250 000 mobbes på nett og mobil

Nesten seks av ti ungdommer i Midt-Norge har fått en melding de opplever som mobbing eller erting.

Saken oppdateres.

- Mobbing og trakassering på nett er nok en av de største utfordringene norsk ungdom opplever, sier daglig leder i Barnevakten, Øystein Samnøen, til adressa.no.

En fersk undersøkelse, gjennomført av Norstat for Telenor, viser at to av tre norske unge mellom 10 og 15 år har opplevd å bli utsatt for digital mobbing. Det tilsvarer 250 000 barn og ungdom, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

LES OGSÅ: Ungdommene flytter mobbingen til nettet

- Vi har helt andre normer for hva vi sier på nett og mobil enn ellers. Mange ungdom, men også voksne, blir overrasket når vi forteller hvor lett det er å bryte å loven når man publiserer noe på nett eller sender en melding, sier Samnøen.

Han viser til at både publisering av rykter, trakassering, publisering av bilder uten samtykke og identitetstyveri rammes av straffeloven.

Minst mobbing i Midt-Norge

Ifølge undersøkelsene er Midt-Norge den landsdelen hvor digital mobbing er minst utbredt. Men hele 57 prosent av midtnorsk ungdom forteller at de eller noen de kjenner har opplevd å bli mobbet via nett eller SMS. Hvorfor det mobbes mindre i Midt-Norge sier ikke undersøkelsen noe om.

- Mange opplever at det er vanskelig å si fra om mobbing på nett. Ofte er det venner eller bekjente som står bak mobbingen. Man kan også være flau over det som har skjedd, fordi bildene eller innholdet i meldingene kan være grovt, sier Samnøen.

LES OGSÅ: Digital mobbeeksplosjon

LES OGSÅ: Mobbefilter skal stoppe mobbingen

I samarbeid med Røde Kors, Medietilsynet og Telenor har Barnevakten intensivert kampen mot de digitale mobberne. Gjennom kampanjen Bruk Hue skal unge bli mer bevisste på hva de publiserer på nett og sender via SMS.

- Den største utfordringen er at de unge rett og slett ikke tenker over hvor alvorlig mobbing på nett er. Spesielt alvorlig er det at ytringer på nett blir tilgjengelig for så mange, sier Samnøen.

Foreldre må på banen

Bruk Hue-kampanjen turnerer skoler i hele landet i høst, og har som mål å gjøre de unge og foreldrene deres mer bevisst på hva som er akseptabel oppførsel på nett.

Kampanjen har vært i direkte kontakt med tusener av unge og foreldre siden 2008.

- Vi vil oppfordre foreldre til å snakke med barna sine om dette. Det er viktig å være klar over at barnet ditt også kan være en mobber, ikke bare et offer. Utfordre de unge med spørsmål om hvordan de oppfører seg, oppfordrer daglig leder i Barnevakten, Øystein Samnøen.

LES OGSÅ: Dette ser de ikke

Tips og råd til unge og foreldre om trygg bruk av internett og mobil finner du på Bruk Hues hjemmesider.

 
 
På forsiden nå