-Jeg tror mange ikke er klar over hvilke skatteregler som gjelder hvis de leier ut hytta si innimellom, sier Eivind Bjoraa, eiendomsmegler i DNB Eiendom.

Bjoraa har lang erfaring med hyttesalg blant annet på Hovden. Han sier at en del kjøper seg opp, altså kjøper en finere og større hytte enn de strengt tatt hadde planlagt, og kompenserer høyere kostnader med inntekter fra utleie.

– Hvis folk kjøper hytte som er litt i dyreste laget, er det en trygghet for mange å vite at de kan dekke noen av hytteutgiftene med leieinntekter. Men det er sjelden noen spør oss om skatteregler forbudet med det.

Grensen er 10 000 kroner

Men skattereglene for utleie av hytte er faktisk strenger enn utleie av bolig. Hvis du bor i mer enn halvparten av boligen din, beregnet ut i fra utleieverdi, kan du leie ut resten av boligen skattefritt. Og du kan leie ut hele boligen skattefritt, så sant du ikke leier ut for mer enn 20 000 kroner i året.

Les også Finnes ikke luksusmarked i Kristiansand

Men når det gjelder utleie av hytte som brukes helt eller delvis til eget fritidsformål, vil skattetaksameteret begynne å tikke allerede fra 10 000 kroner.

-Hvis leieinntektene er høyere enn 10 000 kroner i året, regnes 85 prosent av det overskytende beløpet som skattepliktig inntekt. Og dersom fritidsboligen anses som en ren utleiehytte, er det skatteplikt fra første krone, sier Lene Ringså Solberg, seksjonsjef for personsskatt i Skattedirektoratets rettsavdeling.

scanpix2

Det må fylle ut et eget skjema i selvangivelsen hvor denne skattbare utleieinntekten føres opp.

-Men husk at du kan få fradrag for vedlikehold om inntekten er skattepliktig, forklarer hun.

Det er ikke egne skatteregler for delingstjenester som Airbnb, men de alminnelige skattereglene gjelder.

Skatteetaten vurderer

– Det er ikke en fast eller absolutt grense mellom hobby og næringsvirksomhet, men hvis omfanget av uteleieaktivitet går over til å anses som virksomhet er alt skattepliktig, sier Ringså Solberg.

Les også Dette lønner seg sjelden

Skatteetaten gjør konkrete vurderinger i hvert tilfelle, og legger vekt på blant annet omfanget av utleievirksomheten, om den tar sikte på en viss varighet og om det er egnet til å gå med overskudd over tid.

-Om noen er usikker på reglene eller om inntekten er skattepliktig eller ikke kan de kontakte Skatteetaten.

Leier mindre ut nå

At man raskt blir skattepliktig om man leier ut, er sjelden tema hos eiendomsmeglernes kunder, og Bjoraa kan derfor ikke utelukke at noen leier ut uten å følge skattereglene.

-Hvis noe spør oss, ber vi dem selvsagt sjekke reglene med skattemyndigheten, men det hører til sjeldenheten.

scanpix2

Men Bjoraa tror det er færre som leier ut, enn som hadde planlagt å gjøre det.

-Den ene grunnen er at renta er så lav at mange ikke har behov for å leie ut. Det andre er at det er lettest å leie ut i skoleferier, og da vil jo mange bruke hytta selv.

Skattemyndighetene på sin side, har ikke kapasitet til å følge opp om alle forholder seg til reglene.

-Vi kontrollerer, men kan naturlig nok ikke gå inn på metodene. Vår oppgave er å sørge for at reglene er kjent og etterleves, sier Ringså Solberg i Skattedirektoratet.