Hvorfor er det slik?

- Stanlandene. Verdens glemte navle

Hvor mange -stan finnes det og hvor er de egentlig?

Hit kommer du neppe med charter: Sentral-Asia med sine mange stepper, folkeslag og språk. Foto: Wikipedia 

Saken oppdateres.

I en serie mini-artikler vil vi utover sommeren ta opp tema som du kanskje flere ganger har lurt litt på, men egentlig aldri har satt deg inn i hvorfor det er slik. Denne uken tar vi for oss en del av verden som de fleste av kanskje vet svært lite om, nemlig de sentral-asiatiske landene som alle har suffikset -stan i navnet.

LES OGSÅ: Hvorfor kjører amerikanerne automat mens vi europeere foretrekker manuelt gir?

Opp med hånden de som i det hele tatt visste at det fantes et land med navnet Kasakhstan før den britiske komikeren Sasha Baron Cohen gjorde suksess med filmen «Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan» i 2006?

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan: En suksess for Sacha Baron Cohen, men ikke like godt mottatt i Kasakhstan. Foto: Scanpix. 

 

Mange -stan' er

Tenkte vel det, ja. Og hold gjerne hånden fortsatt opp om du også har vet hva som er hovedstaden i landet. Eller for å ta det hele helt ut: hvor mange kan gi en enkel innføring i folkeslag, kultur og levesett i landene Tadsjikistan, Kirgistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kasakhstan?

I det norske språket finnes det i dag syv land med suffikset -stan. Afghanistan og Pakistan burde være kjent for de fleste, både på grunn av utallige nyhetssoppslag og den rollen de to statene spiller i både politiske, geografiske, kulturelle og religiøse sammenhenger. De øvrige fem landene vil for de fleste av oss oppleves som både eksotiske og fremmede.

Turkmenistans president Saparmurat Niyazov: Politisk propaganda av statsledere er ofte å finne i denne regionen. Foto: Scanpix. 

 

«Stedet for»

Men det finnes en drøss med andre -stan om vi ser bort fra de norske navnene på land. Armenia heter for eksempel Hayastan på armensk og India har det offisielle navnet Hindustan. Leter vi litt dypere finner vi navn som Bulgharestan (Bulgaria) på persisk og Bulgaristan ( Tyrkisk). Ungarn har navnet Majarestan på persisk og Macaristan på Tyrkisk. Til og med England har et -stan navn.  På urdu heter nemlig landet Englistan.

Suffikset -stan  har persisk opprinnelse og betyr kort og godt «stedet for» eller «landet til».

Verdens navle

-stan landene Kasakhstan, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Kirgistan, Afghanistan og Pakistan har samalet dobbelt så mange innbyggere som EU og deler en region som ansees som verdens navle. Flere hærførere og erobrere har satt sine spor i denne delen av verden enn noe annet sted. Buddhismen ble innført gjennom tvang i flere hundre år før både kristendommen og islam gjorde sitt inntog. Flere tyrkiske og persiske dynastier har dominert området gjennom generasjoner.

 Tadsjikistan, Kirgistan, Turkmenistan, Usbekistan og Kasakhstan ble først samlet da de ble innlemmet i Sovjet-unionen i årene 1925 og fram til 1936 da Kasakhiske SSR ( Kasakhstan) og Kirgisiske SSR ( Kirgistan) ble de to siste -stan statene som ble påtvunget hammeren og sigden i sitt flagg. Alle disse landene fikk sin uhavgengighet i 1991.

Bestemor og bestefar med barnebarn: Scener som dette var inspirasjonen til Baron Cohens film om den Kasakhstanske TV-reporteren Borat. Foto: Scanpix.  

 

Tadsjikistan

Innbyggere: 7,5 mill., Etnisk gruppering: Tadsjiker, usbeker og Russere. Religion: Muslimsk med høy overvekt av sunni. Hovedstad: Dusjanbe

Usbekistan

Innbyggere: 27,6 mill., Etnisk gruppering: Usbeker, russere, tadsjiker og kasakher. Religion: hovedsaklig muslimsk med en russisk-ortodoks minioritet. Hovedstad: Tasjkent

Kasakhstan

Innbyggere: 15,4 mill., Etnisk gruppering: Kasakher og russere. Religion: Muslimer med en russisk-ortodoks minoritet. Hovedstad: Astana

Kirgisistan

Innbyggere: 5,4 mill., Etnisk gruppering: Kirgisere, usbeker og russere. Religion:  Muslimer med en russisk-ortodoks minoritet. Hovedstad: Bisjkek

Turkmenistan

Innbyggere: 4,9 mill., Etnisk gruppering: Turkmenere, usbeker, russere og kasakher. Religion: Muslimsk. Hovedstad: Asjkhabad


Kilder:

Aftenposten, wikipedia, briitannica.com, wildfrontierstravel.com, kalpak-travel.com,geohistory.today

På forsiden nå