Loser verden fra Snåsa

Norsk Navigasjon er ledende på flere områder innen GPS-teknologi. Dagene på CeBIT-messen har vært travle for Snåsa-bedriften.

Saken oppdateres.

GPS (Global Positioning System) i fremkomstmidler er det mest vanlige, men visste du at også søppelkjørerne i Steinkjer bruker GPS for å finne frem til riktig søpppelbøtte?

Denne avanserte formen for avfallshåndtering vekker oppsikt under CeBIT-messen. Norsk Navigasjon har i noen måneder testet systemet blant søppelkjørerne i Steinkjer.

- De har fått en ny hverdag. Fra kontoret bestemmes kjøreruten, og den overføres direkte til sjåføren. Han får beskjed om hvilken rute han skal kjøre og hvor søppelbøttene faktisk står, sier Jan Ivar Sandnes, som er daglig leder i Norsk Navigasjon.

Dersom noen har overlesset dunkene eller feilsortert avfall kan sjåførene taste inn dette, og databasen på kontoret oppdateres umiddelbart. Ser det skikkelig ille ut kan sjåføren ta bilde av situasjonen. Bildet havner direkte i databasen og kan brukes som dokumentasjon dersom kunden nekter for å ha gjort noe galt.

- Dersom noen endrer plassering av dunkene kan sjåføren angi dette på kartet direkte på enheten i bilen. Slik kan en ukjent sjåfør finne søppeldunken umiddelbart, sier Sandnes engasjert.

Systemet de har utviklet vekker internasjonal oppsikt og flere spennende møter under CeBIT-messen gir håp om en enda lysere fremtid.

- Det er klart vi ser stort potensiale i det vi driver med. Det viktigste nå er ikke å vokse raskt men å bli veldig flinke på det vi gjør, sier Jan Ivar Sandnes. Firmaet han leder har 11 ansatte.

Lærer deg GPS
Snåsabedriften har også markert seg kraftig når det gjelder opplæringsprogram i bruk av GPS.

- 65000 kurs er solgt så langt. Hovedsaklig i Norge og Sverige, men også i Frankrike og England, sier Hans Ole Ingulfsvann, som er ansvarlig for den norske delen av GPS Learning.

Styrer traktorer
Sammen med produsenten Trimble har Norsk Navigation løsningen for bønder.

- Gårdbrukeren kan via datamaskinen angi spesielle områder på åkeren når han arbeider med traktoren. Da er det helt slutt på overlapping ved for eksempel såing. Det kan også brukes til automatisk avpasning av farten eller automatisk heving og senking av hydraulikken. Annen praktisk bruk er å angi hvilke områder som skal gjødsles med hva, sier Jan Ivar Sandnes.

- De fleste nyere traktorer har standariserte grensesnitt for tilkobling av eksternt utstyr. Alt vi trenger å gjøre er å sette inn et interface, forteller Sandnes.

Åkerlappene i Norge blir som flekker å regne sammenlignet med de virkelig store jordbruksnasjonene, så her kan det være mye upløyd mark for bedriften fra Snåsa.

 
        
            (Foto: ARVE BREMSETH)

  Foto: ARVE BREMSETH

På forsiden nå