Mannlige hormoner løper løpsk

Du legger på deg, spesielt rundt midjen. Kanskje får du kviser. Skjemmende hår kan vokse ut i ansiktet, over bikinikanten og på leggene. På hodet derimot, tynnes håret ut. Grafikken i stort format

Saken oppdateres.

Hva er det egentlig som skjer? Den ukjente sykdommen med det kryptiske navnet PCOS rammer mange kvinner, kanskje så mye som mellom seks og ti prosent av kvinnene i fruktbar alder. Trolig sliter nærmere 50.000 norske kvinner med problemet, og forekomsten ser ut til å være økende. Og - som sykdomsbildet antyder: Her er det mannlige kjønnshormoner som løper litt løpsk.

At det er dette som skjer, har forskerne først oppdaget i senere år. Forkortelsen PCOS står for polycystisk ovariesyndrom. Navnet skyldes at sykdommen gjerne manifesterer seg i mange små blærer på eggstokkene.

- Lenge trodde man det var en defekt i eggstokkene (ovariene), at kvinnenes problemer skyldtes gynekologiske forandringer i eggstokken. Derfor var behandlingsmetoden ofte å brenne eller skjære i utvekstene på eggstokken, sier Eszter Vanky. Som gynekolog ved Seksjon for generell gynekologi ved RiT møter hun mange PSOC-kvinner. En følge av sykdommen er nemlig at kvinnene har sjeldne eggløsninger og får problemer med å bli gravid.

Økt hjerterisiko

- Det vi nå vet, er at det ikke bare er ett organ som påvirkes. PCOS er en hormon- og stoffskiftesykdom. Hele systemet rammes, sier Eszter Vanky.

Tilstanden skyldes at fettvevet og musklenes følsomhet for insulin er svekket. Dermed svarer bukspyttkjertelen med å pumpe ut en masse insulin, noe som i neste omgang stimulerer eggstokkene og binyrene til å øke produksjonen av mannlige hormoner,

De som lider av sykdommen, har en tendens til overvekt og høyt blodtrykk. De har ofte for mye av det dårlige kolesterolet, og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Dessuten har disse kvinnene tre- til firedoblet risiko for å få diabetes 2 før fylte 50 år.

Når disse kvinnene legger på seg, får de en farlig og mer mannlig fettfordeling. Midjen forsvinner, og formen blir mer eple, ikke den kvinnelige og lubne pærefiguren. Fettet rundt buken er farligere enn på rompa.

Det forskerne ikke helt vet, er om kvinnene får sykdommen fordi de er overvektige, eller om overvekten skyldes sykdommen. Men sammenhengen er klar. Av to kvinner med PSOC, er den tykkeste av dem mest insulinresistent. Når en PSOC-kvinne går opp i vekt, forverres sykdommen. Går hun ned, blir hun bedre. Det viser seg også at sykdommen forekommer mindre i samfunn med magert kosthold. I USA, der kaloriinntaket generelt er høyt, er den mer utbredt.

Livstil

Mange vet ikke engang at de har PSOC, selv om de strever med problemene. Blant allmennlegene er tilstanden ofte ukjent. De har problemer med å diagnostisere den, forteller Eszter Vanky.

I vårt skjønnhetsfikserte samfunn kan tilstanden også føre til psykiske problemer, fordi den rammer på et sårbart punkt: utseendet.

Men det er hjelp å få. Sammen med endokrinologen Sven Carlsen har Vanky gjort et forskningsprosjekt der kvinnene både fikk livsstilsråd og medisin.

- Medisinen metformin har vist seg å ha gunstig effekt. Den øker kroppens følsomhet for insulin. Dermed hindrer du overproduksjon av insulin. Det fører igjen til at binyrene og eggstokkene ikke lenger blir så sterkt stimulert til å produsere mannlige kjønnshormoner.

Både Carlsen og Vanky understreker at den aktuelle medisinen er relativt billig, rundt 1400 kroner årlig. - Derfor vil en behandling som forebygger alvorligere lidelser som for eksempel hjerte- og karsykdommer også lønne seg rent samfunnsøkonomisk sier Carlsen.

I tillegg kan den enkelte kvinne gjøre mye selv: sunn og mager mat, gjerne fisk, mye fiber. Slutt med småspising og de raske kaloriene, chips, cola og sjokolade. Mosjon er viktig, og har i seg selv en positiv effekt. Gå! Det er ikke nødvendig å løpe halvmaraton: det daglige lille dryppet gjør utslaget, sier Sven Carlsen.

Kvinnene legger på seg og får rund eple-fasong, ikke den kvinnelige lubne pærefiguren 
        
            (Foto: GRAFIKK: MARIT BARDAL)

Kvinnene legger på seg og får rund eple-fasong, ikke den kvinnelige lubne pærefiguren  Foto: GRAFIKK: MARIT BARDAL

På forsiden nå