I 2010 kjøpte da gravide Bianca Strand og mannen småbruk i Nannestad på Romerike i Akershus. Da de skulle fikse litt på overflaten, bytte gulv og male vegger, oppdaget snekkeren at ikke alt var som det skulle.

Paret bestemte seg for å hyre en takstingeniør for å finne ut hva som var galt med huset.

Disse feilene ble avdekket:

- Badet var amatørmessig utført og utett

- Fuktskader i kjeller ved varmtvannsbeholderen, som eier hadde sagt skulle utbedres før salg

- Mangelfull isolasjon i taket

- Råte i byggmassen, porøse og utrygge vegger

Huset var ubeboelig, mente takstmannen. Det ville koste Strand og familien like mye å utbedre huset som å rive og bygge huset opp igjen.

Les også: Da rottene skulle fjernes, ble det oppdaget flere feil

Har du tips om lignende saker? Send oss en epost!

Fikk 350 000 kroner i erstatning

Strand besluttet å bygge nytt hus, og flyttet hjem til foreldrene sine, deretter til en leilighet. Saken endte med at de fikk erstatning på 350 000 kroner.

Småbruket kostet 2 650 000 kroner, å bygge opp huset på nytt kostet 3 000 000 kroner. Til sammen kostet boet 5 350 000 kroner.

Erstatningssummen var basert på at boligen var fra 1870, med tilbygg fra 1982. Boligen var opplyst restaurert i perioden 1999-2008, noe eierskifteforsikringen valgte å se bort fra i sin saksbehandling, ifølge advokaten.

2,5 år etter kjøpet flyttet Strand inn på småbruket.

Les også: Dette badet måtte rives helt opp

Hver femte boligkjøp ender i konflikt

Stylistene kan jo få den råtneste rønna til å se hjemmekoselig ut. Når boligen er solgt, og du skal ta over, så er alt stæsjet borte, og du sitter igjen med det råtne skallet, sier Espen Fuglesang, administrerende direktør i NITO Takst (Norges ingeniør- og teknolog organisasjon.

Hver fjerde-femte boligkjøp ender i konflikt, ifølge forsikringsselskapene. Fuglesang synes folk bør legge mindre vekt på fargen på veggene, og heller fokusere på andre ting ved boligen man vurderer å kjøpe.

Vurder elementer som koster penger å skifte ut, som elektrisk anlegg, røropplegg, drenering, våtrom og tak og vinduer, anbefaler Fuglesang.

Han tror den nye boligsalgsrapporten som innføres 1. januar 2015 vil gjøre det enklere å avdekke feil, fordi rapporten krever at takstmenn må sjekke alt fra fukt og konstruksjoner mye nøyere enn i dag. For eksempel vil takstmann gjøre inngrep i konstruksjoner, blant annet borre for å sjekke fukt.

Les Fuglesangs tips for boligkjøp lenger ned i saken

Les også: Fikk 650 000 kroner for disse elektrikerfeilene

Advokatens tips

Brit H. Mathisen, advokat og partner i Dæhli Bull & Co, bistod Strand mot eierforsikringsselskapet.

- Boligen var i dårligere stand enn man kunne regne med. De var klar over at boligen var gammel og at det derfor måtte gjøres en del ting, men de trodde de kunne gjøre det over tid, sier Mathisen.

Mathisen har jobbet for forbrukere i tvister mot eierforsikringsselskaper i mange år.

Mathisen anbefaler at man som kjøper blant annet stiller spørsmål ved ufaglært arbeid. Hvem har utført arbeidet? Har de nødvendige kvalifikasjoner?

- Ta forbehold i budgivningen om at det ikke skal være vesentlige feil eller skader ved boligen. Dette kan også tas opp i kontraktsmøtet, dersom selger ikke har kommet med alle avklaringer før det, sier hun.

- Vi har eksempler på utenlandske firmaer i byggebransjen som ikke har tilstrekkelig kjennskap til norsk byggeskikk. Dette kan gjøre at noe som ser greit ut på overflaten likevel ikke er det, men det er vanskelig for kjøperen å undersøke eller ta høyde for dette på visning eller i budgivningen. Det kan være mangler som heller ikke selger kjenner til.

Takstingeniørens tips

Espen Fuglesang i NITO Takst ber folk først og fremst vurdere hvor gammelt huset de vurderer å kjøpe er.

Alt i en bolig har en levetid. Er huset 40 år gammelt kan det være en del som må byttes ut, for eksempel kan det hende man må drenere eller bytte ut tak eller vinduer. Utvendige forstøtningsmurer kan også være veldig kostbare å reparere.

- Fukt er det største problemet med bolighus, sier Fuglesang.

- Man kan kjenne etter når man kommer inn døren om det er kjellerlukt i huset. Kjellerlukt er det samme som muggsopp. Da er det fuktproblem i huset, oftest i kjelleren, men kan det være andre steder. Samtidig venner man seg fort til lukta, gå ut og pust inn frisk luft hvis du blir vant til den, legger han til.

Les deg opp før du drar på visning.

- Er boligen populær er det fullt av folk, og du klarer ikke ta inn inntrykkene du bør ta inn. Står det noe om våtrommet, still spørsmål til megler/selger, og eventuelt takstmann hvis man kan ringe ham. Da vil du få en mye bedre følelse når du legger inn bud, sier Fuglesang.

- Fargene på veggene er ikke så viktig, men konstruksjoner som må skiftes ut tar tid og koster penger. Folk har litt feil fokus, sier Fuglesang.

Les også: Da Hilde kom hjem fra ferie var badet flislagt med «feil» fliser

Tre spørsmål du bør stille

Ifølge Help forsikring skaper fukt flest konflikter, altså bad. Tak og kjeller får en delt andreplass, mens elektrisk anlegg får fjerdeplassen. Det er også en del saker om ikke-godkjente innredede kjellere og loft, og arealsvikt.

Help anbefaler at man spør om alt man ikke forstår av opplysninger man får, hva betyr for eksempel at det er gitt «TG2 pga. alder»? Svarene du får bør være skriftlige.

Sintef har laget en visningsguide «På visning», der de går gjennom hva man bør sjekke før man kjøper bolig.

Det er tre store spørsmål du søker svar på når du er på visning, ifølge boken. «Må det byttes eller repareres? Blir det dyrt? Blir det vanskelig?»

Ifølge Sintef er dagens takstrapporter ikke alltid tydelige når de beskriver skader og mangler ved boligen. Formuleringer som «området ligger utenfor takstmannens kompetanse og er ikke vurdert» forekommer altfor ofte.

Står det «bør undersøkes nærmere», så vil dette kunne brukes mot deg hvis du oppdager feil senere. Står det «fra byggeår» i taksten, forutsettes det at kjøperen selv forstår at noe må byttes ut. Er det hintet om skader kan det være umulig å klage i ettertid.

Kilde: Sintef/Help