De fleste har nok hørt at man bør skylle både frukt og grønnsaker hvor man spiser både skall og fruktkjøtt – og at det spesielt viktig dersom varene er importert fra utlandet.

Men også frukt og grønnsaker der skallet skrelles bort og kastes, bør få seg en god runde i rent vann før spising. Det gjelder blant annet appelsin, grapefrukt og meloner.

Seniorforsker Einar Risvik ved matforskningsinstituttet Nofima bekrefter dette.

– Det er faktisk veldig viktig å vaske frukt som har skall du ikke spiser, men hvor du deler frukten opp og legger på fat. Og det gjelder spesielt frukter med mye fruktsaft i.

Meloner er kanskje det beste eksempelet, sier han og forklarer:

– De importeres fra varmere land der det er større forekomst av farlige bakterier, de ligger ofte ute under åpen himmel og beskyttes i liten grad mot forurensing som jord, fugleskit og annen møkk. Dessuten fraktes de uten emballasje før de legges ut for salg og konsumering, beskriver han.

Les også - Det er bare tull å vaske grillen

Meloner impoteres fra varmere land der det er større forekomst av farlige bakterier, de ligger ofte ute under åpen himmel og beskyttes i liten grad mot forurensing som jord, fugleskit og annen møkk. Dessuten fraktes de uten emballasje før de legges ut for salg og konsumering. Ved oppdelingen er det umulig å unngå at det kommer skitt med bakterier fra utsiden av skallet til fruktkjøttet. Derfor bør melonen alltid vaskes før oppdeling. Foto: Foto: Shutterstock

– Ved oppdelingen er det umulig å unngå at det kommer skitt og bakterier fra utsiden av skallet til fruktkjøttet. Selv om det ikke er nok vann på melonens overflaten for at bakteriene skal formere seg raskt, så blir det vann i rikelig mengder når melonen deles opp. Fruktsaften som renner ut kommer i kontakt med skitt og bakterier på skallet, og igjen med fruktkjøttet, sier han.

Og dersom den oppkuttede frukten eller grønnsaken blir liggende et par timer før den skal spises, vil sukkeret og vannet i fruktsaften være glimrende grobunn for bakteriene.

– Derfor er det viktig at frukt og grønt som kuttes opp og som har vært åpent eksponert, skal vaskes godt før det kuttes opp, presiserer Risvik.

Les også Derfor bør du spise rabarbraen før St. Hans

En runde iskaldt vann

Stadig flere blir syke av å ha spist importert frukt, grønnsaker, krydderurter og bær, ifølge Mattilsynet og Folkehelseinstituttet. Hovedgrunnen er at matvarene har inneholdt bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré.

Skylling eller varmebehandling av importerte bær og frukt dreier seg i hovedsak om å redusere risiko for bakterier, virus og parasitter. For selv om varene ser rene og pene ut, kan det være sykdomsfremkallende mikrober på dem.

– Når man finner bakterier, virus eller parasitter i frukt og grønt kan det skyldes at det i produksjonslandet er liten tilgang på rent vanningsvann. Dårlig håndhygiene hos de som høster og håndterer frukt og grønnsaker kan også bidra til smitte, sier Nina Krefting Aas, seksjonssjef i seksjon for hygiene og drikke i Mattilsynet.

– Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises, legger hun til.

Les mer om varmebehandling her!

– Lite plantevernmiddelrester

Men også plantevernmiddelrester kan være en trussel mot norske forbrukeres mathelse. Men en fersk rapport fra Mattilsynet og Norsk institutt for bioøkonomiviser at det er lavt innhold av plantemiddelrester i mat som selges i norske butikker. Det aller meste av frukt og grønt vil riktignok ha små rester i seg, det er kun økologisk mat som skal være helt fritt for plantevernmidler.

Les rapporten her!

– Vi har forståelse for at folk blir bekymret for at det er spor av plantevernmidler i maten, men det er viktig å forstå at det er mengden som er avgjørende. Så lenge mengden med plantevernmiddelrester er under grenseverdiene, er maten trygg å spise, uttaler Hanne Marit Gran, seniorrådgiver i Mattilsynet.

FAKTA:

Stadig flere blir syke av å ha spist importert grønnsaker, krydderurter og bær.

Vask importert frukt og grønt. Disse er ofte dyrket i varmt klima med lite tilgang på rent vanningsvann.

Men dårlig håndhygiene hos dem som høster og håndterer frukten og grønnsakene kan bidra til smitte.

Vær spesielt oppmerksom på bladgrønnsaker, krydderurter, minimais, sukkererter, asparges, fryste bær.

Varmebehandling reduserer risikoen for sykdom. Bladgrønnsaker og urter som skal spises rå, kan ligge i eddikvann av en halv desiliter 7% eddik pr liter vann i ti minutter. Det tar knekken på en god del bakterier.

Kilde: Mattilsynet, Folkehelseinstituttet