Vet du opp og ned på en manual?

Kunnskap er viktig dersom du skal ned i vekt, eller opp i muskelmasse.

Saken oppdateres.

Hvor ofte og hvor mye behøver man å trene for å få et tilfredsstillende resultat?

Er det virkelig nok å bytte ut heisen med trappen, og bilen med sykkelen? Vil dette styrke den mentale og fysiske helsen, eller er det bare et forsøk på å appellere til den stadig voksende latskapen blant oss trøndere?

LES OGSÅ: Drømmerumpa er ikke langt unna!

For å kunne si noe om hvilke grep som bør gjøres, er det viktig at man tar utgangspunkt i hvilken person det er snakk om. Informasjon som alder, kjønn, vekt, høyde, midjemål, sykdomsproblematikk, aktivitetsnivå og kosthold, vil kunne si noe om hvilke forutsetninger personen har. Det er åpenbart at en toppidrettsutøver ikke vil ha den samme gevinsten av å bytte ut heisen med trappen, som det en eldre og inaktiv person vil ha. Også målsettingen til personen vil kunne gi oss et bilde over hva som er nødvendig. Ønsker du å gå ned ti kg de neste to månedene, bør du også være innforstått med at det å rusle frem og tilbake mellom huset og postkassen, bare blir som dråper i havet.

LES OGSÅ: Fast i fisken på åtte uker

LES OGSÅ: Bedre kondis? Sjekk treningsprogrammet herSett deg derfor ned og finn ut hva utgangspunktet ditt er, hva du ønsker å oppnå – og hvor fort du ønsker at dette skal skje. På generelt grunnlag er det nemlig slik at jo raskere du oppnår resultatet, jo større sannsynlighet er det for at gevinsten kun er midlertidig. Et eksempel som illustrerer dette på en god måte, er vektnedgang.

LES OGSÅ: Slik får du bikinikroppen

Et stort underskudd av energi (mat og drikke), vil gjøre at du raskt går ned i vekt. Samtidig vil man se tilpasninger i forbrenning og tap av muskelmasse som gjør at det blir vanskelig å opprettholde kroppsvekten. Velger du derimot en tilnærming som strekker seg over litt lengre tid, blir også resultatet deretter.For å konkretisere dette litt mer, kan vi se nærmere på treningsmengde. Her mener jeg at en mellomting er best, nesten uansett utgangspunkt og målsetting. Om du holder deg unna «fem minutter om dagen er alt som skal til» og det å trene to timer om dagen, sju dager i uka så slipper du å gå lei før du har startet. Ikke sjeldent kommer jeg i prat med noen som føler seg utbrent og lei, bare etter et par måneder med trening. Dette kunne langt på vei vært unngått, om man hadde tatt de nødvendige forholdsreglene.

Finn inspirasjonen! Øvelsene ser du på Fitnessbloggen

Trener du to til fire ganger per uke, i 30 til 60 minutter, kan du være fornøyd med deg selv. Noen uker har du kanskje så mye å gjøre på arbeid eller hjemme at du bare rekker over to treninger? Si deg heller tilfreds med det, og tren én eller to dager ekstra neste uke. Kroppen har godt av å hvile seg når den trenger hvile, og heller trene litt ekstra når tiden tillater det.Hva nettopp du bør trene, avhenger av mange faktorer, som inkluderer blant annet trivsel, kunnskap, motivasjon, og økonomi. Jeg forstår godt at det ikke er alle som tør å stille seg i frivektsavdelingen når de knapt vet opp/ned på en manual. Like forståelig er det at mange synes det er for dyrt å måtte betale over 8000 kroner i året for å kunne sykle innendørs to ganger i uken (jf. Tall fra 3T.no)Finn en eller flere treningsformer du trives med, og varier mellom disse. Parallelt vil jeg råde deg til å sette deg inn i temaet trening. Kjøp deg en bok, eller benytt deg av internett. Jeg er nemlig av den klare oppfatning av at det man mestrer og lykkes med, også er morsomt og spennende.

 
 
På forsiden nå