Scrabble eller Wordfeud? Fantasi eller DrawSomething?

Denne påska får de tradisjonsrike familiespillene konkurranse av app-ene. På hytta som ikke er helt som før.

Saken oppdateres.

Påska står for døra, og vi nordmenn strømmer til fjells eller sjøs for å koble av jobben,være sammen med familien, spille spill og legge puslespill. Eller - er det virkelig fortsatt slik?

Nordmenn troner suverent på verdenstoppen når det gjelder antall fritidsboliger per innbygger. Totalt finnes det over 400 000 hytter her til lands. Og påska er ikke bare høytid for de kristne - den er det samme for alle med tilgang til hytte. Selvsagt uten påstand om at det nødvendigvis er noen motsetning mellom de to.

- Tøffe forhandlinger

Idealbildet av den typiske norske hytta er at den ligger usjenert til, uten innlagt vann og strøm. Virkeligheten er en helt annen. Flere og flere hytter blir utstyrt som hjemmene våre.

- Endringen rundt dette startet allerede på 80-tallet. Først kom TV-apparatet inn på hytta, så kom videospilleren. Dette har utviklet seg til der vi er i dag, hvor vi forsøker å få den samme underholdningsteknologien som vi har hjemme, sier forsker Finn Arne Jørgensen til adressa.no.

Det er derfor ikke utenkelig at voksne og barn har vært igjennom tøffe forhandlinger for at de håpefulle i det hele tatt skulle bli med på hytteferien dette året. Ikke minst har nok forhandlingene handlet om surfing på internett og elektroniske spill.

- Det kan godt hende at man sitter i hver sin ende av sofaen med smarttelefonene eller ipadene sine denne påska. Evnen til å kjede seg er nok en egenskap som er på vei ut, sier Jørgensen.

I tillegg er sannheten at det store flertallet av hyttene ligger i det som til forveksling ligner på boligfelt. Mange av oss bor altså i boligfelt til vanlig og gjør i praksis det samme når vi er på hytta.

- Tradisjonen henger igjen

Dette er kanskje noe de aller fleste av oss har problemer med å være ærlige på, skal man tro på det som finnes av forskning på dette.

- Når folk forteller om hyttelivet, sier de at det å bruke tid sammen og å spille ulike spill er en tradisjon de holder fast ved. Slik sett kan det se ut til at det henger igjen en tradisjon rundt hyttelivet i påska, sier seniorforsker ved Bygdeforskning, Mariann Villa.

- De som er blitt spurt sier at det fortsatt er viktig at familien samles og at flere generasjoner får vært aktive sammen. Men midt oppi dette har de fleste store, moderne hytter, og komforten må være såpass at de får med seg ungdommen, sier Villa.

Og skal de først få med seg ungdommen, må smarttelefonene, lesebrettene og pc-ene følge med.

Moderne hytter

- Folk som kjøper seg hytte i dag vil at alt skal være så moderne som mulig og alle vil ha med seg sine digitale «instrumenter». Med utbredelsen av smarttelefoner har bruken av sosiale medier økt. Samtidig er det ikke usannsynlig at faste holdepunkter som påskekrim på TV, påskenøtter og Påskelabyrinten på radioen ivaretar påsketradisjonene, men at mye mer av den øvrige tiden brukes på smarttelefoner og lignende, sier Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Det er derfor ikke utenkelig at vi vil få se mye av dette denne påska: Foreldrene legger ut på Facebook bilder tatt av den lykkelige familien på hytta i den korte stunden de faktisk sitter rundt samme bord, i sterk kontrast til de håpefulle som legger ut at dagen de kan komme seg vekk fra hytta og tilbake til vennene og hverdagen ikke kan komme fort nok.

Det eneste alle vil ha til felles er at de vil bruke smarttelefon eller nettbrett til å fortelle omverdenen hvordan de har det.

Og kanskje må foreldrene først se på seg selv og nettsurfingen før de legger begrensninger for ungene?

- Forskning viser at foreldre bruker smarttelefoner og Ipader mer enn barna, og at foreldrene dermed først og fremst burde legge begrensninger på seg selv før de legger forhåndsavtalte begrensinger for ungene før avreise til hytta, kan Finn Arne Jørgensen fortelle.

 
På forsiden nå