Det blir stadig vanligere at arbeidsgivere gir sine ansatte muligheten til å kunne jobbe hjemmefra. Men enten du benytter deg av dette tilbudet en gang iblant eller hver eneste uke, bør du passe på at du har gode arbeidsforhold på hjemmekontoret.  Hvis ikke er det fort gjort å få belastningsskader, advarer ekspertene.

– Hjemmekontoret bør være innredet slik at det er fullt forsvarlig å sitte der og jobbe, sier Charlotte R. Strand, leder i Norges fysioterapiforbunds faggruppe for ergonomi.

Det si, dersom arbeidet krever at du knapt sitter foran PC-skjermen – at du for eksempel bare trenger å skrive en epost eller to – kan dette godt gjøres ved kjøkkenbordet eller i sofaen, mener hun.

– Men straks arbeidet er av lengre art eller regelmessig bør det være en skikkelig stol tilgjengelig, og et bord som er tilpasset høyden til arbeidstakeren.

Dette bør du se etter

Bo Sørensen, som er utdannet ergonom og jobber for kontormøbelprodusenten Kinnarps, er også opptatt av gode arbeidsforhold. Når det gjelder stol, anbefaler han å finne seg en som man kan sitte på i mange forskjellige stillinger.

Sørensen har han sju konkrete råd på hva man bør se etter, før man drar kortet:

1. God støtte til ryggen

– Kontorstolen bør følge kroppen din og ikke omvendt. En ergonomisk kontorstol følger dine linjer og gir deg mulighet til å tilpasse stolens nedre ryggdel, slik at du får optimal støtte i ryggen, sier han.

2. Lett å stille riktig høyde

Når du sitter på stolen, skal høyden være slik at du får føttene komfortabelt i golvet.

– Samtidig bør du sitte så høyt at du har hofteleddet 1–2 centimeter høyere enn kneleddet. På den måten avlastes korsryggen mest mulig, påpeker Sørensen.

3. Setedyben bør kunne reguleres

Det er anbefalt at man sitter med 3–4 fingres avstand fra setekant til knehasene.

– Dette gir mest mulig avlastning av sitteflaten, uten at man opplever en avklemming på baksiden av knærne, forklarer han.

4. Stolen bør ha hjul

Dersom kontorstolen har hjul, blir den mer fleksibel i bruk. Ved å rulle, forklarer Sørensen, unngår du uheldige arbeidsstillinger når du for eksempel strekker deg etter papirer eller permer.

Underlaget i boligen, eller rommet du skal sitte og jobbe fra, avgjør hva slags hjul du trenger. Målet er at du enkelt kan rulle på kontorstolen.

5. Hvile for føttene

– Føttene skal hvile komfortabelt, enten i golvet eller på stolens fothviler. En faktor som påvirker dette, er riktig høydejustering av stolen, understreker han.

6. Kjøp stol med armlener

På mange kontorstoler er dette valgfritt, men Sørensen anbefaler alle å velge dette. Det er fordi han mener det kan forebygge nakke- og skulderplager.

– Armlenene bør kunne justeres slik at armene ligger tett til kroppen og har en vinkel som gjør at du slapper av i skuldrene, kommenterer han.

7. Velg stoff med pustende materialer

– Stoffet bør kunne puste, slik at du får en behagelig stol å sitte i, uten å svette eller klø, sier han.

Men det er også viktig at kontorstolen har nok fyll under stoffet, slik at den kan gi god nok støtte uten å føles hard eller ukomfortabel.