Årets viner 2000

Det er tid for vareopptelling. Vi har sjekket opp våre anmeldelser av Vinmonopolets mange nyheter i løpet av vinåret som nå ebber ut. Her er vinene du ikke må glemme ved inngangen til et nytt vinår!

Saken oppdateres.I overkant av 300 nye viner dukket opp i Vinmonopolets basisliste i løpet av år 2000. Veldig mange av vinene kom, ble testet og forsvant, noen har fått et trofast publikum, mens atter andre igjen er blitt storselgere.

Vi fikk en ny landeplage allerede ved det første nyhetsslippet i januar 2000, nemlig Arcus Produkters hjemmetapning fra den italienske Puglia-regionen, Cappella. Til en pris av kun kr. 60,80 da den ble lansert, var vinanmelderne skjønt enige om at dette var et meget godt kjøp. At importøren i høst valgte å sette opp prisen til 67 kroner har ikke forhindret at Cappella for alvor fikk satt Italia på vinkartet i Norge. Nærmere to millioner liter Cappella har vi drukket i løpet av året, og Italia som vinland har mer enn fordoblet sitt volum i det norske markedet. Bare Chile og Frankrike selger nå mer vin i Norge enn Italia.

Ikke overraskende har Portugal med to viner blant våre utvalgte fra år 2000. Portugisiske viner er fortsatt relativt rimelige i forhold til kvaliteten, så vi gjør rett i å ha et ekstra fokus på Portugal også ved de kommende lanseringene. Det skjer så mye positivt i portugisisk vinproduksjon akkurat nå at det bare må komme nye perler fra dette landet som dessuten har klart å bevare sin egenart gjennom bevisst bruk av egne, nasjonale druer.

I tillegg til de vel 300 vinene som er lansert i Vinmonopolets basisliste, har de norske vinimportørene tilbudt over 1000 nye viner gjennom Bestillingslisten. Mange mener at noen av de beste kjøpene finnes nettopp på bestilling, og stadig flere av de norske vinkjøperne har oppdaget at en aldri så liten skattekiste skjuler seg i den mørkeblåe bestillingslisten.

Cappella

Lansert 15. januar

til kr. 60,80Til drøyt 60 kroner var dette et kjempekjøp da vinen ble introdusert. «En prisbombe med mye frukt, et visst utviklet preg og innslag av modne plommer, svisker og noe krydder, blir nok en landeplage», skrev vi for snart ett år siden. Spådommen slo til, og selv om kvaliteten har variert noe etter hvert som Arcus har hentet inn nye forsyninger, er Cappella fortsatt i dag, riktignok kroner 6,20 dyrere, fortsatt er godt kjøp.

Best under 80 kroner: Quinta da Verderena 1999 Lansert 2. september til kr. 79,70 En vin fra området Estremadura, som ligger like nord for den portugisiske hovedstaden Lisboa. En elegant og spenstig vin med spennende duft, solid fylde, ung og kraftig med tunge bæraromaer, grønne frukter og frisk syre. Smaker kanskje enda bedre nå noen måneder senere, når den har fått roe seg ned noe på flaske. Og den vil ha en fin utvikling fortsatt i fire-fem år fremover. Best under 100 kroner: Le Midi Syrah 1999 Lansert 2. september til kr. 88,60 En vin for folk som ikke er redd for å bli blå på tenna! Solid munnfull, med heftige bær- og fruktaromaer fra kirsebær, bjørnebær og plommer. Den har dessuten innslag av tjære og mørk lakris. En vin perfekt til høstens vilt, skrev jeg da den ble lansert rett foran jaktsesongen. Også denne vinen, som kommer fra Sør-Frankrike, har gått ut i så store mengder at importøren har måtte hente opp stadig nye partier, men etter hva vi har hørt har kvaliteten holdt seg.

Best over 100 kroner: Quinta da Terrugem 1997 Lansert 4. november til kr. 179,70 Et prakteksemplar av en portugisisk vin. Noe kostbar, javel, men så får man da også godt drikke i rikt monn. Tett og fin, med innslag av tørket frukt, vanilje, lakris og krydder. Druene som benyttes er Aragonez (som tilsvarer Tempranillo i Spania) og Trincadeira. Regionen er Alentejo, og Quinta da Terrugem er en liten vingård med bare fem hektar vinmarker nær byen Borba. Vinen har en god del garvesyre, så det er nok mest fornuftig å la den få ligge ett år eller to (eller mer) i kjelleren før man kan nyte den fullt ut.

Beste hvitvin: Canterbury Sauvignon Blanc 1999 Lansert 4. november til kr. 119,70 Viner på Sauvignon Blanc-druen fra New Zealand er ofte veldig smaksrike, med skikkelig rufsete preg av stikkelsbær, sitrus og urter. Denne er ikke noe unntak. Herlig syrefrisk, flott snert i smaksuttrykket og det druetypiske innslaget av solbær/stikkelsbærblader er der. I tillegg vil du finne litt grapefrukt i en svært aromatisk vin. Har du aldri prøvd en ekte new zealander bør du gjøre det nå, for denne er gunstig priset i forhold til mange av vinene fra dette landet. Produsenten holder til i Waipara, i nærheten av byen Christchurch. Beste baginbox: Domaine de Tariquet, kr. 279,90 Her får du masse vin for pengene (til ca. 70 kroner pr. flaske). Bitre bæraromaer, krydder, nesle, noe tropisk frukt og en syre som virkelig renser munnen. Fruktig, men tørr. Rød: Atlas Sangiovese Merlot kr. 280,00 En vin med syltetøypreget fruktighet, veldig rund og «snill», lettdrikkelig. Modent fruktpreg, svakt mandelpreget, tørr stil. Spennende kombinasjon av to druer som normalt gir saftige viner, og som her komplementerer hverandre utmerket.

Best på bestilling: Cavas de Weinert 1994, kr. 151,70 Dette er bare en helt utrolig vin, fra en av Sør-Amerikas aller beste produsenter. Argentinske Weinert sverger til gammeldagse produksjonsmetoder, der i gården er det lite ståltanker og lang eikelagring på store, gamle eiketanker. Vinen er en slags Bordeaux-kopi, laget på druene Malbec, Cabernet Sauvignon og Merlot. Produsenten selv mener at 1994 er hans beste årgang siden 1977 og har satt en stjerne på etiketten. Cavas de Weinert 1994 drikkes utmerket nå, men har også et langt liv foran seg for den som vil ha noe spesielt å legge unna i kjelleren (1977-årgangen selges for rundt 850 kroner på Systembolaget i Sverige).

På forsiden nå