St. Lucia - en grusom historie

Lørdag er det Luciadagen. Den er en gjennomført stygg sak. Med historier som vi knapt kan finne på i våre mørkeste fantasier.

Saken oppdateres.

Når Luciaprossesjonen, anført av en hvitkledd jente med lyskrans på hodet og andre hvitkledte og lysbærende unger, kommer marsjerende i rytmisk gange og synger om Santa Lucia, er det flere fæle saker som ligger bak. La deg ikke forlede av lyse barnestemmer og god førjulsstemning. Det er en historie om onde mennesker, drap og djevelske underjordiske som ligger bak.

Det hele startet i år 303 e. Kr. på et sted kalt Syrakus som ligger på Sicilia. Der døde en ung jente som heter Lucia. Den skjønne ungjenta ble tidlig kristen og var i følge historien fast bestemt på å leve et liv i evig kyskhet.

Men så kom det en hedning inn i bildet. Da en, sikkert ildfull, sicilianer ville gifte seg med skjønnheten nektet hun. Av to grunner. Han var hedning og hun ville ikke bryte kyskhetsløftet.

Da hevnet den ildfulle men forsmådde frieren seg grusomt. Han sladret til keiserens stattholder om at Lucia var kristen. Hun ble kastet i fengsel der stattholderen forsøkte å ta livet av den smellvakre jomfru flere ganger og på ulike måter.

En av avlivningsmetodene til keiserens forlengede arm på Sicilia var å bruke kokende olje mot henne. Hun ble også plassert i en ring av ild. Men den skjønne fromhet overlevde.

Til slutt døde hun ved at hun fikk et sverdstikk i halsen. Men kyskhetsløftet brøt hun aldri. Derfor ble hun også helgen etter hvert.

Her hjemme ble Luciadagen kalt lussimesse eller Lussi langnatt fordi folk den gang trodde det var årets lengste natt.

Men tro nå ikke at det i vår folketro var noe kos, lunt og varmt over Luciaskikkelsen. Her er det ikke snakk om noen helgen. Lussi hadde forbindelse med de mørke makter, trodde folk.

Derfor var våre forfedre skikkelige redde på Lussidagen . Den dagen trodde de at all slags troll og tusser var på ferde og utøvde ren og skjær ondskap. Folket låste seg inne, skalket alle luker og malte for sikkerhets skyld hvite kors på dørene for å holde djevelskapen unna folk og fe.

Det er mulig at menneskene i tidligere tider tok feil av navnene Lucia og Lucifer - som er djevelen.

En annen ting som er verdt å merke seg er at på Lussiadagen skulle man ha gjort unna grovarbeidet til jul - og barna måtte være innendørs etter mørkets frembrudd.

(Kilde : Primstaven av Anne B. Bull-Gundersen/Aschehoug) 
På forsiden nå