foto
Sengen er fra nederlandske Auping. Foto: Jonas Haarr Friestad
foto
Foto: Jonas Haarr Friestad
foto
Liv Tone er glad i Italienske Missonis farger og har både håndklær og tepper derfra. Foto: Jonas Haarr Friestad
foto
Liv Tone lager lekre stilleben på benker og kommoder. Foto: Jonas Haarr Friestad

Oransje er kjent for å gi energi, varme, godt humør og inspirasjon.

Da Fargerike kåret oransje til årets farge for 2015, omtalte de den som en moderne kontrastfarge som hadde ligget lenge i dvale.

For Liv Tone Fredriksen har den derimot vært sentral hele livet.

— Jeg har alltid hatt et godt forhold til oransje. De oransje spisestolene kjøpte jeg allerede i 2007. Det er en veldig sterk farge, og jeg skjønner at den ikke passer for alle. Men for meg stimulerer den kreativitet og løfter interiøret, forklarer hun.

— Farger påvirker oss mer enn vi tror. Det er noe vi ikke snakker så mye om, men som egentlig er veldig viktig for trivselen.

- Det kom som et sjokk:

Åpner egne dører

foto
PERSONLIGHET: Interiørkonsulent Liv Tone Fredriksen er opptatt av at et hjem skal gjenspeile de som bor der. For hennes egen del innebærer det rikelig med varme farger og møbler av trematerialer. Foto: Jonas Haarr Friestad

Selv har Liv Tone vært opptatt av farger, materialer og innredning så lenge hun kan huske.Der hun har bodd, har møblene stadig fått nye plasseringer og veggene nye fargekoder.

At hun skulle ende opp som interiørkonsulent, var derfor ikke så overraskende.

Folk som kjenner henne, ble heller ikke overrasket da hun valgte å starte for seg selv for snart to år siden.

Da hadde hun jobbet hos DFU Sandnes i fire år og var overbevist om at det fantes et behov for veiledning, råd og styling i boligmarkedet.

— Jeg er nok veldig vågal av meg og litt naiv, og jeg har aldri vært redd for å feile. Det sies at når en dør lukkes, åpnes en annen. Men dørene må du åpne selv, det er ingen andre som gjør det for deg, ler hun.

- Resultatet er over all forventning:

Fargehjelp til andre

I januar 2014 startet hun Boligkonsulentene sammen med en bekjent. De fikk raskt mye å gjøre, og i dag er de fire ansatte.

Firmaet tilbyr alt fra innredningsrådgivning til private hjem og utsmykking av kontor og offentlige rom, til styling av boliger som skal selges.

foto
STUEN: Sofabordet har paret bygd selv. Teppet er fra Ikea og skjenken er fra italienske Horm. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Det vanligste når private kontakter oss, er at de ikke trives i hjemme sine. Det handler ofte om hjelp med møblering og innredning, og ofte er folk litt redde for å bruke farger og vil ha hjelp med dette. Vi gjør en funksjonsanalyse av huset og kommer med tips og råd ut fra hvem oppdragsgiver er. Det viktigste for å skape et godt hjem er at det gjenspeiler dem som bor der. Bor du lite? Se løsningene:

Tar naturen inn

For sin egen del er Liv Tone opptatt av å ha elementer av tre rundt seg.

foto
DROMEDAR: Dromedaren er et artig blikkfang på spisebordet. Den er kjøpt på DFU i Sandnes. Foto: Jonas Haarr Friestad
foto
ORANSJE: Spisestolene er fra Italienske Bonaldo. På disse kan du sitte godt i timevis, mener Liv Tone. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Jeg har alltid gått mye i naturen og liker å ha planter og tremøbler. Vi har hvitt kjøkken, og derfor er vi bevisste på å ta inn varme materialer ellers.I tillegg er Liv Tone glad i å kombinere farger, konturer og materialer.

Året som utvekslingselev like sør for Napoli på slutten av 90-tallet har også satt sine spor.

foto
VARM SOFAKROK: Liv Tone har alltid hatt et godt forhold til oransje og møbler av tre. Foto: Jonas Haarr Friestad
foto
DETALJER: En vinkasse med hjul rommer blader og bøker i lesekroken. Foto: Jonas Haarr Friestad

Den stramme, men lekne glasshyllen på veggen bak spisebordet er italiensk, i likhet med teppet under bordet og skjenken som står langs veggen.— Jeg har en veldig forkjærlighet for Italia, og vi giftet oss faktisk der i 2011. Når det gjelder interiør, synes jeg at italiensk design er litt mer lekent enn mye annet. Jeg blir i godt humør av det.

Tre spesielle historier om underlige naboforhold:

Lettstelt hage

Liv Tone og mannen kjøpte huset på Hana i 2007 etter en heftig budrunde. Det var mange som var interessert i boligen.

foto
IKEA-KJØKKEN: Kjøkkenet er fra Ikea, men benkeplaten i granitt ble bestilt fra en annen leverandør. Foto: Jonas Haarr Friestad

— Huset ligger jo veldig sentralt med kort vei til Sandnes sentrum. I tillegg har du utsikten til Hanadalen og Vatne, så vi skjønte fort at det ville bli mange om beinet. For oss var også romløsningene veldig avgjørende.

foto
KJØKKENDETALJ Foto: Jonas Haarr Friestad

Huset er fra 1990. Siden paret overtok, har de pusset opp stue, kjøkken og kjeller, hvor de nå har kino og trimrom.I stuen fikk de lagt fiskebeinsparkett med hvite pigmenter.

Nå er de i ferd med å ferdigstille uteområdene, og målet er å holde hagen mest mulig vedlikeholdsfri.

foto
HAGEN: Målet er å holde hagen mest mulig vedlikeholdsfri. Endelig har Liv Tone fått dammen hun alltid har drømt om. Foto: Jonas Haarr Friestad

— To-tre bed maks. Resten skal helst gå av seg selv. Endelig har jeg også fått meg dam, som jeg alltid har hatt lyst på. Det er så beroligende å ha vann rundt seg. Vi drømmer litt om en gang å bygge vårt eget. Hvis det skjer vil jeg bygge atriumhus med dam i midten.

foto
HUSET: Liv Tone og mannen kjøpte huset fra 1990 på Hana i 2007, etter en heftig budrunde. Foto: Jonas Haarr Friestad

Les også: