Vi har tatt av fra den fynske motorveien. På små landeveier rundt tre mil sør for Odense, ender vi på en smal grusvei i Korinth.

I enden av et våtmarksområde ser vi konturene av et usedvanlig trehus med spir. Ingen tvil. Vi har kommet frem til Ravnsborg.

— Velkommen! En lang og slank mann kledd i svart kommer mot oss.

Bak ham lunter to svarte og hvite hunder av rasen Grand Danois.

— De har fått norske navn, Eik og Ask, forteller Jim Lyngvild.

GOD PLASS: Jim Lyngvilds Ravnsborg er 753 kvadratmeter. Det er så mange rom i huset at enkelte aldri har vært i bruk etter at huset sto ferdig. Foto: Alf Ove Hansen

Det norske går igjen hos Jim Lyngvild og hans ektemann Morten. At de skulle bo i et hus som ligner en norsk stavkirke og noe borgaktig, var på en måte en ny tanke og samtidig ikke. Slik gjør du unna vindusvasken nå:

— Alle gutter drømmer vel på et eller annet tidspunkt om å bo i en borg? Min interesse for vikinger begynte da jeg var fem år og var på besøk i en vikinglandsby. Det var det mest magiske jeg hadde opplevd. Siden har vikingene alltid fascinert meg.

Vil ha bunad fra Trøndelag

Han skryter av Norge og at vi er flinke til å holde på tradisjonene våre. Han har jobbet i Oslo på Den Norske Opera og ballett – og er også ofte på besøk i Norge.

SALEN: Den store salen brukes til forretningsmøter og middager, eller foredrag. Her er det bygd inn referanser til nordisk mytologi. Foto: Alf Ove Hansen

— Jeg vil si at Norge ligger 100 kilometer foran Danmark. Dere er mer stolte av tradisjonene dere har. Når jeg er på besøk i Trondheim hos min mann Mortens familie, må jeg alltid innom Husfliden. Jeg er så misunnelig på norske bunader.- Det er kjedelig å være på fester i Danmark, da alle kommer i Gucci eller Armani. Jeg ønsker meg en bunad, og den må være fra Trøndelag!

STASELIG: Paret var i Norge for å bli inspirert av norske stavkirker før de bygde huset. Foto: Alf Ove Hansen

Jim Lyngvild vet hva han snakker om når det gjelder design og danske fester, for han er ikke hvem som helst i Danmark. Alle vet hvem han er.Han beskriver seg selv som den stygge andungen som har lært å se skjønnheten i livet. Lyngvild vokste opp under trange og barske kår på Sjælland, men i en familie der det var lov å tenke annerledes.

Det er en klar vinner i denne blendertesten!

Han sier han har rollen i Danmark som Jan Thomas har i Norge, da han har en ukentlig motespalte i den danske avisen Ekstra Bladet.

Hentet ideer fra Borgund stavkirke

— Da vi kjøpte tomten med en gammel gård på, forelsket vi oss i plasseringen og utsikten. Og så tenkte jeg at vi skal bygge et hus inspirert av en stavkirke, og huset skal holde i 1000 år.

Jeg og Morten dro til Norge og så på stavkirker i en uke. Borgund stavkirke i Lærdal har vi tatt mange ideer fra både eksteriør- og interiørmessig, sier Lyngvild.

INGEN NABOER: Jim Lyngvilds hunder Eik og Ask har god tumleplass. Foto: Alf Ove Hansen

Selv om tanken om en bolig basert på stavkirker og vikinger var bitte litt utenom det vanlige, satte Jim Lyngvild i gang. Ja, han tok sag, hammer og meisel og brukte to år av sitt liv på å få huset ferdig.Venner stilte opp og snekkeren Lasse Lassen var med og viste vei. Så ble det skåret ut mønster, lagt lag på lag med tak, buer og søyler, uten å bruke spiker noen steder i bærekonstruksjonen, bare kiler av tre. Alt gjort med gamle teknikker.

Vet du hvordan du blir kvitt lukten?

— Det er langt fra paljetter og fjær til å bygge sitt eget hus. Det var en dannelsesreiser. Jeg lærte å bli voksen, med alt fra lån i bank til å falle ned fra taket, sage seg i fingrene og gå til sengs så trøtt og sliten som jeg aldri før hadde vært. Jeg kommer aldri til å bygge et hus igjen. Aldri!

Huset er på 753 kvadratmeter

Etter to år sto 753 kvadratmeter ferdig. Det er så stort at enkelte rom fremdeles ikke er brukt.

Huset har åpen kjøkken- og stueløsning. På samme plan ligger den store salen med galleri. Salen brukes til forretningsmøter og middager, eller foredrag som i kveld for 16 kvinner.

Rundt om er det bygget inn referanser til nordisk mytologi. I salen er det laget ringer som skal symbolisere Odin og Draupner.

EGET SPIR: Huset er bygd over to år – og beboerne har gjort mye av jobben selv. Foto: Alf Ove Hansen

— Utenpå ligner huset en stavkirke, men på innsiden ville vi ikke at det skulle ligne en filmkulisse. Det skal være et hjem. Vi har murvegger, da tre på veggene ville gi en følelse av å bo i en sigareske. For meg er det viktig å bruke kulturarven, og det betyr også å tolke den inn i en moderne verden. Jeg liker å ha historien med. Derfor er det en murstein i en av veggene som var på gården som vi rev på tomten. Vi har også tatt vare på et svalerede som var her.

BADET: Ikke alle rom er preget av kulturav. Badet er moderne. Foto: Alf Ove Hansen

— At jeg også er åsatro, betyr at jeg har en stor kjærlighet til naturen og en stor respekt for den. Alle trær som er brukt til å bygge huset, er fra skogen rundt. Vi har også solceller og jordvarme, så huset er en levende organisme og ett med naturen den ligger i.

Mål: Ha alle Nordens dyr

Det er sparsomt møblert. Ingen gamle ting ble med fra den forrige gården. Det passet ikke inn.

Har du testet vår nye tjeneste?

UTSKJÆRINGER: Jim Lyngvild har alltid vært fascinert av vikinger og har også skrevet bok om dem. Han er også en handyman, og har selv skjært ut mønstrene på husets utside. Foto: Alf Ove Hansen

— Det tok meg et år, kanskje to, å venne meg til å bo i huset. Jeg liker gamle ting. Det å bo i et nytt hus og skulle gi det sjel, tar tid. For meg er det viktigste å kunne være i naturen og se naturen. Utsikten skifter hver dag, og det er vakkert uansett vær. Det er den største gaven jeg har fått, huset er sekundær.- Vi har en naturpark rett utenfor døren, der vi ser hjort, fasaner, ørn, ravn og alt som finnes i den fynske naturen. Det er forresten også slanger her. Jeg tråkket nesten på en huggorm en dag. Jeg hater slanger!

STOPPET UT: Ravnene Hugin og Munin er i et hjørne i den store salen. Foto: Alf Ove Hansen

Det han har i huset, skal være noe som ellers ville vært i naturen. Derfor er det skinn i sofa og bord av tre.Dyrehoder er også en stor del av interiøret. Villsvin finnes både i første og andre etasje, elgen har også fått plass, ravnene Hugin og Munin er i et hjørne i den store salen. I stua står rev og ugle. Over toalettet er det også et dyregevir, som det er på utsiden. Målet er å ha alle Nordens dyr.

VERANDA: Treverandaen går rundt nesten hele huset. Naturen kan nytes i le og under tak. Foto: Alf Ove Hansen

Har du lyst til å lese flere boligreportasjer? Her er tre andre spesielle hjem: