Kjøttlim blir lov i Norge

EU har vedtatt å tillate stoffet trombin, også kalt kjøttklister. Norge må følge etter, og kan få sammensatt kjøtt i butikkene til sommeren.

Saken oppdateres.

Til nå har tilsetningsstoffet trombin, et enzym som får blodet i kjøttet til å koagulere og dermed feste bitene sammen, ikke vært tillatt i Norge. Nå må man imidlertid følge Europakommisjonens vedtak om å tillate stoffet. Mattilsynet stiller seg negative til vedtaket.

– Vi er blant de negative til trombin. Det finnes allerede et tilsvarende enzym som brukes i en del EU-land, men i Norge, Sverige og Danmark anses dette som et ulovlig tilsetningsstoff, sier rådgiver Gro Rimstad i Mattilsynet til NRK.

- Mindre saftig

Danskene har allerede varslet at de vil stemme imot forslaget. Før endringene kan tre i kraft, må de granskes i Europaparlamentet.

Opplysningskontoret for kjøtt mener at kjøttklisteret kan gå ut over saftigheten i kjøttet.

– Dette har vi lite informasjon om, men så langt vi kan forstå vil metoden gå ut over saftigheten når man kombinerer små kjøttstykker for å lage et stort et, sier informasjonsleder Oda Christensen i Opplysningskontoret for kjøtt.

Anbefaler steking og koking

Kjøttet som vil inneholde kjøttklisteret skal ikke selges til catering, restauranter, sykehus og lignende, bare til sluttforbruker.

Gro Rimstad sier at mange små biter med overflatekontaminering (forurensing) vil føre til forurensing i kjernen av kjøttet, og anbefaler forbrukere som kjøper kjøttet å gjennomsteke eller koke det

 
På forsiden nå