Det snakkes og skrives mye om overvåkning og datasikkerhet om dagen. Firmaet Infoss lanserer nå en tjeneste ved navn Ivpn som skal gjøre det sikkert å gå på nett med mobil og nettbrett, ikke minst når man er i utlandet.

- Ivpn leverer en kryptert tunnel fra din mobile enhet til våre sikre servere i Norge, og løsningen som benytter SSL-sertifikat og AES 256 kryptering er designet for både automatisk og kontinuerlig bruk, forklarer administrerende direktør i Infoss, Jo Lerheim.

Som navnet antyder er det snakk om såkalt VPN-teknologi - virtuelle private nettverk - som allerede er i utstrakt bruk i bedriftsmarkedet.

Når Infoss nå sikter seg inn på privatmarkedet, er det viktigheten av å kunne koble deg til uten bekymring det skal selges på.

- Dette er den perfekte tjeneste for alle som er ute og reiser, men som er usikker på om det er trygt å bruke Wifi og Hotspot som er tilgjengelig i over alt, hevder Lerheim.

Han er også opptatt av at tjenesten skal være enkel å bruke, en slags «VPN-løsning for dummies», eller en «mobil-kondom».

Norsk nett-TV i utlandet

Lerheim tror mange vil sette pris på muligheten til å se for eksempel NRKs nett-TV og få tilgang til sin norske Netflix-konto når man er på ferie i utlandet, noe VPN-løsningen med norsk IP-adresse åpner for.

- Siden all trafikk går via våre servere i Norge vil Facebook og andre sosiale medier som bruker «geotagging» alltid tro at brukeren er i Norge, sier Lerheim.

I første omgang lanseres Ivpn-løsningen for Ios- og Android-enheter under produktnavnene «Openmobile» og «Ikido». Løsninger for PC, Mac og Linus skal være rett rundt hjørnet.

Du kan velge mellom overføringshastigheter på 2, 5 og 10 Mbps med månedspriser på henholdsvis 49 kr, 65 kr og 75 kroner. Det er ingen bindingstid, og man betaler per enhet og sertifikat.

-Lave hastigheter

Teknologi- og datajournalist i teknologinettstedet Hardware.no, Varg Aamo, mener VPN gir en svært lettvint og relativt sikker måte å holde sine private data private på, samtidig som man kan skjule sin fysiske plassering for tjenestene man besøker på nett.

- Fordelene med nettopp dette produktet er at det gir deg muligheten til «å late som» om du befinner deg i Norge overfor norske tjenester som krever dette, noe som ganske få andre VPN-tilbydere tilbyr, sier Aamo.

Men han savner muligheten til å kunne «skifte» land.

- Siden Ivpn kun har servere i Norge, vil man ikke som med en del andre VPN-tjenester kunne «skifte» land og «lure» amerikanske tjenester som f.eks. Hulu til å tro at du sitter i USA, og dermed få tilgang, sier Aamo.

Han synes hastigheter på opptil 10 Mbps er lavt.

- Hastighetene slår meg umiddelbart som oppsiktsvekkende lave, sammenliknet med hva internasjonale konkurrenter som tilbyr samme funksjonalitet både på PC-er og mobile enheter gir. Det som har utviklet seg til å være en de facto standard er ikke å ha noen uttalt grense på hastigheten, selv om vi riktig nok har sett i våre tester at enkelte leverer langt bedre hastighet enn andre – men alt under 25 Mbps er å regne som svært lavt, sier Aamo.

Garanterte hastigheter

Lerheim i Infoss presiserer at overføringshastighetene man tilbyr er såkalt garanterte, og hastighetene i praksis derfor vil oppleves vesentlig høyere.

- Eksempelvis vil 2 Mbps garantert overføringshastighet i praksis gi kunden opptil 10 Mbps, og 10 Mbps gi opptil 30 Mbps, avhengig av den hastigheten kunden har hos sin nettleverandør.

Lerheim forklarer at grunnen til at man bare tilbyr såkalt gateway i Norge, er at tjenesten primært er rettet inn mot Norge og for folk som er i bevegelse, enten innlands eller i utlandet.

- Vi ser at andre rene VPN-tilbydere lar brukerne velge gateway, men det er noe vi for tiden ikke har planer om å tilby. Hovedgrunnen er fravær av sikkerhet i det øyeblikk du forlater Norsk «jord», sier Lerheim.

Brukergrensesnittet for Android.