Gigantsatsing på mikro

Det nye mikro- og nanolaboratoriet i Gaustadbekkdalen i Oslo til 250 millioner kroner er en av de største satsingene noen gang i norsk forskning.

Saken oppdateres.

Det nye anlegget ble offisielt åpnet av statssekretær i Næringsdepartementet, Helle Hammer, i går. Laboratoriet er et krafttak innenfor mikroteknologi og det nye og spennende området nanoteknologi. Dette er den største investeringen Sintef har gjort i et laboratorium, over 80 millioner kroner. Resten av regningen på 250 millioner betales av Nærings- og handelsdepartementet.

Nasjonal ressurs

I Gaustadbekkdalen skal forskerne jobbe med den mikroskopiske teknologien som endrer vår hverdag. Omkring 30 forskere fra Sintef og like mange fra Universitetet i Oslo er tilknyttet anlegget. Vitenskapsfolk og studenter ved NTNU har også mulighet til å arbeide der.Laboratoriet blir også en viktig nasjonal ressurs der norsk industri kan få utviklet prototyper og få laget nye produkter som teknologien muliggjør.

Medisinforskning

- Dette gir Sintef sjansen til å gjøre bra ting innen mikroteknologi, og gjør at vi blir med på utviklingen innen nanoteknologi, sier forskningsdirektør Ernst Kristiansen i Sintef IKT. Sintefs gamle renrom for mikroteknologi i Oslo overtas nå av materialteknologi. Det nye laboratoriet i Gaustadbekkdalen oppfyller de nye og strengere kravene til renrom, noe som er avgjørende når det skal forskes på et felt der et lite støvkorn er digre saker. Sintef skal i første omgang bruke laboratoriet til å jobbe med silisium-sensorer og aktuatorer. Dette er aktuelt innen medisin og trykk.Mikrosystemer er komponenter der dimensjonene måles i tusendels - ja noen ganger i milliontedels millimeter (nanometer). Teknologien muliggjør alt fra mikroroboter som renser blodårer, til ørsmå sensorer som får pølsene i kjøleskapet til å si fra når de er harske. Medisinske systemer som får plass på en lillefingernegl kan opereres inn i kroppen din, og radiosendere som får plass i ventilen på bildekket ditt gir beskjed om trykket. Mikro- og nanoteknologien åpner døra til en ny verden.Stats-sekretær Helle Hammer markerte åpningen av laboratoriet ved å knuse en silisium-skive. Til venstre Ernst Kristiansen fra Sintef.  Foto: Sintef 

Stats-sekretær Helle Hammer markerte åpningen av laboratoriet ved å knuse en silisium-skive. Til venstre Ernst Kristiansen fra Sintef. Foto: Sintef 

På forsiden nå