Sintef med egen pepperkakehusanvisning

- Det går alt for ofte galt

Sintef byggforsk har laget en egen anvisning for vellykket bygging av pepperkakehus.

Når pepperkakehuset siger: Eksempel på byggskader som følge av bygging i for varmt og fuktig klima. Konstruksjonsdeler har begynt å sige, og byggverket løsner i sammenføyningene.  Foto: Foto: SINTEF/Harald Harnang

Saken oppdateres.

I en åtte sider lang byggeanvisning fra Sintef byggforsk gir eksperter deg tips til korrekt planlegging, prosjektering og bygging av pepperkakehus.

- Pepperkakehusbygging går alt for ofte galt. Det største problemet er at husene siger eller i verste fall ramler sammen før de skal. De holder ikke det vi kaller forventet levealder, sier seniorrådgiver ved Sintef byggforsk, Anders Kirkhus.

Nyttelast og klima

Han er utdannet sivilarkitekt og var med på å revidere pepperkakehusanvisningen i 2012 etter at det ble oppdaget grove feil i steketidene. Anvisningen fokuserer mye på konstruksjonen og hvordan den skal tåle den planlagte belastningen.

- Pepperkakebyggverk bør tåle mye. Derfor er den bærende konstruksjonen viktig. Problemer oppstår gjerne når nyttelasten blir for stor eller når pepperkakehuset blir utsatt for store klimaendringer.

- Har du noen konkrete tips?

- Skal du ha veldig mye pynt på huset så lag en ekstra gavlvegg midt på huset. Den vil gjøre konstruksjonen mye sterkere. Sett det ferdige bygget i stua og ikke på kjøkkenet. Stua har et mer stabilt og tørrere klima. Lager du huset etter pappmaler må du huske at pepperkakemodulene blir mye tykkere enn pappen. Dette må du ta høyde for når du bestemmer størrelsen på modulene. Det vil sikre en lettere montering. Juster modulene med en gang du tar de ut av ovnen. Da er de myke og kan lett skjæres i rett størrelse, forklarer Kirkhus.

LES OGSÅ: Se Heidis herskapelige pepperkakehus og lær hvordan du kan lage det selv

Strenge HMS-krav

Anvisningen tar også for seg viktigheten av å tenke helse, miljø og sikkerhet for bygningsarbeiderne.

- Det viktigste er at alle arbeiderne har det hyggelig. For å sikre god arbeidsmoral bør det uten unntak være lov å spise av pynten i byggeprosessen. Barnearbeidere bør unngå å håndtere bygningslim (knekk) da dette kan forårsake brannskader på fingrene, advarer Kirkhus.

Sivilarkitekt ved Sintef byggforsk Anders Kirkhus kan avsløre at han bruker å smelte bringebærdrops for å lage fargede vindusruter på sitt pepperkakehus.   Foto: Mikkel Moxness

 

For å være tryggere på å få et vellykket pepperkakehusprosjekt mener sivilarkitekten at en presis planleggingsprosess bør ligge til grunn.

- Før man begynner bør alle involverte være enig i hva som er det viktigste med prosjektet. Er det viktigst at det skal være et flott byggverk og at naboen blir imponert? Eller er det viktigste at det skal smake godt og bli en bra fest når huset skal rives? Svaret på dette vil være avgjørende for hvordan resten av byggeprosessen bør utføres, understreker Kirkhus.

LES OGSÅ: Send oss bilder av din mislykkede julebakst

Slik ser byggeanvisningen fra Sintef byggforsk ut. Her er detaljnivået relativt skyhøyt.  

- Hva synes du om ferdigkjøpte modulbygg?

- De anbefaler jeg gjerne til barnefamilier og nybegynnere. Så kan man eventuelt oppgradere og utvide prosjektet når man har noen byggeprosjekter bak seg. Det finnes mange unødvendig svake byggverk der ute og de skaper ofte stor skuffelse, avslutter Kirkhus.

Hele anvisningen fra Sintef byggforsk kan du lese her

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På forsiden nå