Hvem skulle tro at vi engang ikke lenger kunne gå på butikken og kjøpe oss en matt glødepære til nattbordslampen vår? Eller det at halogenpærer rett og slett skulle bli forbudt?

Dette og mer til blir vår nye virkelighet fra og med 1. september. Da trer nemlig EUs økodesigndirektiv i kraft her i Norge. Målet er en fullstendig utfasing av det EU mener er en gammeldags og ineffektiv løsning og over på mer strømsparende og miljøriktig alternativ som LED-pærer.

Reglene gjelder også her

Nå er det ikke slik at alle halogenpærer forsvinner fra butikkene den 1. september. Det finnes fortsatt store kvanta på lager både hos produsentene og salgsstedene, men lysprodusentene vil ikke lenger kunne bestille halogen fra denne datoen og utsagsstedene må nøye seg med den lagerbeholdningen de har opparbeidet seg fram til denne datoen.

Norge er riktignok ikke en del av EU, men de ny reglene vil også gjelde her, opplyser Anton Eliston i NVE ( Norges vassdrags- og energidirektorat).

Unntak

Det finnes unntak fra vedtaket. Små 12 volts pærer, slik som vi gjerne bruker i ovner, har fritak fra de nye EU-reglene.

Heller ikke halogenpærer som brukes i biler skal rammes av vedtaket.

Om du er en svoren tilhenger av halogenpærer så sier NVE at disse mest sannsynlig fortsatt vil være å finne kjøpt ut året.

– Forbudet er mot produksjon og import, ikke mot salg. Vi har produsert opp ekstra volumer før 1. september, slik at våre hovedkunder Norgesgruppen/Coop og Europris har nok lager av halogen ut året, sier Per Storm Halvorsen, salgssjef hos pæreprodusenten Ledvance, til Tek.no.

Under følger en oversikt fra NVE over hvilke type pærer som fases ut og hva disse blir erstattet med.