Det finnes knapt noe mer norsk enn skiturer med kakao på termosen, og appelsiner og matpakke i sekken. Og selv med fallende oljepris, økende arbeidsledighet og en god del spørsmålstegn knyttet til norsk økonomi, realiserer nordmenn hyttedrømmen som aldri før.

— Det lønner seg jo ikke. Det blir aldri lønnsomt. Men man ønsker å invester i kvalitetstid med familie og venner og i sine friluftinteresser. Det er som å kjøpe en bil. Det er en livskvalitet man kjøper, sier Bjørn Erik Øye hos Prognosesenteret.

Han bidrar med kunnskap, analyser og prognoser til alle som ønsker å følge utviklingen i bygg-, anleggs- og eiendomsmarkedet i Norden.

Hvem kunne ikke tenke seg en helt egen øy?

Men hva koster egentlig hytta?

VI SØKER TRYGGHET: Bjørn Erik Øye mener at nedgangstidene har lite å si for hyttemarkedet. Foto: Paal Audestad

Det finnes en rekke hyttekalulatorer man kan «leke» med på internett. De sier sitt om hva hytten faktisk koster deg når du oppgir ligningsverdi, markedsverdi, årlige driftskostnader og hvor mange dager i året du faktisk er på hytten.— Bruker man hytten mye går jo døgnprisen ned, men man blir ikke rik av å ha hytte. Ikke på penger i alle fall. Alle vet at det koster rundt 50.000 kroner i året i drift. Og så skal du jo pusse opp. Men vi nordmenn bruker hytten mye. I snitt er vi der 48 dager i året, men hvis det er høy standard på hytten – med innlagt strøm og vann og slike ting – er vi der nesten 60 dager hvert år, sier Øye.

Legger man disse variablene til grunn for en hytte til 2,5 millioner kroner, forteller for eksempel hyttekalkulatoren til Dinside.no at hytten koster oss 2605 kroner dagen. Det er mange andre kalkulatorer som gjør tilsvarende utregninger.

NORGE ER VAKKERT! Hytte like ved Hallingskarvet nasjonalpark. Bildet ble tatt påsken 2013. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

— Jeg synes alle slike utregninger bare blir tull. Men må også huske på at det i Norge er 2,6 familier per hytte. Barna bruker jo for eksempel også hytta. Det får man ikke med i regnestykket, sier Øye. Vi kan garantere at du får det mer ryddig hjemme om du følger denne listen:

— Ikke fare for priseksplosjon

Nordmenn er åpenbart enige med ham.

— Antallet som planlegger kjøp av hytte økte fra 60.000 til 90.000 i løpet av et halvår i fjor. Heldigvis fungerer ikke hyttemarkedet som boligmarkedet, så det er ikke fare for en priseksplosjon. Det skyldes blant annet mengden av tomter og at det er god plass. Det er flere aktører inne også, sier Øye.

En av aktørene er utbygger Ole K. Kristiansen i Geilo Holding AS.

— Vi er så godt som utsolgt, sier han.

De har et stort område på Geilo ved Kikut med både leiligheter, tomter og hytter. Alt er nytt.

En av våre mest delte saker i fjor:

BRUKES I SNITT 60 DAGER HVERT ÅR. - Bruker man hytten mye går jo døgnprisen ned, men man blir ikke rik av å ha hytte, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Shutterstock / ASchindl

Det siste året har vært «all time high»

— Vi ser på det siste året som en «all time high». For vår del handler det jo selvsagt om hva vi har ute for salg, ettersom vi produserer det vi selger. Men ting blir solgt før vi legger det ut i markedet, sier Kristiansen.

Geilo ligger midt mellom øst og vest, der folket i øst ikke er nevneverdig belemret med nedgangstider. I vest har man imidlertid begynt å merke det.

— Vi har fått en del spørsmål om dette. Folk sier at «nå stopper det vel på Vestlandet». Men vi har egentlig ikke merket noe til det. Det eneste er disse som sitter på en hytte allerede som de må selge først. De er noe mer tilbakeholdne, for de har hørt rykter om at markedet er på vei ned, sier Kristiansen.

Han tror Geilo har en fordel fordi trafikkforbindelsene er gode. Det har også vært stabile snøvintre der.

— Og så er det slik at hvis det skulle knipe litt, så er det de gamle, gode destinasjonene som holder stand. Det handler om infrastruktur. Her er det stier, løyper og en levende bygd, sier Kristiansen.

De store signeringsperiodene for hyttefolket starter i høstferien og topper seg rundt vinterferien.

— Da håper kjøperne å få med seg både vinter- og påskeferien.

Øye hos Prognosesenteret sier også at nedgangstider i norsk økonomi har liten betydning.

— Det er nesten som om det virker motsatt. Selv i Rogaland, der de har Hovden og Sirdal som de fremste hyttemarkedene, koker det. Folk søker seg mot trygghet. Jeg tror også det handler om et miljøfokus. Det handler om lange skiturer og at hytta i seg selv er en aktivitet, snarere enn en investering, sier Øye.

En av våre mest delte saker i fjor:

Merker ingen tilbakegang i Rogaland

Rogaland er det fylket som har fått merke nedgangen i oljebransjen mest. Det er også i Stavanger-området boligprisene har negativt utvikling, i fjor sank boligprisene med 5,3 prosent.

Likevel, på hyttemarkedet merker de lite til økt arbeidsledighet og lav oljepris.

Øystein Tjørhom og Lars Enok Wang jobber for Sirdal Eiendom. Sirdal er et av de absolutt mest populære hytterområdene i regionen.

— Rundt 4000 rogalendinger har hytter i Sirdal. Vi hadde forventet at alt kom til å stoppe opp nå, men det har ikke skjedd. En konkurrerende hytteleverandør har hatt rekordår. Vårt salg har vært over prognosene våre. Akkurat nå har vi et helt nytt hyttefelt som vi selger på. Det går over all forventning, sier Wang.

— Hvem er det som er kundene deres nå?

— Det er jo ikke bare i oljebransjen det kjøpes hytter. Det merker vi jo nå, men en god del av dem som kjøper kommer fremdeles derfra, sier Wang.

Lyst på litt inspirasjon? Følg oss på instagram: @boligoghjem

Eier du hytte selv er du kanskje opptatt av disse sakene:

Selger du leilighet med skader, må du stå til ansvar for feil du ikke visste om: