Du har lang erfaring som eiendomsmegler på Jæren, men er relativt fersk i jobben i Kristiansand. Hva har overrasket deg mest?

- I starten så ble jeg overrasket over hvordan kristiansandere verdsetter de ulike bydelene. Et flott og nyoppusset hus med fin utsikt og god beliggenhet noen få kilometer fra sentrum, prises gjerne betraktelige lavere enn et eldre og mindre oppusset hus i en annen sentral bydel. Det er jo slike mekanismer i alle byer, men når man kommer ny så har man ikke dette under huden, og det er ikke til å legge skjul på at jeg har blitt litt forundret noen ganger.

Foto: Kari Byklum

Hvordan har du jobbet for å komme best mulig inn i det sørlandske markedet?

-Det er kun hardt arbeid som gjelder. Det finnes ingen snarveier og man er nødt til å legge stein på stein. Det ene handler om nettverk, og det bygges opp over tid. Men det andre er lokalkunnskapen. Kundene forventer at man kjenner området, og potensielle kjøpere spør gjerne om snarveien til skolen eller hvor nærmeste lysløype er. Som eiendomsmegler må man vite slikt, så jeg har spurt kollegene i Sædberg mye. Og i løpet av det halvannet året jeg har bodd her, har jeg vært på haugevis av bilturer, og det er snart ikke en vei eller en sti hvor ikke jeg har gått tur.

Har overgangen vært større enn du trodde?

- Det har vært tøft. Man begynner litt på ny, men det har vært verdt det. Jeg selger en del fritidseiendommer, og elsker å kunne hoppe i båten for å dra på befaring eller visning på en av de mange nydelige eiendommene i sørlandsskjærgården. Vi har firmabåt og snur oss kjapt, så flytevesten ligger alltid klar på kontoret. Men jeg selger selvsagt også andre eiendommer, det er et spennende marked å jobbe i.

Hva er det med yrket du liker best?

-Budrundene gir alltid et kick, det er steinkjekt! Da kommer konkurranseinstinktet fram. Så kommer man innpå mennesker i ulike situasjoner, og jeg synes det er givende å kunne hjelpe folk enten det er en hyggelig eller kanskje lei årsak til at man skal selge boligen sin. Det å kunne være til hjelp utover det økonomiske aspektet, kjennes verdifullt. Det er viktig å bry seg og ikke alltid ha det så travelt.

Har du noen gode teknikker for å balansere familie og jobb på best mulig måte?

- Nja, jobben kverner nok i hodet hele tiden, det er kanskje endel av dette yrket. Men jeg prøver alltid å være à jour når jeg går fra jobb, selv om jeg aldri legger fra meg telefonen. Samboeren min er også eiendomsmegler, og det gjør at vi kan utveksle litt erfaringer selv om vi ikke snakker om konkrete saker. Det er positivt at vi har en felles forståelse for det vi driver med, men det gjør at vi samtidig må være bevisst på å koble ut, så ikke alt dreier seg om jobb.

Hva gjør du når du virkelig skal slappe av?

- Da drar vi på hytta i Mandal og fisker eller tar en tur i båten, også nå om vinteren. I helga fikk vi to torsk og to lyr, så på lørdag var det fiskesuppe med torsk og fredagens rekerester og på søndag spiste vi stekt lyr. Jeg bruker gjerne naturen som spiskammers og plukker både bør og sopp, og så er jeg blitt en racer på å filetere fisk etter at jeg flyttet til Sørlandet.