— Her ville vi bygge oss et hjem og en arbeidsplass inspirert av engelsk byggeskikk og gamle fabrikkbygninger i Oslo, sier Morten Myklebust, som har gode minner fra en oppvekst blant fabrikker og andre murgårder på Bjølsen.

Det var bare skau på tomten de ryddet i Tønsberg. Nå har de hus i georgiansk stil, middelalderruiner i hagen, fabrikk på tunet,og traktor i garasjen - og et høyt murgjerde rundt eiendommen sin.

De er erfarne Englandsfarere. Anne Thowsen og Morten Myklebust tar imot i biblioteket, ber oss sitte ned i Chesterfield-sofaene foran peisen og serverer te og småkaker på etasjefat mens de forteller om alle idéene, figurene og gjenstandene de har bragt med hjem. Alle har sin historie.

Snart tid for våropprydding?

I biblioteket har de selv lagt plater i taket og på deler av veggene, bygget hyller med profiler og beiset alt brunt før det ble lakket, og satt grønn tapet på resten.

Shakespeare følger med fra øverste hylle, men hvor er Agatha Christie? Bak en skjult dør i veggen er det et hemmelig, lite rom. Der er hun ikke. Ikke James Bond heller. Det er tomt. Skal bli barskap.

HUSET. Hus i georgiansk stil har gjerne middelalderruiner i hagen. Morten Myklebust tegnet bestilling på hva han ville ha i 3D, og fikk gammel stein fra England. Smijernsgjerdet fikk han kjøpt brukt i Tønsberg. Foto: Signe Dons
STIL. Biblioteket har brunbeisede overflater og grønn tapet, Chesterfield-sofaer og engelsk peisfront med «mantelpiece». Foto: Signe Dons

Til England hver måned

Ekteparet driver eget produksjonsselskap innen barnekultur. De har to voksne barn og er stadig på jobb og besøk i England. Alltid sammen.

— Vi drar minst én gang i måneden. London ligger to timer unna, Oslo en drøy time. En flybillett fra Torp koster mindre enn en togbillett til Oslo. I England møter vi et profesjonelt miljø for kulturindustri, og det er på mange måter lettere å få til effektivt samarbeid der enn her i landet. Vi jobber litt annerledes enn bransjen her, sier Morten Myklebust.

Han er kjent som manusforfatter, illustratør og figur-/universskaper, mens Anne Thowsen har hånd om det administrative.

Denne familienspiser middag under åpen himmel året rundt:

BADEROM. Badet har fått «Heritage» sanitærutstyr og et gulv hvor flisene er lagt på to ulike vis. Her har husbonden malt en søyle på veggen. Foto: Signe Dons
HJEMMEKONTOR. I sitt atelier skaper Morten Zeverin Myklebust hele universer til glede for publikum, på kontoret ved siden av sitter direktøren for det hele, Anne Amalie Thowsen. Foto: Signe Dons

Tegnet huset selv

Det var hun, «the lady of the house», som tegnet boligen. Den ble bygget av lokale håndverkere, og innredet med hjerte for brune arvemøbler og engelske roser.

— Vi ønsket oss et hus i georgiansk stil. Planløsningen er grei. Inngangspartiet ligger midt på med inngang til hagestue midt imot og to rom på hver side. Tradisjonen tro er det åpning mellom tre stuer på rad; her ligger spisestuen til venstre, biblioteket til høyre, forteller hun.

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

TEGLSTEIN. Fantasifabrikken i teglsten er inspirert av gamle fabrikker i Oslo – og England. Foto: Signe Dons
KLASSISK. I et gjesterom med roser på veggen står et soveromsmøblement som Anne Thowsens besteforeldre skaffet seg i 1910–20. Foto: Signe Dons
DETALJER. Dørvrideren er kjøpt i England, der gamle låser ligger på utsiden av døren og vridere er plassert lavere enn her. Paret måtte blokke igjen hullene i den norskproduserte døren for å få ønsket resultat. På den andre siden er det en kule. Foto: Signe Dons

«House & Garden»

Georgian Style var en retning innenfor 1700-tallets engelske arkitektur og møbelkunst, mens George I og George II regjerte. Utforming av veggene, som ofte var delt i tre områder, var en viktig del av interiøret.

— Stilen var svært utbredt, og det var vanlig å ha ruiner i hagen, såkalte follies . Det har vi også skaffet oss. To middelalderruiner, kjøpt i deler fra England. Jeg tegnet byggverk og steiner som vi ønsket oss i 3D og sendte over til en som forhandler det meste av gamle bygningsdeler. I England tror jeg man kan kjøpe omtrent alt, forteller Morten Myklebust.

- Ble det mye dyrere å bygge i mur enn i tre?

— Det dyreste er teglsten, som på fabrikken, deretter pusset mur på lecablokker, som på boligen. Men hvis man tenker på fremtidig vedlikehold, lønner det seg å bygge i mur. Vi ønsket et nytt murhus etter å ha bodd 17 år med konstant oppussing i et trehus fra 1925, men ville til dels skape en gammeldags stemning her. Det har vi gjort ved blant annet å kjøpe brukte elementer fra England og gamle dører fra gjenbruksutsalget på Vøienvolden gård i Oslo.

FARGER. I den røde stuen med utgang til hagen står et skap som ble kjøpt nytt i Tønsberg for rundt 20 år siden. Foto: Signe Dons
ENGELSK. Mannen i huset har målt og streket opp stripene i gangen ovenpå, mens fruen har malt dem. Døren er fra Vøienvolden gård i Oslo, men glasset er skiftet og dekorert av husherren. Foto: Signe Dons

— Det er ikke bare gamle dører her?

— Nei. Dører har vært et problem, både å få tak i og å få tilpasset. Sørgelig at det skal være slik. Vi bestilte for eksempel ny loftsdør med speil plassert annerledes enn på norske standarddører, men det gikk ikke an å få stoppet standardutfresingen av nøkkelhull. Dermed måtte vi sette ny vrider mye høyere enn tenkt. Vi skulle heller bestilt dører fra England, det er neppe dyrere, sier paret.

Blandingen av nye og gamle bygningselementer går igjen. Biblioteket har en gammel peisfront fra England, hagestuen en kombiovn malt og dekorert av husbonden. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea, sanitærporselenet fra engelske «Heritage».

Hva har du på denne listen?

HJELMSAMLING. En liten del av samlingen med kopier av hjelmer fra middelalderen har fått plass i spisestuen, mellom en skjenk fra 1925 og en gammel kirkestol fra England. Foto: Signe Dons

Bor bak høy mur

Hagen ble rammet inn av et murt gjerde på opptil 2,5 meter for å skape et usjenert uterom.

— Et høyt murgjerde hører hjemme på en slik eiendom, men er ikke vanlig her. Vi fikk dispensasjon fordi kommunen mente det «sto i stil med det gamle huset» – som altså er fra 2006, smiler Myklebust.

Han forteller at det var skog på hele tomten. I hagen ble det plantet liguster, bøk og buksbom. Langs murgjerdet er det videre plantet lindetrær som klippes som en oppstammet hekk.

Midt i oppussingen bestemte de seg for at de to øverste etasjene måtte fjernes:

Blir aldri ferdig

— Nå skal jeg sette steinkors i hagen mens vi holder på med et kortfilmprosjekt basert på våre bøker om Middelaldergutten Brage, forteller illustratøren, som også har samlet viking- og middelalderhjelmer gjennom flere år. De ligger som dekor til inspirasjon på stuegulv, i hyller og skap, og alle er det en historie omkring.

— Det er med hus og hage som med historiene vi skaper. Vi blir nok aldri ferdig med bygging og innredning, for stadig ser vi noe vi kan gjøre, endre på eller legge til, sier han. For eksempel fikk spisestuen fra 1925 nylig et sakralt preg da den ble supplert med to svære Warwick-kirkestoler. Og kanskje vil de bygge et hus til.

TRAPPEN. Legg merke til vindusrekken over kjøkkendøren; den var viktig å få på plass. I trappen har Morten Myklebust malt et teppe i påvente av et ekte. De leter etter riktige stenger til å holde løperen på plass. Foto: Signe Dons
KJØKKEN. Gulvlistene er satt utenpå Ikea-innredningen for å gi den tyngde, vanligvis trekkes de inn under skapene. Benkeplaten ligner marmor, men er i laminat. Veggfliser og malte kantstriper på gulvet skaper atmosfære. Foto: Signe Dons

Traktor i garasjen

Fra boligen er det 39 skritt å gå til jobben i Fantasifabrikken. Nylig var det kinopremière på «Gråtass – gøy på landet», den første av tre nye spillefilmer om den lille traktoren de har jobbet med gjennom over 20 år.

Det står en gråtass i garasjen i enden av fabrikken. Bygningen i rød teglsten med buede vinduer og grønne detaljer rommer ellers kontorer, atelier, kostyme— og rekvisittlager, bad, kjøkken og spiseplass. Det hersker brun, britisk hyggestemning der inne. På hjemmekontoret.

Ettersom du har lest helt hit er du kanskje interessert i å se flere hjem? Da anbefaler vi disse: