Nina Valsø er død

Dramatikeren Nina Valsø er død. Dermed har Trondheim mistet en av sine aller fremste dramatiker de siste årene.

Saken oppdateres.

Nina Valsø døde i helgen, og hennes mange venner og kolleger sørger over å ha mistet henne. Valsø hadde nær kontakt med mange, blant annet i teatermiljøet og det katolske miljøet i Trondheim.

Nina Valsø, som ble født i 1962, gjorde seg først bemerket allerede i 1989, da hun fikk en pris fra Europarådet for fjernsynsdramaet «Sjakk Matt». Som scenedramatiker debuterte hun i 1993, og hennes største suksess kom i 2000.

Da satte Trøndelag Teater opp «Ubuden gjest». Stykket forteller om hva som skjer når en katolsk pater får besøk på kontoret av en ung, narkoman og prostituert jente. Oppsetningen fikk strålende kritikker og flere priser, blant annet Ibsenprisen og Dramatikerforbundets «Gledesglasset».

«Stykket er så pakket med humor og alvor i replikker og situasjoner, at en får lyst til å bruke ordet åpenbaring», skrev Adresseavisens anmelder Martin Nordvik om forestillingen, som også ble en publikumssuksess.

Mye oppmerksomhet fikk Valsø allerede da hun debuterte med «Drømmen om Panama», et stykke om krigsseilere og deres barn. Hun skrev også en dokumentar, «Vi møtes igjen», om norske sjøfolks innsats i handelsflåten under krigen.

I 1993 dramatiserte hun også Kristin-spillet som ble framført i Nidarosdomen flere somre på rad. Året etter var hun klar med forestillingen «Little Girl Blue». Hun skrev for Radioteateret og var med på å skrive åpningsseremonien til Trøndelag Teaters nybygg i 1997. Da hennes venninne, skuespilleren Iren Reppen, utga cd-en «Nattas prinsesse», var det Nina Valsø som skrev tekstene. De to hadde sammen skrevet tekstene til «Det e' hardt å værra mainn», som ble urframført under Festspillene i Nord-Norge i 1994.

Nina Valsøs siste arbeid ved siden av «Ubuden gjest» var «Rex Olavus», en stor musikalsk/teatralsk forestilling om Olav den Helliges liv som hadde urpremiere i Nidarosdomen i 2000.

Nina Valsø, en av Trondheims aller fremste dramatikere, døde i helgen 

Nina Valsø, en av Trondheims aller fremste dramatikere, døde i helgen 

På forsiden nå