Infinitum er organisasjonen som siden 1999 har eid og driftet pantesystemet for gjenvinnbar embalasje i Norge. På sin hjemmeside kan du nå finne en pantekalkulator som forteller deg hvor stor miljøgevinst som panting av bokser, flasker og annen gjenvinnbar embalasje gir. Og med de nye pantesatsene som ble innført fra nyttår, er det nå enda mer penger å hente for deg ved å ta med tomgodset tilbake til butikken.

I november i fjor ble de nye pantesatsene vedtatt. Disse er nå 2 og 3 kroner for henholdsvis små og store flasker ( de gamle satsene var på 1 krone for små og 2.50 for store).

Innføres gradvis

De nye satsene blir gradvis innført i 2018 på grunn av at det en stund til fortsatt vil finnes en del eldre embalasje i systemet, opplyser Infinitum.

Miljødirektoratet håper at de ny satsene vil føre til en økt innsamling av tomgods.

Fy-fy! Med de nye pantesatsene finnes det nå absolutt ingen grunn til å la tomgodset gå i søpla.

Men det er ikke bare du som forbruker som vil få nyte godt av det nye pantesystemet. Det som vi sjelden tenker over som konsumenter er hvor mye energi det finnes i en tom flaske. Og, ikke minst, hvor stor miljøgevinst panting gir.

Sjekk din egen energisparing

På Infinitums hjemmesider finner du nå en pantekalkulator som forteller deg hvor stor denne miljøgevinsten er i forhold til hvor stort antall embalasje du returnerer. Du finner også en sanntidsteller som hele tidne oppdateres på hver eneste flaske som pantes her i landet.

Norge har verdens beste pantesystem og en rekke andre nasjoner ser nå til oss for inspirasjon for hvordan de på best mulige måte kan håndtere den store miljøutfordringen som tomgods står for.

Her finner du pantekalkulatoren.