Knappe fem år etter at Apple lanserte Ipad er nettbrettene blitt et vanlig syn i norske hjem, enten det er toåringen, eller mor som sitter med skjermen i fanget.

Mens nettbrettene har opplevd en nedadgående salgstrend i de fleste andre markeder det siste året, viser de siste prognosene til stiftelsen Elektronikkbransjen at det norske nettbrettsalg trolig vil tangere fjordårsrekorden på nærmere en million solgte nettbrett.

Apples Ipad er fortsatt markedslederen, men de Android og Windows-baserte konkurrentene kaprer markedsandeler og blir stadig flere. Hvilket nettbrett skal man så velge?

- Størrelse vil for mange være en avgjørende faktor. Dagens nettbrett er enten syv til åtte, eller ni til ti tommer store, hvorav de minste får plass i vesker og jakkelommer og er bedre egnet til et liv på farten enn de største, som passer best i sofaen foran TV-en, sier Finn Jarle Kvalheim, mobil- og nettbrettjournalist i teknologinettstedet Tek.no

Valg av plattform

Ifølge Kvalheim er valg av nettbrett også et valg av plattform.

- I dag har du i hovedsak to å velge blant, nemlig Android og Ios. Hvordan er resten av utstyrsparken din? Har du et rikholdig arkiv av apper du må kjøpe en gang til dersom du velger et brett på en annen plattform enn resten? I tillegg er utvalget nettbrett med Windows 8.1 sterkt økende. Fordelen med de fleste av disse er at du kan kjøre alle appene du kjenner fra PC-en din.

Prisene varier fra drøye femten hundre kroner og oppover. Kvalheim mener du kan få godt spesifiserte Android-nettbrett til rundet 17–1800 kroner. Spesielt på Windows-plattformen henger pris og ytelser tett sammen, mens du på Ipad betaler mye for ekstra lagringsplass.

Vi har bedt nettbrettekspertene i Tek.no plukke ut sine favoritter:

Apple Ipad Air 2

Karakter: 10/10

Pris: Fra 4190 kroner

Apples Ipad Air 2 er definitivt ett av de beste nettbrettene du kan kjøpe i dag, om ikke det aller beste. Ipad Air 2 byr også på en fantastisk skjerm, men 4:3-format egner seg bedre til arbeid, spill og apper som er tilpasset dette breddeforholdet, enn å se film i breddeformat.

Apple har hevet kvaliteten på Ipad-kameraet, men den når likevel ikke gode kameratelefoner til knærne. Apple vet å ta seg betalt for ekstra innebygd minne.

Les hele testen her

Samsung Galaxy Tab S

Karakter: 10/10

Pris: Fra 3490 kroner

Skjermen i Samsung Galaxy Tab S feier konkurrentene av banen. Her er svart helt svart, og den oppleves ikke anstrengende i mørket. Legg til 16:9-formatet, og du har markedets beste nettbrettet for filmtitting. Med hører også lav vekt og elegant utforming. Et superbrett for så vel underholdning som proffbruk. Leveres med 8.4 eller 10,5 tommers skjerm.

Les hele testen her

LG G Pad 8.3

Karakter 10/10

Pris 1800 kroner

For bare 1800 kroner får du full-HD-skjerm med god billedkvalitet, minnekortplass og forholdsvis rask innmat. Det gjør LG G Pad til noe av en toppmodell til budsjettpris, og utvilsomt ett av de beste nettbrettene på markedet i denne prisklassen.

Det Android-baserte nettbrettet er tynt og lett, og baksiden i aluminium bidrar til å gi det et eksklusivt preg. Et spennende alternativ til Ipad Mini.

Les hele testen her

Sony Xperia Tablet Z3 Compact

Karakter: 10/10

Pris: 3198

Sonys nyeste nettbrett er både vanntett, lynraskt og meget godt spesifisert. Skjermen imponerer og er svært egent for film og TV. Vi lar oss derimot ikke begeistre like mye over kameraet.

Åtte tommer stor skjerm gjør det lett å bære med seg, men også mindre aktuelt for dem som har en diger telefon fra før. u kan holde det i en hånd som du holder en mobiltelefon, eller du kan holde det i breddeformat,

Les hele testen her

Microsoft Surface Pro 3

Karakter: 8/10

Pris: 8500 kroner

Microsofts Surface-produkter er knallgode for dem som ønsker et nettbrett spesielt rettet mot arbeid på farten, og i våre øyne finnes det ikke noe nettbrett som er bedre egnet til kontoroppgaver enn toppmodellen Surface Pro 3, selv om noen kanskje vil mene at den er for stor og tung.

Men prisen er høy og tastatur er tilleggsutstyr også her.

Les hele testen her

Tre plattformer

Android:

Et voldsomt utvalg av apper, men fortsatt vanskelig å orientere seg i hvilke som er spesialtilpasset nettbrett.

Relativt åpen plattform der du kan gjøre brettet så personlig som du måtte ønske.

Deles brettet av flere kan du sette opp brukerkontoer.

Ios:

Plattformen med soleklart flest nettbrettilpassede apper.

Lukket plattform med begrensede muligheter til personlig tilpasning, og støtter ikke brukerkontoer med adskilte data og apper.

Skjerm i 4:3-format gir dårligere utnyttelse på film, men aspektet kan være bedre til spilling og nettlesing.

Windows:

Et enormt utvalg eksisterende PC-apper fungerer på brett med fulle utgaver av Windows 8.1. Den enklere Windows RT gjør det ikke.

Kan tilpasses og brukes akkurat som en bærbar PC med brukerkontoer og støtte for det som er å få av sikkerhetsprogramvare.

Innholdet i Mircrosofts appbutikk er foreløpig ganske begrenset. Apper kan ikke deles med Windows Phone.

Følg oss på Twitter: @RIKSdigital@GeirAmundsen

Styr huset med mobilen

Nå skal vi være anonyme på sosiale medier igjen