Hudpleie forstyrrer hormonene

Stoffer i vanlige hudpleieprodukter kan gi økt forekomst av brystkreft, testikkelkreft, dårlig sædkvalitet og deformerte kjønnsorgan.

Saken oppdateres.

Forbrukerrådet vil ha forbud mot hormonforstyrrende stoffer i hudpleieprodukter.

I en kartlegging fant Forbukerådet hormonforstyrrende stoffer i hele 1244 av 3000 undersøkte kroppspleie- og kosmetikkprodukter. Det bekymrer.

– Produkter med hormonforstyrrende stoffer er så vanlige at det er umulig for forbrukere å unngå dem. Vi har et for svakt regelverk på dette området i Norge. Forbrukerrådet mener det er på tide at disse stoffene forbys, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Se EUs liste over de 15 prioriterte hormonforstyrrende stoffer her

Barn sårbare

Forskning på dyr viser at stoffene kan gi økt forekomst av brystkreft, testikkelkreft, dårlig sædkvalitet og deformerte kjønnsorgan.

Barn er spesielt sårbare. Selv om virkningene ofte kommer over tid, er de alvorlige, opplyser Forbrukerrådet.

En undersøkelse av den danske Miljøstyrelsen viser at toåringer får i seg flere skadelige stoffer enn man tidligere trodde. Flere forskere mistenker også en sammenheng mellom hormonforstyrrende stoffer og tidlig pubertet hos jenter og dårligere sædkvalitet hos gutter.

Les flere forbrukersaker her

Frykter «cocktail-effekt»

Norske myndigheter tillater små mengder av kjemikalier som kan være hormonforstyrrende, da de mener dette er ufarlig. Forbrukerrådet frykter på sin side det forskere kaller «cocktail-effekten»

– Det er kanskje ikke en skadelig mengde i et enkelt produkt, men når en ser på summen av alt man får i kroppen, kan det fort bli en skadelig mengde, sier Skeidsvoll.

Forbrukerrådet ber også produsentene om å ta ansvar og fase ut de hormonforstyrrende kjemikaliene fra sine produkter snarest. Rådet mener det store omfanget av skadelige stoffer i kosmetikk og kroppspleieprodukter vitner om ansvarsfraskrivelse fra industriens side.

Hormon-app

Forbrukerrådet oppfordret folk til unngå produkter med de skadelige stoffene. Produkter med svanemerket er trygge da de ikke tillater noen av 17 EU-listede stoffene.

Du kan også sjekke innholdet i egen baderomshylle og i butikkhyllene ved hjelp av en app som lastes ned til mobilen, eller ved å gå inn på hormonsjekk.no.

 
På forsiden nå