Og samarbeidet med bioteknologi- og nærings-middelindustrien kan bli globalt.

Forskere med professor Bjørn E. Christensen i spissen har utviklet en ny type «coating», et belegg som forlenger holdbarheten i flere dager.

– Dette er et belegg som eksempelvis kan sprayes på matvarer. Det er utvinnet av en type tang som heter brunalger, og er helt uten syntetiske tilsetningsstoffer. Det er gammelt nytt å utnytte naturlige råstoffer, men vår coating er bakteriehemmende i seg selv ved at den har lav pH som hindrer bakterievekst, sier Christensen.

Han tror store markeder i varmere strøk kan utnytte denne teknologien, og understreker at det norske markedet etter all sannsynlighet må vente en stund før vi får det på brødskiva.

Global strategi

– I Norge har vi stort sett gode kjølerutiner innen matproduksjon, unntaket er fisk. Samtidig er det ingen grenser for hvordan det kan brukes, spørsmålet er hva som er hensiktsmessig, mener professoren.

Prosjektleder for kommersiell utvikling i NTNU Technology Transfer AS, Eli Grong Aursand, tenker globalt når nyutviklingen skal selges inn på markedet. Allerede er det avtalt møter med store internasjonale aktører, i håp om å selge den patenterte løsningen inn på markedet.

– Forskning gjort ved NTNU må ut i verden. Vi ønsker å undersøke om samfunnet har bruk for dette, og nyskapende teknologi skal ikke ligge i en skuff. Det har kommet konkrete henvendelser fra Japan, sier Aursand.

Professor Christensen reiser om kort tid til Japan, hvor han skal forske på hensiktsmessigheten med coating av kokt ris, som i utgangspunktet har lav holdbarhet. På laboratoriet ved NTNU har forsøkene i stor grad foregått på laks og kjøtt.

Samarbeid

– Asia generelt har helt annerledes matkultur enn oss, og Japan er innovative på matfronten, så dette blir spennende, sier Christensen.

Prosjektet har gått over flere år, med gode samarbeidspartnere. Norges veterinærhøgskole i Oslo, Tine og danske Danisco som blant annet jobber med optimalisering av bruken av råvarer, har alle vært med på laget. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og NTNU Discovery – en finansieringsordning rettet mot potensielt kommersialiserbare forskningsresultater fra NTNU.

– Uten hjelp hadde ikke prosjektet vært en realitet. Mange dyktige folk har bidratt, og det levnes liten tvil om at kontinuitet og bredde i fagmiljøet her i Trondheim har hjulpet veldig, sier Christensen.

Coating med naturlige produkter er ønsket i næringsmiddelindustrien. Det forutsettes at det lar seg gjøre å fremstille et produkt som er billig, enkelt å produsere, spiselig i seg selv og beskytter mot sykdomsfremkallende mikroorganismer.

Lite smak

Stoffet coatingen er utvinnet fra, heter alginsyre. Forskerne har sammenlignet mat med og uten coating. De har registrert en signifikant forskjell i bakterievekst, og oppdaget at for eksempel svinekjøtt får økt holdbarhet ved en uoptimal temperatur på 12 grader celsius. Christensen forteller at deres metode gjør coatingen mer eller mindre smakløs.

– Det kan sammenlignes med andre konserveringsmetoder som sursild, hvor det er brukt eddik. Der kjenner du smaken av eddiken godt, sier han.

Nå vil fremtiden vise om forskningen har vært matnyttig.

Professor Bjørn Erik Christensen ved Institutt for bioteknologi har gode forskningsresultater på konservering av mat uten bruk av tilsetningsstoffer. Prosjektleder Eli Grong Aursand ved NTNU Technology Transfer AS vil ta forskningen ut i verden. Foto: jens petter søraa