Syke skilsmissehunder i retten

Adferdsterapeut Turid Buvik fra Trondheim hundeskole har flere ganger vært i rettssalen som fagperson når mor og far krangler om bikkja. - Da er jeg hundens advokat, sier Buvik.

Saken oppdateres.

Så godt som halvparten av alle ekteskap ender i skilsmisse, og mange har hund. Men hvem skal hunden bo hos etter bruddet? Det krangles det mye om. Av og til så mye at hunden rett og slett blir syk. For det kan gå på hundehelsa løs når mor og far skiller seg. Savnet av matmor eller matfar kan bli så stort at hunden endrer adferd og blir deprimert.

- Hunden er et flokkdyr og når flokken bryter opp blir den utilpass, sier Buvik.

Samværsfordeling

Noen krangler ikke, men blir enige om samværsfordeling; en uke her og en uke der. Men sånt kan også gå på hundehelsa løs.- Ja, jeg ville vært veldig forsiktig med det. For en hund må ha trygge omgivelser; det samme treet å tisse på, de samme hundene i nabolaget. Er den en uke her og en uke der, så vil den ikke før bli vant med et sted før den igjen må bryte opp, advarer Buvik.

Men dyrenes adferdsterapeut og advokat vil helst ikke gi en konkret liste med råd til dem som ligger an til å få en deprimert skilsmissehund.

Bruk kompetanse!

- Det er vanskelig å gi generelle råd til par med hund som skiller seg uten å vite noe mer. Alle hunder er ulike. Noen hunderaser knytter seg mest til sted, andre til personer. Noen vil takle en situasjon som andre ikke vil takle, sier adferdsterapeut Buvik - som derimot gjerne gir personlige råd til det enkelte par.- Når du er i ferd med å få en skilsmissehund så trekk inn kompetanse som kan se situasjonen utenfra. Selv har jeg flere ganger vært med i rettssaker som fagperson når et par ikke klarer å bli enige om hvem som skal ha hunden, og da kan jeg råde paret utfra hundens behov og hva den enkelte kan tilby, sier Buvik, som syns det er trist, men skjønner at skilsmissehund lett blir et problem.

Forståelig egoisme

- Å krangle om bikkja er i grunnen forståelig egoisme, for begge er selvsagt glade i hunden. Men husk; det er hunden kranglingen går utover, advarer Buvik.- Jeg har flere ganger observert at hunder er blitt syke etter skilsmisse. Det vises godt på en hund om den er stresset i hverdagen og ikke lenger har det godt. Mange hunder tar også selv på seg rollen som fredsmegler. Men når den ikke får til fred, bare enda mer krangling, så skjønner den dette - og blir selvsagt lei seg og forvirret. Ved skilsmisse sliter hunden ut hodet, ikke beina, som den heller burde gjort, sier Buvik.

 
 
På forsiden nå