– Da det første digitale årsmøte ble avholdt, var det en udelt positiv erfaring, forteller Gunnar Bentzen, styreleder i sameiet Ringgaten Terrasse i Oslo.

Vårparten er høysesong for borettslag og sameier rundt om i landet. Sameiemøter skal avholdes hvert år innen utgangen av juni. Denne våren måtte alt foregå digitalt i spesialutviklede løsninger. For at dét skulle være mulig, måtte loven haste-endres.

Men den midlertidige lovendringen er kun gyldig ut året. Etter nyttår kan det igjen bli ulovlig å ha digitale årsmøter.

Nå håper flere aktører at lovendringen skal bli varig.

Gunnar Bentzen er styreleder i sameiet Ringgaten Terrasse i Oslo. Foto: Privat

Håper politikerne vil snu

– Med fasiten i hånden er vi kjempeglade for at vi slipper å booke lokaler og styre masse. Det er et skritt i riktig retning når det gjelder rasjonell drift av sameiet, sier Bentzen.

I stedet for et fysisk årsmøte, kunne sameiets medlemmer i år stemme over sakene digitalt i løpet av én uke. De kunne også stille spørsmål, fremme forslag og nominere andre til styreverv i et lukket forum for seksjonseierne.

– Det gjorde at mange flere fikk muligheten til å engasjere seg. I Ringgaten Terrasse ble møtedeltagelsen doblet etter at årsmøtet gikk digitalt.

Bentzen har sittet i styret i åtte år, og er styreformann for femte året på rad. Han tror deltagelsen vil øke ytterligere når flere blir vant til det nye systemet.

– Det er en viss konservatisme blant lovmakere. For oss var det en fordel at koronaen kom da den kom. Det fikk noen til å tenke seg om. Det er ingen grunn til at ikke årsmøter skal avholdes digitalt, mener han.

Eiliv Mæhle Liljevik, avdelingsdirektør for strategi og IT i Obos. Foto: Fredrikke Wiheden

Firedoblet engasjement

Obos har hjulpet over 2500 borettslag- og sameier med overgangen fra fysiske til digitale årsmøter. De sier deltagelsen er mer enn firedoblet sammenlignet med tidligere år.

– Møtedeltagelsen har økt fra rundt ti prosent tidligere år til 44 prosent i år, sier Eiliv Mæhle Liljevik, avdelingsdirektør for strategi og IT i Obos.

For mange er det enklere å diskutere på nett enn å ta ordet i forsamlingen. I tillegg kan man stemme anonymt, forteller han.

– Hva med dem som ikke er på nett?

– De som ikke har gitt digitalt samtykke, har fortsatt fått muligheten til å fremme forslag og stemme på papir. Vi tar hensyn til det.

Positive tilbakemeldinger

– De digitale møtene er åpne i åtte dager. Da blir det betydelig enklere for mange å delta ved å gå inn på møtet fra sin egen telefon eller pc når det måtte passe dem, sier Liljevik.

Han tror løsningen er kommet for å bli.

– Det er lettere å få folk til å engasjere seg digitalt enn om de skal være med på et fysisk møte i bomberommet en fin vårkveld, mener han.

Boligbyggelaget USBL er også positive til en lovendring, og mener at det på sikt kan føre til økt deltagelse.

– Vi har fått tilbakemelding fra flere av våre kunder om at de har fått flere til å delta på møtene etter at de ble digitale. Dette gjelder spesielt der hvor beboerne er komfortable med digitale verktøy til vanlig, sier direktør for markedsavdelingen i USBL, Liv Krabbe Kyvåg.

Nikolai Astrup (H) er kommunal- og moderniseringsminister. I perioden januar 2019 til januar 2020 var han digitalminister. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hastelov kan bli permanent

Obos mener loven som hindrer beboere i å stemme digitalt, er foreldet. De har i to år forsøkt å få til en lovendring. Programvaren som fasiliterte møtene på nett denne våren, var allerede testet og klar da behovet meldte seg.

– Da koronaen kom, satte det fart på arbeidet til politikerne. Vi håper forandringene blir varige.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser at de allerede er i gang med utredningsarbeidet som kan føre til en stående endring.

– Vi vil sende et forslag om permanente lovendringer på ny høring og tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med en lovproposisjon så snart som mulig, forteller kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

Fysiske møter fortsatt viktig

Astrup mener det er flere fordeler med fysisk oppmøte til generalforsamlinger og årsmøter. Viktige saker bør kunne diskuteres ansikt til ansikt, mener han.

– Likevel er det nødvendig at lovene gjenspeiler den teknologiske utviklingen og boligselskapenes behov for effektive og fleksible møtearenaer.

Liljevik i Obos er ikke bekymret for at digitale møter skal erstatte fysiske møter.

– 40 prosent av alle årsmøter er uten kontroversielle saker. Er det store rehabilitering- eller investeringsprosjekter, anbefaler vi at beboerne møtes fysisk.

Han tror de fleste vil starte med en kombinasjon av digitalt og fysisk årsmøte. På sikt tror han at flere vil droppe det fysiske årsmøtet når det ikke er nødvendig.

– Er dere bekymret for hacking?

– Nei, det er vi i utgangspunktet ikke bekymret for. Du må logge deg inn med din egen bruker. Det er ingen legitimering når du møter opp på et fysisk årsmøte, så du kan i prinsippet «hacke» et fysisk møte ved å stemme på vegne av andre, sier Liljevik.