Stjerne for julen 2001

Her er et forhåndstips på det som må være årets julegavevin i Norge: Weinert Malbec Estrella 1977 er på vei til Norge i et antall på 540 flasker. En strålende drikkeopplevelse man bare bør prøve å få med seg.

Saken oppdateres.

Det er ikke hver dag en riktig gammel flaske vin dukker opp på det norske markedet. Det vanlige er at vinene lanseres i altfor ung tilstand, og at vi drikker dem før vi egentlig burde. Men her kommer altså muligheten til å nyte en gammel vin rekende på ei fjøl fra 15. november, som er første salgsdag.

Bodegas y Cavas de Weinert er en av Sør-Amerikas aller beste produsenter, og en av få «stjerner» i Argentina. Firmaet eies og drives av en 67 år gammel brasilianer, Bernardo C. Weinert, som kjøpte et nedlagt spanskættet vinhus i Mendoza tidlig på 70-tallet, og som ved hjelp av den franske vinskaperen Jean Cretinand skapte unike viner allerede etter noen få år i bransjen. Grunnen var at man i underregionen Lujan de Cuyo, nærmest ved foten av majestetiske andesfjell, hadde fantastiske vinmarker med spennende, gamle vinstokker. Og så kom årgangen 1977, som ennå betegnes som den beste i det forrige århundre i Argentina. Ikke rart Weinert klistret ei stjerne (estrella) på etikettene sine dette året. Det har han bare gjort en gang senere, i 1994.
Den Bordeaux-inspirerte Cavas de Weinert Estrella 1994 (kr. 155,70) er fortsatt tilgjengelig i bestillingsutvalget, og er stadig ett av de beste kjøp under 200 kroner i Norge. Den ble også laget av den samme vinskaperen som sto bak Malbec-vinen fra 1977. I dag er det den sveitsiske vinskaperen Hubert Weber som er ansvarlig for Weinert-vinene.

Malbec-druen er blitt en slags nasjonaldrue i Argentina, og gir etter manges mening bedre viner der enn i hjemlandet Frankrike. 1977-årgangen fra Weinert har preg av mørke bær, plommer, et ganske så tungt tjære/bitter lakris-innslag samt en herlig rund fylde av modne svisker, krydder og en aning furunåler/harpiks. Tross sin fremskredne alder har den beholdt både farve og spenst, og kan nok fortsatt lagres i mange år fremover. Men den er fantastisk å drikke akkurat nå også!

Weinert Malbec Estrella 1977

Nr. 33784, kr. 691,80
i bestillingsutvalget

På forsiden nå