Brokkolien er fantastisk sunn og næringsrik, og inneholder mer C-vitamin enn en appelsin.

Dessuten er den rik på vitamin A, K, E, folat, jern, kalsium, kalium og en rekke plantestoffer som kan bidra til å forebygge sykdom – i hvert fall dersom den oppbevares riktig.

For måten brokkolien oppbevares på kan ha stor innvirkning på de sunne egenskapene i grønnsaken, ifølge matforskningsinstituttet Nofima.

De har nylig forsket på hvordan lagring påvirker kvaliteten – og har studert brokkoli gjennom 10 dagers lagring med ulike temperaturer og både vanlig hvitt lys, kombinasjoner med UV-rør og mørk lagring.

– Vi ville finne ut hvordan disse forholdene påvirker innholdet av vitamin C og viktige plantestoffer som flavonoider og glukosinolater.

Flavonoider og glukosinolater har vist seg å ha god effekt på å forebygge blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer, forteller forsker Sidsel Fiskaa Hagen i Nofima.

Brokkoli er full av sunne vitaminer og plantestoffer. Men for å holde på de gode næringsstoffene må den oppbevares riktig. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Forskningen deres viser at det aller viktigste, både for næringsinnhold og kvalitet, er lagringstemperaturen.

0–4 grader

– Brokkolien lagres best på en temperatur mellom 0 og 4 grader, sier hun og fortsetter:

– Men vi har også sett at lys har en innvirkning, spesielt dersom temperaturen går opp.

Forsøkene deres viste nemlig at lys gir et høyere innhold av glukosinolater, mens disse plantestoffene ellers holder seg på et ganske stabilt nivå gjennom lagring.

– Flavonoidnivået øker ved lagring, og her bidrar hvitt lys kombinert med UV-B til ytterligere flavonoidøkning, sier hun.

Vitamin C, derimot, taper seg under lagringen, og innholdet av vitaminet går fortere ned jo høyere temperaturen er. Derfor bør du for eksempel ikke oppbevare brokkolien på kjøkkenbenken hjemme.

Det generelle rådet til husholdningene der ute, er derfor at brokkolien skal oppbevares i kjøleskap, og helst i plast.

Brokkoli egner seg også til nedfrysing, men skal du gjøre det, bør du først forvelle den, anbefaler Bama.

Ved optimal oppbevaring kan brokkolien fint holde i over to uker, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Sett den i vann

– Dersom brokkolien har blitt slapp, kan du kutte stilken og sette den i vann. Brokkoli er nemlig en blomsterstand, og alle de små knoppene oppå er egentlig blomsterknopper.

I likhet med andre blomster vil den kvikne til hvis den får vann, sier Nofima-forskeren.

Når brokkolien gulner er det tegn på at den begynner å blomstre.

Dette er igjen en indikator på at den har ligget en stund, men er på ingen måte farlig å spise, ifølge Lise Marie Brandstadmoen, klinisk ernæringsfysiolog i Bama.

– Det gule smaker ikke like godt, så det kan man godt skjære vekk om man ønsker det, sier hun.