En av tre nordmenn bruker feil skruer, spiker eller andre festemidler når de skal montere ting på veggen hjemme, viser en fersk undersøkelse YouGov har utført for festemiddelprodusenten Essve.

Hovedårsaken til dette er at folk ofte finner fram til skruer, spiker eller festemidler de har liggende hjemme og bruker disse, uavhengig om de er egnet for monteringsjobben som skal utføres.  Men det er også mange som kjøper feil festemidler i butikken, ifølge undersøkelsen.

– For en som ikke jobber med skruer, så er nok ofte en skrue bare en skrue. Så jeg har veldig forståelse for at folk blir forvirret og bruker feil festemidler, sier Roald Tønnessen, daglig leder i både Kristiansand Lærlingesenter og Kristiansand Byggmesterforening.

Det er en hel vitenskap å vite hvilken skrue som passer til hvilket bruk, sier

Han kjører regelmessig kurs for byggmestre om festemidler, deres funksjoner og hva slags underlag de passer best til – og påpeker at det er en hel vitenskap å vite hvilken skrue som passer til hvilket bruk.

– Men for folk flest har jeg et klart råd: Og det er å ikke være flaue for å spørre fagfolk om hjelp når man er i jernvareforretninger eller andre steder der de selger festemidler. Det er nok lurt.

Dessuten, det er ufattelig hva slags informasjon du kan finne på YouTube. Det går jo an å kikke litt etter tips der, også.

Bruker du feil skrue, kan du få trøbbel i etterkant. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Kan falle ned

Silje Netskar, markedssjef i Essve, synes det er flott å bruker det man har hjemme, før man eventuelt går ut og kjøper nytt. Men utfordringen i det, er at mange ikke vet hvilke skruer og festemidler de har liggende, og hva formålet til disse er.

– Skruer til gips og betong egner seg for eksempel svært dårlig til treverk – og omvendt. Så før du bruker skruer og spikre som flyter fritt i verktøykassa, bør du finne ut hva slags bruksområde de er beregnet på. Ellers kan resultatet fort bli mislykket og i verste fall ødelegge i boligen din, sier hun.

Et av de største problemene med å bruke feil festemidler, er at du risikerer at det du henger opp, faller ned og kanskje går i stykker. For eksempel, bruker du feil skrue når du henger opp TV-en, kan apparatet falle ned dersom belastningen blir for tung for skruene.

Dessuten kan feilmontering også fort resultere i skjemmende, perforerte vegger.

– La si du skal henge opp et bilde på en betongvegg, og bruker en gipsskrue som ligger slengt i redskapsboden. Skruen fester seg ikke ordentlig og lager bare større og større hull som ødelegger veggen. Det er jo innmari kjedelig, sier hun.

Også utendørs er det avgjørende å velge riktige festemidler, påpeker Bjarne Nordvik, marketing og produktsjef i Christiania Spigerverk.

– I et stadig mer utfordrende klima, er det av stor betydning at festemiddelet som benyttes utendørs er egnet til de klimatiske forhold de blir utsatt for.

Andreas Nilsson, produktsjef i Motek. forklarer at det for eksempel kan være stor forskjell på de utvendige terrasseskruene med belegg som alle heter ”utvendige skruer” på pakken. Produsentene kan gjerne referere til forskjellige standarder og testmetoder, men merker likevel at skruene er beregnet på utvendig bruk. Og da kan det være nærmest umulig for en ulært å vite om gråsonene i bruksområdet.

– Det er jo dumt, for det er viktig at utendørsskruene ikke ruster av etter ett eller to år, sier han.

En av tre har for liten kunnskap om hvilke skruer som egner seg for ulike materialer, ifølge en fersk undersøkelse. Foto: NTB scanpix/Shutterstock

Trøbbel med gips

Gips og betong er de overflatene nordmenn trøbler mest med, ifølge undersøkelsen til Essve. 40 prosent av de 1007 spurte mente gips var det vanskeligste materialet å feste ting i, deretter kom betong, Leca og så fliser. Treverk var den overflaten folk fleste var fortrolig med.

– Det viktigste er å passe på at du bruker festemidler som er beregnet på veggen du skal henge noe opp på, sier Netskar.

Skal du for eksempel henge opp en hylle, et skap, et speil eller ny TV, er første bud å finne ut hva slags vegg du skal feste objektet i.

Dersom du er usikker på hva veggen er laget av, kan du borre et lite hull på festestedet og sjekke fargen på det som kommer ut av borehullet. Er det hvitt pulver, er veggen laget av gips. Er det grått eller rødlig, er veggen av betong eller teglstein. Er det er trespon, er det en trevegg du skal forholde deg til.

– Dessuten må du kjenne til omtrentlig vekt på det som skal henges opp, slik at du er sikker på at festemidlene tåler belastningen, fortsetter hun.

For eksempel, en TV som veier 20 kg, og som skal festes på en gipsvegg, trenger gipsplugger som tåler vekten av TV og oppheng. Bruker du for eksempel to stykk gipsanker Duckfoot, så vil det bety at hver av pluggene skal holde 10 kg hver. Dessuten må du huske å plassere festepunktene i gipsen med en avstand på minimum 20 cm.

I betong eller teglstein kan du med fordel benytte en universal nylonplugg. Objektet som skal henges opp festes med nylonpluggen i veggen og en treskrue som skrus igjennom braketten og inn i nylonpluggen. I treverk, derimot, trenger du ingen plugger. Her bruker du bare treskruer direkte i veggen eller i trestenderen som holder veggplaten på plass.

Forskjellige skruer til ulik bruk

– Men du må også kjenne til tykkelsen på det som skal skrus fast, for dette er med på å bestemme hvor lang skruen må være, fortsetter Netskar.

Er du i tvil om hva slags skruer eller festemidler du skal bruke, kan du sjekke forpakningene.

– Der skal du få informasjon om hva slags belastning skruen tåler, sier hun.

En skrue består av flere deler. Hodet bestemmer hva slags bits som skal brukes for å skru den inn, mens den lange kroppen til skruen består av gjenger som skrur to elementer sammen. Skruetuppene kan også variere i utseende, noen er spisse, andre er butte – avhengig av bruken.

Det er tettheten i materialet som avgjør hvilken gjenge skruen må ha, ifølge DinSide. Stålskruer har tette gjenger for å kunne jobbe seg gjennom det tette materialet, mens treskruer, som er beregnet på et mer åpent og porøst tremateriale, har større avstand mellom gjengene. Leca, som er veldig porøst, krever skruer med stor avstand mellom gjengene.

Det er også forskjell på hvor langt gjengene går oppover skruen. En delgjenget skrue har gjenger som stopper et stykke under skruehodet. På en helgjenget skrue, derimot, går gjengene hele veien opp.

– En delgjenget skrue brukes ofte når man skal skru treverk mot treverk. Da trekkes det treverket man skal feste inn mot det man fester det mot, sier Andreas Nilsson, produktsjef i Motek.

Bruker man en helgjenget skrue til denne jobben, så får man ikke samme effekten, siden det man fester vil sitte fast i gjengene nærmest hode.

– Delgjengede skruer brukes ofte når man skal feste terrassebord, tre, spongolv, lister, og så videre. De helgjengede bruker man når man skal feste stålplate mot treverk eller andre ting, og ønsker å bruke gjengene som hold. For det er gjengene som holder i treverket.

En av tre bruker feil skruer, spiker og andre festemidler for enkle monteringsoppgaver hjemme. Viktigste årsak er at vi bruker av eget varelager hjemme, men aner ikke hva de løse skruene og andre festemidler er ment for. Foto: Essve

– Vanskelig å se på en skrue om den er dårlig

Med det blotte øye kan det være svært vanskelig å se hvorvidt en skrue er av god eller dårlig kvalitet.

– Det er først når skruen tas i bruk at det blir enklere å se om skruen har dårlig kvalitet. Det kan man for eksempel se at det kan være mangler i kvaliteten på stålet, at herdingen av stålet har vært dårlig eller at det er dårlige tilpassede spor i skruehodet, sier Nordvik i Christiania Spigerverk.

Opplever du at skruen går i stykker når den treffer en kvist i treverket, er den sannsynligvis av ringere kvalitet. Det er heller ikke noe godt tegn dersom skruen sitter dårlig i bitsen eller at den ikke får noe godt tak i treverket.

Men også feilbruk kan føre til at en skrue som i utgangspunktet er av god kvalitet, likevel ikke leverer det man tror den skal.

– Om den ruster fordi den blir brukt ute, betyr det ikke nødvendigvis at skruen er dårlig – men heller det at den er benyttet på feil sted, med mindre den er laget for utendørsbruk. Og om en skrue ikke tåler belastningen den blir utsatt for, kan det være fordi den er brukt feil, sier Nordvik.

Han påpeker likevel at man i de fleste tilfeller får den kvaliteten man betaler for.

– Og det er jo dumt å risikere et dårlig resultat for å spare noen kroner på en så pass liten kostnad som skruer tross alt er i et byggeprosjekt.