Lever på bredbånd

- Tv, film, musikk, fakta, oppskrifter, telefonnummer. Alt bruker jeg bredbåndet mitt til, sier Svein Magnus Sørensen (24).

Saken oppdateres.

Hele dagen og hele natta, hele året, er datamaskinen til Svein Magnus Sørensen koblet opp mot internett via et superhurtig bredbånd. Studenthybelen i Trondheim byr på noe av det aller viktigste for Svein Magnus: muligheten til alltid å være påkoblet med nesten ingen begrensninger.

- Jeg skal innrømme at det hadde vært mulig å greie seg uten internett, men det hadde ikke vært ønskelig. Det ligger rett og slett så mange fordeler og muligheter i bruk av internett at det er noe jeg helst ikke vil gi opp i mitt dagligliv, sier Sørensen, som studerer til å bli sivilingeniør innenfor kommunikasjonsteknologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Mye å gå glipp av

- Det er så mye du går glipp av uten internett. Når jeg trenger svar på et faktaspørsmål står datamaskinen alltid klar til å gi meg svar. Og hvis jeg er på en fest der det spilles kjip musikk, kan jeg bare koble meg på min egen maskin og spille musikken jeg selv har lagret. Inntil en ny opphavsrettslov er vedtatt, er det fortsatt lov til å hente både film og musikk på nett. Det gjør jeg også i stor grad og vil trolig fortsette med det i fremtiden, sier han.

Selv om det er på fritiden han bruker mesteparten av tiden på nett, har han klare fordeler av bredbåndet i studiene.

- Siden jeg lar maskinen stå på hjemme, er det bare å fjernstyre den fra skolen. Da kan jeg jobbe på prosjekt som ligger der, eller laste over dokument og filer jeg måtte trenge.

Listen over plussfaktorer er lang. Svein Magnus trekker frem muligheten til å finne en oppskrift i full fart, skrive gratis sms-meldinger, sjekke telefonnummer og ikke minst muligheten til å finne laveste pris på noe du ønsker å kjøpe. Shopping foregår først og fremst på nett. Han fortsetter med muligheten til å lagre backup av digitale bilder og filer andre steder i nettet uten at det tar for lang tid å laste det opp.

- Blir du aldri stresset?

- Jeg blir stresset av og til. Ikke av å være påkoblet til enhver tid, men de gangene jeg av en eller annen grunn har problemer med å koble meg på når jeg må ha svar på noe umiddelbart. Du blir kanskje stresset av all e-post du får, men tenk på hvor stresset du blir når e-postserveren er nede og du ikke får noen meldinger.

Svein Magnus Sørensen skjønte at internett var noe han måtte ha en gang i 1994. Da var det en kompis som viste han veien til fremtiden. Året etter hadde familien Sørensen installert sitt første 28.8 analoge modem. Siden har han vært innom raskere analoge modem og isdn-modem før han kunne surfe på adsl-modem hjemme i Harstad.

Bredt bredbånd

- Men det var ikke før jeg flyttet til Trondheim og begynte å studere at jeg fikk tilgang til virkelig bredt bredbånd, sier Sørensen. Studenthybelen han leide kunne by på 100 megabit linje.

Tror på et bredbånds-tak

- Hvor bredt skal et bredt bredbånd være?

- Studenthyblene i Trondheim med 10 eller 100 megabit linje er skikkelig bredbånd. Men for en vanlig familie vil jeg tro at ei linje på én megabit holder for dagens tjenester, sier Sørensen, som tror vi kommer til å nå taket for hva vi trenger av bredbånd.

- Vi har hittil vært i bakkant av hva som var ønsket av fart. Nå er vi der at vi kan sende film over nett. Da er det ingen nye medieformat som presser på for mer båndbredde. Og likevel jobbes det med 10 gigabit-fart, sier han.

- Det er nok dit vi kommer om fem til ti år. Ut fra hva vi kjenner til i dag, vil det holde en stund.

100 megabit i veggen gjør noe med humøret. 

100 megabit i veggen gjør noe med humøret. 

 
 
På forsiden nå