Lakrispiper blir i alle fall forbudt

Søtsaker som lakrispiper og sjokoladesigaretter blir ulovlig fra nyttår, bekrefter Helsedirektoratet. Men hockeypulver og marsipanpølser kan fortsatt selges over disk.

Saken oppdateres.

- En helt klar imitasjon av tobakksvarer, som for eksempel lakrispiper og sjokoladesigaretter, kan heller ikke være synlig for kunden i utsalgsstedet, sier seniorrådgiver Siri Nesheim i Helsedirektoratet.

Dermed bekrefter direktoratet at enkelte søtsaker også rammes av det nye forbudet mot synlig oppstilling av tobakksvarer.Usikkerhet

Mange kjøpmenn og kioskeiere har forberedt seg på det nye forbudet mot synlige tobakksvarer som trer i kraft fra 1. januar 2010. Samtidig har flere sagt at de er usikker på andre deler av forbudet. Med den nye loven blir det også ulovlig å selge produkter som ligner på tobakksvarer. Kjøpmenn tilknyttet Narvesen og Rema 1000 har vært i tvil om godteri som for eksempel hockeypulver og marsipanpølser må fjernes fra hyllene.

Seniorrådgiveren påpeker at det viktigste er forbudet mot synlige tobakksvarer i kiosker og butikker.

- Men for å forhindre omgåelse av loven, skal det bli forbudt med produkter som ligner tobakksvarer, sier Nesheim. Helsedirektoratet ønsker ikke et ungdomsfokus på tobakksvarer.Vil bli tvilstilfeller

Kjøpmann ved Narvesen Byhaven, Ken Ronny Eilertsen, fortalte i går at han regner med å fjerne produkter som hockeypulver og marsipanpølser fra sortimentet fra nyttår. Ifølge Helsedirektoratet kan han ta det helt med ro. Marsipanpølser og hockeypulver omfattes ikke av forbudet.

- De som er i tvil, kan bare ta kontakt med Helsedirektoratet, understreker Nesheim.

- Vi kan få noen skjønnsmessige, fjollete diskusjoner i tiden som kommer, sier Thomas Angell, Direktør for handel i Handels og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH).

Han mener det er soleklart at hockeypulver og lignende produkter ikke rammes av den nye loven. Samtidig innser han at det vil dukke opp tvilstilfeller. HSH har fått signaler om at helsemyndighetene vil føre en streng praksis når det gjelder det nye forbudet.

- Men jeg tror ikke tvilstilfellene vil ende i retten, påpeker Angell.

 
 
 
På forsiden nå