Ikke bland disse!

Klorin skaper farlige gasser i møte med salmiakk.

  Foto: Scanpix

Saken oppdateres.

Det er ikke lenge før vårrengjøringen sysselsetter husmødre og husfedre og kanskje til og med noen husbarn for fullt.

Siden det kan være lenge siden siste grundige husvask, så er det fristende å vaske med noe som er ekstra sterkt. Her bør man være obs, skriver Klikk.no

Ikke bland klor og salmiak

Det er noen vaskemidler som må holdes unna hverandre. Kun en liten skvett med klorin og salmiakk i samme bøtte, vil føre til gass som gir fysiske reaksjoner.

- Kloramingass er irriterende for luftveiene, øynene og nesen. De fleste som blir utsatt for gassen får irritasjon i øvre luftveier med hoste, heshet og sår hals. Kvalme og hodepine kan også oppstå, forteller Anita von Krogh seniorrådgiver ved Giftinformasjonen til Helsedirektoratet til Klikk.no.

Klor er base, og salmiak er syre. At disse ikke skal blandes lærer de fleste barn på skolen. Likevel får Giftinformasjonen slike henvendelser nesten daglig.

Les på etiketten

Høy konsentrasjon av kloramingassen kan medføre utvikling av bronkitt, brystsmerter og pustevansker. I verste fall kan man få kjemisk lungebetennelse og væskeansamling i lungene.

– Men dette er veldig sjeldent, og farligst er det for dem som allerede sliter med andre lungesykdommer, understreker von Krogh.

Også kombinasjonen Klorin og andre sterke syrer gir farlig gass. Dette gjelder blant annet vaskemidler og visse baderomsprodukter. Det beste rådet er å alltid lese på rengjøringsmidlene før bruk. Det er også viktig å holde de utilgjengelig for barn.

 
        
            (Foto: Scanpix)

  Foto: Scanpix

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå