Forskere advarer mot kunstige juletrær

Tre av ti velger kunstige juletrær. – Veldig uheldig for miljøet, sier Nord-forskere.

Saken oppdateres.

Plastrær i både grønt, hvitt, rosa, sølv og sort kommer til å prege de norske hjem i jula.

- De siste to årene har 30 prosent av våre kunder valgt kunstig juletre, og årsakene til det er flere. Allergi er nok den vanligste, men også det at mange bor i små blokkleiligheter spiller en stor rolle. Da er det lite praktisk med ekte juletrær, sier Merete Nicolaysen, leder ved Plantasjen i Steinkjer ifølge en pressemelding fra Nord universitet.

LES OGSÅ: Irina velger rosa juletre for femte året på rad

- Må bekjempe plastbruk

Noen velger plast på grunn av allergi. Noen er redd for småkrypene som kommer med treet, og andre tror kanskje de slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre - og dermed redder et naturlig tre.

Det er skivebom, ifølge botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet. Han mener folk må bekjempe plastbruken der den er unødvendig.

- Vi vet at mye av plasten til slutt havner ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet. Plasten er et fossilt produkt som ikke er naturlig nedbrytbart eller kan resirkuleres, sier Holien i pressemeldingen.

Botaniker Håkon Holien ved Nord universitet forstår at folk velger kunstige juletrær på grunn av allergi, men understreker at det ikke er mest miljøvennlig. 

LES OGSÅ: Raymond startet med 40 julelys i 1995. Etter det ballet det kraftig på seg

Tall fra Ipsos viser imidlertid at andelen av de som vil ha kunstig juletre synker i andre deler av landet, spesielt i Oslo. Og når det dukker opp en trend i Oslo, følger som regel resten av landet på etter hvert.

JULEGRANTENNINGEN PÅ TORGET: - Vi lurer veldig på hva de brevene på julegrana er for noe

Småkryp og ei ugle

Og apropos småkryp i trær: Det er mellom 10 og 25 000 bittesmå insekter i de fleste naturlige trær, både edderkopper, midd, støvlus, spretthaler og andre.

- Jeg har også hørt om et tilfelle der en familie fikk med seg en ugle inn, etter at treet hadde stått på verandaen noen dager i forveien. Men det skjer ikke så ofte, sier zoolog Rolf Terje Kroglund ved Nord universitet.

Følg Adresseavisen på  FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå