Dyreråd på nett

Den ene har stirret inn i flere tusen dyreøyne. Den andre har lært katten sin å sitte på kommando. Sammen gir de deg kjæledyrråd på nettet.

Saken oppdateres.

Dyrlege Anne Mette Knutsen og adferdsterapeut Turid Buvik har bred erfaring med dyr. Nå benytter de internett for å hjelpe kjæledyreierne. Lørdager vil Adresseavisen presentere et utvalg spørsmål med svar. Resten finnes på adressa.no. – Internett kan gjøre dyrleger mer tilgjengelige, tror Anne Mette Knutsen.– Der kan vi som fagpersoner bidra med råd og veiledning. Et skriftlig spørsmål gir oss mer tid til å svare, forklarer hun. Men hun spesifiserer at nettet ikke er en erstatning, bare er et alternativ som kan brukes for å få veiledning. –Er dyret alvorlig sykt må man ikke sitte og vente på et skriftlig svar.

Bred erfaringDe har god kompetanse for å gi råd. Anne Mette Knutsen har jobbet som dyrlege i åtte år og har akkurat tatt eksamen for å bli autorisert øyelyser. Gjennom fire år har hun studert dyreøyne for å oppdage øyesykdommer. Nå har hun åpnet Trondheim Dyrehospital på Tunga, en dyreklinikk og et rehabiliteringssenter med egne rom for smådyr som hund, katt, fugl og gnager.Men den aller første pasienten, det var en fjellrev. Vegg i vegg med klinikken ligger Norsk institutt for naturforskning. Anne Mette Knutsen har knyttet til seg fagpersoner på ulike områder. En av dem er Turid Buvik. Hun driver Trondheim Hundeskole og jobber i tillegg som adferdsterapeut ved Eiker Hundeskole i Drammen. Hun er fagutdannet innen adferdsøkologi, etologi og adferdsproblemer. De mener begge at man må tenke helhet når det gjelder dyr. Fysiske og psykiske problemer henger gjerne sammen.– Det er viktig å være ydmyk og reflektere over andre løsninger, mener Turid Buvik.–Vi burde bli flinkere til å utnytte hverandres kompetanse, for sammen finner man ofte de beste løsningene, mener Anne Mette Knutsen.

Mange dyr hjemme Men mye vet de selv. Begge har bred erfaring med dyr, både andres og egne. Det er en forutsetning, tror de. Med en kanin, to katter og tre hester hjemme kjenner Anne Mette Knutsen dyra i dagliglivet også. Hestene har hun faktisk brukt som transportmiddel til jobb. Og så er hun på nippet til å bli hundeeier igjen. Turid Buvik har to hunder og to katter, fire riktig så lydige dyr. Til og med katten setter og legger seg på kommando i hennes hus.– De fleste dyr kan lære, det bare gjelder å finne ut hva dyret reagerer på. Læring må skje på lystpremisser. Jeg har en veldig sosial og matglad katt. Da appellerer jeg til mat- og koselysten til katten, forklarer Turid.

Gjør eieren glad– Man skal ikke vise hvem som er sjefen ved å kjefte og brøle og bruke harde dressurmetoder. Positiv læring derimot, kan skape en gjensidig tillit mellom kjæledyr og eier. – Eierne er utrolig glade i kjæledyra sine. Derfor vil de gjerne vite hva de kan gjøre for dem når ting ikke er som normalt, sier Anne Mette Knutsen som håper de nå kan gi bekymra kjæledyreiere gode råd på nett. – Sunne og glade kjæledyr gjør eieren glad, og det gode humøret smitter igjen over på kjæledyret, avslutter Turid Buvik og Anne Mette Knutsen.

Av MARI TOLSTAD
På forsiden nå