Vil sable ned Pirate Bay

Svensk politi har lett lenge, og mener de endelig har funnet en paragraf for å ta bakmennene til The Pirate Bay.

Saken oppdateres.

Nettstedet er verdens største åpne søkemotor for piratkopierte filmer, musikk, spill og programvare.

- Brudd på opphavsrett

Bakmennene har hele tiden hevdet at de ikke gjør noe galt ved å være vertskap for en søkeportal. Deres formål er å hjelpe fildelere med å finne hverandre, og Pirate Bay skal dermed ikke selv en distributør av ulovlig materiale.

Politiet mener på sin side at dette er medvirkning til brudd på opphavsretten.

Talsmann for nettstedet, Peter Sunde, mener det ikke finnes noe rettslig grunnlag for siktelsen. Han og de andre som står ansvarlige har mottatt søksmålet og saksdokumenter på hele 4000 sider, ifølge Ars Technica.

Resultatløst raid

I mai 2006 ble lokalene til Pirate Bay raidet i Stockholm, og serverne ble beslaglagt. Nettstedet var nede en kort stund, men kom raskt opp igjen. Svenskene fant rett og slett ikke noe i lovbøkene som kunne brukes for å ta bakmennene.

Ifølge It-avisen har svenske myndigheter nå funnet lovgrunnlaget. Det er nemlig mulig å dømme noen for medvirkning til brudd på opphavsretten. Man trenger med andre ord ikke å ha vært direkte involvert, mener aktoratet.

- Pirate bay er ikke bare en søkemotor. Det er en aktiv del av en handling som har som mål og også fører til at opphavsrettet materiale blir gjort tilgjengelig, sier aktor Hakan Roswell til Reuters.

Politiet mener altså at Pirate Bay har fungert som et bindeledd mellom dem som begår kriminelle handlinger - ved å dele filene seg imellom, og dermed har bidratt itl å bryte loven.

Vanskelig å stanse

Det de fleste fildelerne nå søker trøst i, uansett hvordan det går i saken, er at uansett utfall av denne saken blir trolig ikke Pirate Bay stanset. Klok av skade etter raidet i 2006 er det nå plassert servere rundt om i verden, slik at en dom i Sverige ikke vil påvirke hele virksomheten.

Aktoratet håper på sin side at annonsørene vil tenke seg om to ganger, før de velger å reklamere på nettstedet.

 
På forsiden nå