Sony Xperia XZ

Ca. pris. Kr. 6500.-

Alt dreier seg om kamera i denne generasjonen mobiltelefoner. Naturlig nok, burde vi vel legge til. For enten det nå handler om iOS eller Android så har begge operativsystemen nå såpass mange år og versjoner på baken at de må betegnes som «godt voksne». Og som alltid; enten du nå velger det  eplekjekke produktet eller går for en av de tusenvis ( for så mange finnes det faktisk)  av alternativene som finnes i Android-universet, så vil du uansett preferanse få et velprøvd OS i en moden infrastruktur.

Les også: All ære til Honor

Les også: Denne mobilen har det beste kameraet

Alt dette tatt i betraktning så er det kanskje ikke så rart at det er nettopp kamera som står i fokus hos produsentene. Mange ville nok ha ønsket seg en mobil med lengre batterilevetid, men dette framstår mer og mer som en hund som jager etter sin egen hale. Batteriteknologien blir stadig bedre, men siden produsentene alltid ønsker stadig tynnere telefoner ( og derfor tynnere batteri) kombinert med det faktum at moderne smarttelefoner blir stadig mer komplekse og trenger mer strøm, så vil dette i publikums øyne framstå som om batteriteknologien står på stedet hvil - noe den altså ikke gjør.

Men la oss snakke om Sony Xperia XZ. Dette er den japanske teknologi-gigantens syvende flaggskip siden Z-serien ble lansert i 2013. For hver ny iPhone eller Galaxy -modell så har Sony i de tre siste årene lansert nøyaktig dobbelt så mange av sine toppmodeller. Hvorfor? Ikke greit å si, men siden både Apple og Samsung befinner seg på toppen av næringskjeden hva mobiler angår så har altså Sony valgt strategien med å teppebombe forbrukerne med stadig nye modeller. På den håper Sony å konstant ha en rykende fersk toppmodell å friste med til enhver tid.

Les også: I dette spannet ligger det en iPhone 7 og en Galaxy S7

Les også: Vi tester iPhone 7

Xperia XZ er på de fleste området klin lik sin forgjenger Xperia X Performance. Forskjellen ligger i litt bedre batterilevetid og et kamera som som er mye bedre enn noen av Sonys tidligere Xperia-modeller. Ikke like god som iPhone 7 eller Samsung Galaxy S7, men kommer halsende like bak. Skjermstørrelsen på 5,2 tommer gir mer enn nok plass til multimediabruk og hva spill angår så er dette den beste Android-mobilen vi har testet med unntak av Galaxy S7 Edge ( som riktignok har en helt annen prislapp.).

Det som umiddelbart imponerer mest med Xperia XZ er noe som sjelden blir nevnt i tester og reklamematriell, nemlig bruken av noe som Sony kaller Alkaleido. Dette er et spesielt metall som gir mobilen ulike fargesjatteringer avhengig av hvor lyset treffer. Dette gir en nesten usedvanlig pen og tiltalende mobil. Vår blå testtelefon vakte oppsikt hver gang vi la den fra oss på en kontorpult eller cafèbord. Ikke like oppsiktvekkende futuristisk som nevnte Galaxy S7 Edge med sin avrundede skjerm, men langt mer elegant.

Sonys «skall» (altså det grensesnittet som Android-produsenter legger utenpå Googles eget ) er av det spartanske og minimalistiske slaget. Faktisk er dette så nære du kan komme Googles eget grensesnitt uten å måtte kjøpe en Nexus eller å ta i bruk Google Now -launcheren. Milevis unna det ofte knotete og irriterende Touch Wiz -systemet til Samsung.

Alle funksjoner og kommandoer er svært så responsive og bytting mellom åpne programmer skjer med lynets hastighet uten noe som helst treghet eller digital hikke. Xperia XZ er rett og slett en fryd i daglig bruk.

Les også: Hvilken skylagringstjeneste er best?

Les også: Supre mobiler til under tusenlappen

Lydmessig så er  Xperia XZ balsam for ørene. Men vi har et forbehold her. Til tross for stereohøytalere i front og en lydkvalitet som overgår de fleste konkurrenter, så fikk vi aldri volumet høyt nok ved bruk av bluetooth i bil. Om dette skyldes en bevisst handling fra Sonys side eller rett og slett er en feil i selve telefonen skal vi ikke gjette på, men selv med telefonens volum på max, volumet på Spotify på max og bilens høytalervolum på det samme så ble resultatet noe vi i beste fall kan kalle «moderat volum». Pussig.

Et annet forbehold går til plasseringen av volumkontrollen på selve telefonen. Den befinner seg langt ned på høyre side av mobilen. En litt merkelig ( og irriterende) design-løsning som gjorde at vi alltid måte «lete» etter volumpanelet. Lite intuitivt.

Men så var det altså dette med kameraet da. Her finner du en type elektronisk stabilisering som gjør at du slipper den irriterende «shaky cam» -effekten som så ofte skjemmer videoer. Integrert laserfokus på både bilder og video gjør at zoom og fokus «sitter» nesten øyeblikkelig. En liten detalj som eiere av eldre iPhone-modeller har ønsket seg i lange tider. Nå må det også sies at helt opp mot Samsungs kamerateknologi når ikke Xperia XZ. Til det blir bildene ofte litt for mørke. Men med det sagt, Sony Xperia XZ byr på den beste kamerateknologien i en flaggskipmobil om Samsung eller Apple ikke faller i smak.

Om du velger å kjøpe en mobil i toppklasse, men synes at prislappen på en Galaxy S7 eller en iPhone 7 er vel slem mot lommeboka så byr Xperia XZ på et ypperlig alternativ. I tillegg til at du sparer et par tusenlapper så slipper du også å være så redd for telefonene din. For der Samsungs glasshus gjør den til en elefant i en porselensbutikk og Apples surfebrett har en lei tendens til å knuses i møte med baderomsfliser, så er Xperia XZ med sitt Alkaleido-skall som en stridsvogn i sammenligning.

Alt i alt et imponerende stykkke mobilteknologi fra Sony. Både en designmessig godbit og et arbeidsjern som tåler en trøkk. Mobilen lå lenge i underbevistheten min og vippet mellom terninkast fem og terningkast seks. Men det som til syvende og sist gjorde utslaget var prisen. Med tanke på hvordan prisene på toppmodellene har steget de siste par årene så er seks og en halv høvding en usedvanlig sympatisk pris for en flaggskip-mobil. Om seks måneder som kommer sikkert Xperia XZ 2 og gjør denne modellen til yesterday's news, men enn så lenge så er altså Xperia XZ i vår erfaring et fullgodt alternativ til iPhone 7 og Galaxy S7 - og det til en langt rimeligere pris. Godt jobba, Sony.

Spesifikasjoner:

Størrelse: 14,6 x 7,2 x 0,81 cm

Vekt: 161 gram

Skjerm: 5,2 tommer, 1920 x 1080 piksler, LCD IPS

Maskinvare: Snapdragon 820, 4 kjerner, 2 x Kryo @ 2,15 GHz + 2 x Kryo @ 1,6 GHz, Adreno 530 GPU, 3 GB RAM

Lagringsplass: 32 GB,  MicroSD støttes

Operativsystem: Android 6 Marshmallow, oppgraderes til Android 7 Nougat når dette ligger tilgjengelig.

Teknologi: Fingersensor, Qnovo ladeteknologi, QuickCharge 3.0 (må kjøpes separat)

Kamera: 23 MP, stabilisert, hybridfokus med laser og fasedeteksjon, mulighet for manuell kontroll på fokus og lukkertid.

Batteri: 2900 mAh