BALKONG: Fra entréen kommer man inn i en liten stue med balkong. Alle leilighetene har gråmalte vegger, skyvedører og terskelfrie eikegulv. Foto: SIGNE DONS
TAKHØYDE: Fra kjøkken og stue mot gangen med hovedsoverommet i enden. Leiligheten har en takhøyde på 2,7 meter og mye volum. Foto: SIGNE DONS
FELLESAREAL: Taket er beboernes hage, med 50 cm jord og mulighet for urban farming. En gartner holder fellesarealene ved like. Foto: SIGNE DONS
_O9A2759 copy_doc6mryxtf5bbm27v1g2hh.jpg Foto: SIGNE DONS

Bli med inn i en hjørneleilighet i sjette etasje. Se billedkarusellen øverst.

Midt i Oslo, i sjette etasje med egen hage på taket, bor arkitekt Mari Smørgrav. Hun og mannen flyttet inn for to år siden, da bygården sto ferdig på en liten hjørnetomt i et grønt drag mellom Torshovdalen og Birkelunden.

Bygningen har fått et internasjonalt navn: Green House. Det betyr drivhus på norsk, ogdette er bygningen som stakk av med årets arkitekturpris i september.

Åpner dører

— Det kan bli varmt om sommeren. Da åpner vi balkongdørene. Vi kan også gå opp på taket, sier hun. Leiligheten har franske balkonger istedenfor vinduer, to inntrukne balkonger og altså egen hage i tillegg til fellesområder på taket.

TAKHAGE: -Styrtregn på tak er en større utgiftspost for forsikringsselskapene enn flomskader, og en takhage kan redusere skader, sier arkitektene Cathrine Vigander og Mari Smørgrav. Foto: SIGNE DONS

— Det skulle mye til for at jeg ville kjøpe en bolig hvor jeg ikke kan forme noe selv. Men i en travel hverdag var det lettvint å slippe alternativene; enten et stort oppussingsprosjekt eller å bygge eget hus. Her er det supert, sier Mari Smørgrav. Hun har åpnet døren for mange kolleger som vil besøke bygningen.

Det lille ekstra

— Et par konstruksjonsmessige forutsetninger ble gitt av økonomiske grunner, men ellers ble det satset på arkitektonisk kvalitet hele veien, forteller sivilarkitekt Cathrine Vigander, partner og daglig leder i Element Arkitekter AS, som tegnet huset på oppdrag for Infill AS.

Garantert ryddigere hjem om du følger denne listen:

VINNER: Green House, også kalt D36, ligger i Dælenenggaten 36 i Oslo. SIGNE DONS

— Vi kjempet riktignok forgjeves for en fasade som ble for dyr, og måtte designe og ta ansvar for levering og montering av et nytt low-tech fasadesystem. Det var også et viktig krav for oss å få organisert all teknisk føring i midtsoner. Bad og entré er plassert her, og vi slipper innkassinger.- I boligene er det generelt langt flere skap enn kravet tilsier, og de er integrert. Uvanlig nok ble leilighetene ikke lagt ut for salg før de var ferdige. Folk kunne se hva de får for pengene. Det lille den ekstra kvaliteten koster, har byggherren fått igjen, sier Cathrine Vigander.

- Hvordan vokste idéen frem?

— Vi spurte oss selv hva som er unikt ved tomten. Det er det grønne, og det er sårbart å bygge i. Først tenkte vi å bygge et grønt hus med naturlige vekster. Så kom idéen om å forme bygningen som et eviggrønt tre, med en stamme av treverk og en krone av grønnfarget glass i flere lag. Gule detaljer symboliserer solen som risler gjennom løvet, forteller arkitekten.

Hun synes det er stas å være den første som mottar den nye Arkitekturprisen, for det er kollegene i Norske arkitekters landsforbund (NAL) som stemmer frem det de som fagfolk mener er landets beste prosjekt.

— Løft takhøyden!

— Ikke alle tenker på at boligkvalitet og bokvalitet ikke er det samme. Begge deler er viktig for trivselen. For eksempel er takhøyden avgjørende i begge henseender. Mitt firma har startet Facebook-aksjonen «2,6 meter» for å få løftet minimumskravet til takhøyde fra 2.40 til 2.60. Mennesker og møbler er blitt høyere, sier Vigander.

GRØNN: Fasaden består av et grønt aluminiumslag som beskytter vindsperren, i kombinasjon med flere lag glass med keramisk trykk. Her sett fra en balkong i sjette etasje. Foto: SIGNE DONS

Hun er også svært skeptisk til nye forskrifter om pottetette hus med mekanisk ventilasjon, som skaper astma— og allergiproblemer.

Tiårig prosess

— Dette huset er bygget etter Tek 7. Fra regulering til ferdig bygg tok det ti år. Ikke fordi huset er avansert, men fordi den lille tomten gjorde at utearealet måtte flyttes opp på taket – og bilen erstattes med sykkel. det er sykkelparkering i kjelleren. Dette skapte hodebry for myndighetene, forteller Vigander.

- Hva mener beboeren, som selv er arkitekt?

— Det er en fireroms hjørneleilighet på 74 kvadratmeter, men den virker mye større. Den er arealeffektiv, utrolig fint utformet og smart utarbeidet i forhold til sol- og lysforhold. Jeg setter pris på at det også er en liten stue med balkong når man kommer rett inn fra entréen. Man ser ut alle steder. Man sitter ikke i sofaen og ser inn på et bad, sier Mari Smørgrav.

- Ingen minus i margen?

— Kjøkkenet er fint, men som arkitekt skulle jeg aller helst laget innredningen selv. Dessuten ville jeg valgt et lysere gulv. Skyvedører gjør at rommene ikke er lydtette, men det er ikke noe vi tenker over. Det er ganske fascinerende å komme sliten hjem og kjenne at du få ny energi. Da er boligen riktig!

Andre spennende hus og prosjekter: