke skyldes virus, og det mest vanlige er norovirus, sier seniorrådgiver Heidi Lange fra Folkehelseinstituttet til forskning.no

For at noroviruset skal smitte, må det imidlertid komme seg fra innsiden av tarmen til et menneske og inn i kroppen til et annet. Og dette klarer norovirusene ofte bra, fordi de har ekstreme evner.

- Virusene muterer og utvikler seg fort. Og de prøver alt. I et eneste gram avføring fra en omgangssyk person kan det være en milliard virus. Hvis du får i deg bare 10 til 100 av dem er det nok til at du blir syk, forteller Lange til forskning.no .

Overlever frysing

Dermed er det perfekte forhold for viruset når noen ikke vasker seg på hendene etter et dobesøk, og deretter håndhilser på andre, eller tilbereder mat til andre. Også kontaktpunkter som krana på vasken eller dørhåndtak på offentlige steder kan bli smittekilder.

Også mat som ikke varmebehandles, som salat eller bær, kan lett overbringe viruset om ikke håndhygienen til de som behandler maten er god nok.

Viruset er ekstremt smittsomt, og man vil være smittsom både noen dager før man blir dårlig, og noen dager etter at man er ferdig med diaré og oppkast.

- Norovirus overlever frysing og inntørking og tåler temperaturer opp mot 60 grader. Nyere forskning viser også at bruk av alkoholbasert desinfeksjon ikke virker godt nok på dem, sier Lange fra Folkehelseinstituttet til forskning.no.

Håndvask virker best

Men hvorfor finnes det ingen vaksine?

Det har vært arbeidet mye med dette, men både fordi viruset finnes i mange varianter, og fordi noroviruset ikke kan dyrkes, gjør dette arbeidet med å utvikle en vaksine vanskelig.

Den aller beste forebyggeren er gammeldags og enkel: vask hendene med såpe og vann. Og toalett, vask og annet kan vaskes med noe noroviruset ikke tåler, nemlig klorin, skriver forskning.no.

 
På forsiden nå