Hvis du kjøper en leilighet og bor der i kun to-tre år, kan flyttekostnader spise opp hele verdistigningen din.

FORBRUKERØKONOMEN: - Det er knyttet usikkerhet til boligprisene, og mange spår en lavere vekst fremover. Prisene på bolig kan falle. Da er du ekstra sårbar hvis kostnadene ved flytting spiser mye av egenkapitalen din, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: Bo Mathisen

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand anbefaler at man heller tøyer strikken når man bytter bolig, og «hopper over» noen trinn i boligkarrièren hvis man kan. Kjøp litt større enn du hadde tenkt, eller vent og spar opp mer egenkapital. Hvor store utgifter er det knyttet til å kjøpe og selge én bolig?

Et eksempel

Regnestykket under viser hva det kan koste å bytte bolig. Utgangspunktet er en bolig kjøpt til tre millioner kroner som man selger for 3.150.000 kroner etter to år. Da har boligen steget fem prosent i verdi.

Regnestykket er basert på cirkapriser, og er ofte bare en del av utgiftene man har knyttet til kjøp og salg.

Kjøp:

Kjøpesum: 3.000.000 kroner

Dokumentavgift, 2,5 prosent: 75.000 kroner

Ekstraomkostninger (tinglysning, eierskifte osv.): 6000 kroner

Maling og ny sofa: 25.000 kroner

Leie av flyttebil: 1000 kroner

Salg:

Salgssum: 3.150.000 kroner

Honorar til megler, 1,5 prosent: 47.250 kroner

Annonsering, avis og internett: 20.000 kroner

Styling, småting som må fikses: 5000 kroner

Eierskifteforsikring: 8000-12.000 kroner

  • gevinst på 150.000 kroner

= — 37.250

- Hopp over bolig nummer en og bolig nummer tre

Du må regne med at i hvert fall fem-seks prosent av salgssummen blir borte i omkostninger og andre utgifter, ifølge forbrukerøkonomen.

— Hopp over bolig nummer en og bolig nummer tre i «boligkarrièren» hvis du klarer det. Da slipper du kostnadene ved å flytte så mange ganger. Flytter du ofte, står du i fare for at flyttekostnadene spiser opp verdistigningen, du bør eie i minst tre år for at det skal lønne seg, sier Picard.

Leier ut boligen :

— Virkelighetsfjerne råd

Å være logisk i livets gang er vanskelig, mener Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

SKEPTISK: Ja, det koster mye å flytte, men det er vanskelig for vanlige folk å følge råd om å hoppe over boliger, mener Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Prognosesenteret

— Når du etablerer deg, flytter du på deg. Samfunnet har endret form og struktur, som gjør at du flytter oftere gjennom livet. En del råd som dette blir lett litt virkelighetsfjerne. Forelskelsen slår ned nådeløst, og graviditeten kommer før man har sjekket de siste prognosene fra sentralbanken, sier Øye.Han mener investeringselementet ikke er styrende for boligvalget.

Man etablerer seg ikke primært for å bli rik, men å ha et sted å bo basert på jobb- og familiesituasjonen. Veldig få varianter av boligetableringen følger de økonomiske spillereglene alene.

— Få er i stand til å tenke så taktisk. Hvorfor ikke hoppe over alt og gå direkte på eneboligen? Hvorfor ikke skippe toromsen i sentrum, og kjøpe enebolig på Toten direkte? I virkelighetens verden fungerer dette ikke.

Samtidig anbefaler Øye generelt at man kjøper bolig med horisont på tre til fem år, er litt kritisk til hva man kjøper og tar høyde for et eventuelt krakk. Og han er enig i at det koster penger å bytte bolig.

— Det er utrolig hva vi aksepterer å betale, både i avgifter og meglerhonorarer. Transaksjonskostnadene i dag er unødvendig høye for å flytte, relatert til at dette i økende grad handler om digitale prosesser, sier Øye.

Les også:

Vurderer du å kjøpe bolig? Sjekk dette

Dette er godt å vite når du kjøper bolig