Se Heidis herskapelige pepperkakehus og lær hvordan du kan lage det selv

Lær tipsene av den erfarne kakebakeren.
Gjerdene er av melisglasur og søylene av sukkertøy. Klikk på pilene for å se flere bilder.  (Foto: Privat)

Gjerdene er av melisglasur og søylene av sukkertøy. Klikk på pilene for å se flere bilder.  Foto: Privat

Inngangspartiet kunne vært med i TV-serien «Herskapelig».  (Foto: Privat)

Inngangspartiet kunne vært med i TV-serien «Herskapelig».  Foto: Privat

Heidi Husbys pepperkakehus har tatt lang tid å lage.  (Foto: Privat)

Heidi Husbys pepperkakehus har tatt lang tid å lage.  Foto: Privat

Her kunne nok mang en pepperkakefamilie tenkt seg å flytte inn.  (Foto: Privat)

Her kunne nok mang en pepperkakefamilie tenkt seg å flytte inn.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Heidi Sagli Husby fra Trondheim har ett mål hvert år: pepperkakehuset skal stå ferdig 1. søndag i advent. I år tok det fire uker og 12 kilo pepperkakedeig å få det til!

Det herskapelige huset kan ta pusten fra de fleste, med søyler av sukkerstenger, snirklete gjerder av melis og vakre istapper.

Knuser aldri huset

- Dette prosjektet brukte jeg fire uker på. Det er kanskje ikke noe for nybegynnere, men det går an å lage en mindre variant! sier Heidi til Adresseavisen.

Den tidligere Kakekrigen-deltakeren har baking både som hobby og ekstrajobb, men det er en ting hun ikke lager på bestilling, og det er pepperkakehus.

- Det som gjør huset er glasuren (som Heidi kaller icing, red. anm), det ser avansert ut, men det er ikke så vanskelig, sjø! beroliger hun.

Men en trenger litt finmotorikk i hendene og riktig utstyr. Og sprøytepose med metalltupp.

Heidi Tørum og Stian Schjølberg har i flere år laget et flott pepperkakehus til barneavdelingen ved St. Olavs Hospital, til minne om sin lille sønn.

- Jeg har gledet meg siden juli til å lage huset, og startet i oktober, forteller pepperkakebakeren.

- Når spises huset?

- Å nei, det skal da ikke knuses! Huset mitt står et halvår, forteller Heidi.

- Et halvår?? Hva skjer etterpå?

- Da kollapser det selv, av varme og fukt, forteller Heidi.

- Når vinteren er over, bryter jeg av istappene og pynter det med ekte blomster. Da blir det et sommerhus, forteller Heidi.

Dette er Heidis pepperkakehus i sommerdrakt.  Foto: Privat

 

Til barna lager hun heller et mindre hus som kan spises.

- Nonstop og seigmenn på dette, det hadde blitt helt feil, sier Heidi og ler.

Feil ble også regjeringens kampflypepperkake på Instagram, mente mange i fjor. Regjeringen beklaget.

Slik gjør hun det:

Glasuren må ha riktig konsistens for å kunne formes til istapper.

Oppskrift på glasur:

1 pakke melis

2 eggehviter

Ca 3 - 5 spiseskjeer saft fra en presset sitron

Dette mikses med en mixmaster i fem til ti minutter. Da får man en marengslignende konsistens, som er det man er ute etter. Å røre sammen med en gaffel vil ikke fungere.

Deigen:

Heidi bruker ferdig deig fra Ikea.

- I ovnen forandrer delene form, så med en gang de kommer ut av ovnen, legger jeg på malen og og renskjærer delene, råder Heidi.

Konstruksjonen:

Heidi har tegnet huset selv.

- Jeg kikker på nettet og finner detaljer jeg liker, så tegner jeg malene selv ut fra dette. Jeg tar vare på malene fra år til år, forteller hun.

Om du ikke vil tegne selv, kan du få tak i maler på nett eller i kokebøker.

Hun lager veggene to centimeter tykke. Da blir huset mer stabilt.

- Jeg har også laget bærevegger inni, for å holde huset oppe, sier hun.

LES OGSÅ: Dette pepperkakehuset krevde 17 timers tålmodighet

Montering:

Heidi sverger til knekk, altså smeltet sukker, til å lime huset sammen.

Pynting:

Ha glasuren i en solid plastpose, og bruk en metalltupp med bitteliten åpning (metalltupp nr. 3) Så er det bare å pynte etter ønske.

Gjerdene lager hun også av samme type glasur.

- De lager jeg fra en mal oppi hodet mitt, og de bruker jeg lang tid på, sier Heidi Sagli Husby.

Kakeglad? Sjekk denne oppskriften på porsjons-pavlova.

Del ditt pepperkakebilde med leserne!

Hvert år inviterer adressa.no leserne til å sende inn bilder av sine pepperkakehus.

Se bildene av 2015-husene her!

Om pepperkakehuset ditt er imponerende, skakt, minimalistisk, overlesset, uvanlig eller bare helt alminnelig, så send inn et bilde til oss! Merk eposten «Pepperkakehus» og send inn til webred@adresseavisen.no

eller tagg bilde på Instagram med #adressa


LES OGSÅ: Verdens største pepperkakehus i 2013 var bygd med et tonn smør og inneholdt 35 millioner kalorier.

På forsiden nå