I 2015 var det 58.240 fødsler i Norge. 956 av dem var tvillingfødsler og 12 var trillingfødsler.

Sjansen for å få mer enn ett barn er 16,6 av 1000 fødsler.

Slik oppdages det

Mange tvillinggravide mistenker at det kan være to tidlig – enten fordi det er tvillinger i familien, at magen vokser uvanlig fort, at plagene er kraftige eller bare fordi magefølelsen sier det.

Men en del har ingen anelse før de kommer til ultralyd.

— De som har hatt assistert befruktning pleier å få ultralyd tidlig, og får dermed god tid til å venne seg til tanken. De fleste som venter tvillinger finner det ut mellom uke 10 og 18 , og andelen som finner ut tidlig øker nå som stadig flere tar tidlig ultralyd. Men det er fortsatt noen som ikke aner at det er to før de er på ordinær ultralyd i uke 17-20, sier leder for tvillingforeldreforeningen, Ingun Ulven Lie.

  • Er det noen spesielle tegn jordmødre ser etter i begynnelsen av et svangerskap for å få et lite hint om det er ett eller flere foster i magen? Les jordmor Ragnas svar:Kan det være to?

Det første sjokket

Så snart graviditetstesten er positiv, begynner man å se for seg livet med en baby i hus. Det kan være en stor overgang å justere drømmene til å handle om to babyer.

— For de aller fleste er det først og fremst et gledessjokk å finne ut at man venter tvillinger. Og så kommer bekymringen for hvordan det skal løses rent praktisk. Det er vanlig å ha blandede følelser i svangerskapet, men de fleste opplever at det blir bedre med tiden – når det synker inn hvor stort det faktisk er, sier Ulven Lie.

Svangerskapsplagene

Noe av det som kjennetegner et tvillingsvangerskap er mer plager. Tvillinggravide er ofte mer kvalme, og kvalmen varer også lenger.

Magen vokser raskere og blir større, beina hovner opp, flere får bekkenløsning, svangerskapsdiabetes eller høyt blodtrykk og det blir fortere tungt å være gravid.

I MAGEN: Tvillinggravide kan kjenne bevegelser fra barna i magen litt tidligere enn dem som venter bare ett barn. Hyppigheten på bevegelser øker naturlig nok også dramatisk. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

— De fleste tvillinggravide blir sykmeldt – noen tidlig, andre først nærmere termin. Typen yrke spiller naturligvis inn her, i tillegg til den gravides helsetilstand. Tvillinger fødes oftere prematurt, og det er uansett travelt når barna kommer til verden – ingen har noe å tjene på at mor allerede er utslitt ved fødselen, sier Ulven Lie.

Tvillinggravide får ekstra oppfølging i form av flere kontroller, og ofte også flere ultralydundersøkelser.

— Det er store lokale forskjeller på hvor hyppige kontroller tvillinggravide får, men min inntrykk er at de aller fleste tvillinggravide føler seg godt ivaretatt, sier Ulven Lie.

Økt risiko for komplikasjoner

Med to barn i magen øker også risikoen for komplikasjoner, som svangerskapsforgiftning, TTTS (Tvilling til tvilling transfusjonssyndrom) og prematur fødsel. En tvillingfødsel minner heller ikke så mye om en fødsel der det bare skal fødes ett barn.

— Ved en tvillingfødsel er det ikke dempet belysning, musikk og bare én jordmor rolig til stede. Her er det dobbelt av det meste, og gjerne også studenter. Fødslene skjer ved store fødeavdelinger, fordi det er et krav at det finnes barneavdeling der tvillingfødsler skjer. Det blir en mer teknisk og mindre romantisk fødsel. Men det pleier å gå veldig bra, sier Ulven Lie.

I motsetning til ved en enlingefødsel, roer ikke situasjonen seg når babyen er født. For det er ofte når den første tvillingen er født at det blir hektisk.

— Mye kan skje med tvilling nummer to når det plutselig blir mye bedre plass i livmorhulen. Noen kan legge seg på tvers eller i sete, og man må avgjøre om barnet kan fødes vaginalt, eller om det blir hastekeisersnitt, sier Ulven Lie.

Delt ut siden 1999 til én million foreldre.

Livet i magen

Tvillinggravide kan kjenne bevegelser fra barna i magen litt tidligere enn de som venter bare ett barn. Hyppigheten på bevegelser øker naturlig nok også dramatisk.

— Det kan føles som om hele magen bølger seg, og at det aldri blir ro inni der. Det er en god bekreftelse på at alt er bra når man kjenner de små sparke, men det kan bli vanskelig å få sove, sier Ulven Lie.

Halvparten fødes prematurt

Det er mulig å gå til termin med tvillinger, men de fleste føder før den tid.

RUTINER: Tvillingforeningen anbefaler at tvillingforeldre bruker de første tre månedene på å etablere Familien AS - en fordeling av arbeidsoppgaver og oppbygging av rutiner. Innse at det tar litt tid å få på plass disse rutinene. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

— Statistisk fødes cirka 50 prosent av tvillinger før uke 37, sier Ulven Lie.Avhengig av hvor prematurt barna kommer til verden, må mange tvillingforeldre belage seg på lenger tid på sykehuset enn de fleste andre foreldre.

— Å få et prematurt barn er også en stor omveltning, og en sårbar tid. Når man får to premature barn blir naturlig nok stresset enda større, sier Ulven Lie.

Kommer barna omtrent til termin, kan de komme hjem så tidlig som tre dager etter fødselen, noe senere ved keisersnitt.

Unntakstilstand rett etter fødsel

Den første tiden med tvillinger kan ses på som en unntakstilstand. Det kan være lurt å tenke på den som en investering, og ikke legge andre planer enn å venne seg til de nye rollene som tvillingforeldre.

- Det er travelt. Foreldrene er trøtte. Den første tiden er det vanlig at mellom ni og tolv timer i døgnet går med til måltider. Det er mye knot med to som skal ammes eller gis flaske, alt som skal vaskes, rapes, gulpes, sier Ulven Lie.

Siden mange sendes hjem fra sykehuset før amming er godt etablert, er mange av henvendelsene til Tvillingforeldreforeningen fra nybakte tvillingforeldre som føler seg litt hjelpeløse når det kommer til mating av barna.

— En del må få hjelp ved en ammepoliklinikk eller lignende, sier Ulven Lie.

Men hun sier at tre måneders intens innsats pleier å lønne seg.

— Jeg pleier å si at tvillingforeldre bør bruke de første tre månedene på å etablere Familien AS. En fordeling av arbeidsoppgaver og oppbygging av rutiner. Bestemme seg for at barna skal ha mat til faste tider, og innse at det tar litt tid å få det på plass. Barna bryr seg jo ikke om hva klokken er når de er sultne. Men rutinene kommer på plass bare man ikke gir opp, sier Ulven Lie.

Økt risiko for fødselsdepresjon

En svært travel hverdag kan bli en stor påkjenning – særlig når det varer over tid. Og tvillingforeldre har økt risiko for å få fødselsdepresjon.

KNYTTET SAMMEN: Det er flere enn 75 millioner tvillingpar i verden. Mange får et helt spesielt bånd seg i mellom. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/Scanpix

Forskere ved Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo har benyttet Den norske mor og barn— undersøkelsen til åstudere den psykiske helsen til tvillingmødre under graviditeten og i de første årene etter fødselen. De fant at tvillingmødre ikke hadde mer depresjon eller angst under svangerskapet, men at den psykiske helsen ble dårligere over tid. Tvillingmødre hadde 77 prosent større risiko for depresjon fem år etter fødsel enn andre mødre.Forskerne mente at depresjonen sannsynligvis skyldtes stress, og mener at lengre permisjon for tvillingforeldre er et hensiktsmessig tiltak.

— Det burde vært et bedre hjelpeapparat for tvillingforeldre som sliter, mener hun.

Dobbel glede?

Det heter at tvillinger er dobbel jobb og dobbel glede. Og det er noe i det, skal vi tro Ulven Lie.

— De fleste tvillinggravide gleder seg veldig, og er stolte. Tvillingforeldre pleier å takle rollen bra, og finner ut av det. Og fedrene kommer som regel mye mer på banen – de deler på det meste og får et godt samarbeid om barna. Vi ser ofte på svangerskapskursene at fedrene virkelig oppdager hvor stort og annerledes det er å skulle få to barn, sier Ulven Lie.

Å få ett barn er en stor omveltning, og mange synes den første tiden er travel og krevende. Når man venter to kan oppgaven virke nesten umulig.

— Mange er bekymret for om de kommer til å ha tid til begge to, og om de kommer til å elske dem like høyt. De er også redd for at det praktiske skal ta all tid, slik at det ikke blir tid til kos, sier Ulven Lie.

De bekymrer seg ikke nødvendigvis uten grunn.

— Tvillinger vil kreve foreldrene nesten hele døgnet. Og tvillingforeldre kjenner nok absolutt på tidsklemma. Det blir aldri tid til å bare sitte og kose, for ett av barna trenger alltid mat, bleieskift og så videre, sier Ulven Lie.

Tvillingforeldreforeningens kurs er fordelt på én eller flere samlinger – ofte både før og etter fødselen. De kan være så hyggelige at deltakerne ikke vil gå hjem når treffet slutter.

— Vi ser at tvillingforeldre har stor glede av å være sammen. Det er også seg imellom at de finner den beste støtten, råd og tips, sier Ulven Lie.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Her er flere nyttige svangerskapsrelaterte artikler: