Solkremen din kan være helseskadelig

Mange kjente solkrem-merker inneholder store mengder miljøgifter. Grønn Hverdag ønsker nye regler for produsentene.

Saken oppdateres.

Grønn Hverdag har testet 72 ulike solkremer som er ute på det norske markedet i forkant av årets sommersesong. Hele tolv av disse blir stemplet som miljøverstinger av organisasjonen.

– Et av våre fokusområder er miljøgifter, og det overrasket oss at vi fant så mye farlige stoffer i solkremene, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag.

Det farligste stoffet som ble funnet i testen, er miljøgiften D5. Den blir gjerne omtalt som cyclopentasiloxane eller cyclomethicone på solkrempakken. D5 står på norske miljømyndigheters liste over prioriterte miljøgifter, og kan blant annet påvirke immunforsvaret. 12 av solkremene i testen inneholdt D5. I den ene kremen var andelen D5 på 25 prosent.

Vanskelig å lese

– Som forbruker er det vanskelig å finne ut akkurat hva en solkrem inneholder ved å lese bakpå pakken. Det er ikke forbrukerne som skal ha ansvaret for å passe på at solkremen er trygg, sier Granaas.

Andre miljøgifter som ble funnet i solkremene var BHT, EDTA-forbindelser og Cyclohexasiloxane. I halvparten av solkremene ble det funnet parabener som kan ha hormonforstyrrende egenskaper. 17 av solkremene hadde også allergifremkallende parfymestoffer.

De ulike miljøgiftene kan være kreftfremkallende, svekke fertiliteten, eller påvirke hormonbalansen i kroppen. De kan også være skadelige for miljøet.

Kjente merker

Flere av solkremene som kom dårlig ut i testen kommer fra kjente merker som Nivea, Cliniderm og L'oreal.

–Det er lett å automatisk stole på kjente merker. Merker som kanskje også foreldrene våre bruker, og som har eksistert i mange år, sier Granaas.

I tillegg til å være skadelig for forbrukerne, kan miljøgiftene i solkremene skade miljøet, fordi de i stor grad går rett ut i vannet. I indre Oslofjord er det påvist høye konsentrasjoner av D5.

Grønn Hverdag mener det ikke er godt nok dokumentert hvordan disse stoffene påvirker miljøet og helsa vår. De ønsker at myndighetene burde går inn for et «føre var prinsipp» der stoffer er forbudt fram til det er bevist at de er uskadelige.Oppfordrer til solkrembruk

– Disse miljøgiftene er ikke en nødvendig bestanddel i solkremene. Alle kremene i testen oppfyller de samme kravene til UV-beskyttelse, også de som var uten miljøbelastende stoffer, sier Granaas.

Til tross for funnene som ble gjort i testen, ønsker Grønn Hverdag å oppfordre folk til å bruke solkrem, men velge med omhu.

– Svanemerket er generelt sett et godt merke å se etter. Alle solkremene med dette merket kom godt ut, sier Granaas.

Svanemerket stiller strenge krav til hvilke stoffer som kan brukes i solkremen.Testvinnerne - inneholder ingen helse- og miljøbelastende stoffer:

Babyline Sollotion faktor 30

Coop Änglamark faktor 6, 10 og 30

Derma Baby Solcreme faktor 30

Derma Solcreme faktor 10, 20 og 30

Derma Solspray faktor 10 og 20

Soltan Face Anti-Ageing Crème faktor 15 og 30

Soltan Sensitive Lotion faktor 30 og 50+

Vichy Children faktor 50, spray

Garnier Ambre Solaire Kids faktor 30

Soltan Clear Spray faktor 25Taperne - solkremer som inneholder D5:

A-Derma faktor 25

Avène Clearance Solaire faktor 40

Clarins faktor 30

Cliniderm faktor 15

Eucerin Sun Fluid Mattifying Face faktor 50+

Garnier Ambre Solaire faktor 10

L'Oréal Solar Expertise faktor 15

Nivea DNAge Cell Protection Anti-Age Face Sun Cream faktor 30

Nivea Invisible Protection Transparent Spray faktor 10

Nivea Invisible Protection Transparent Spray faktor 20

SunCare faktor 15, spray

Vichy faktor 20

 
På forsiden nå